Ez a tevékenység is növelheti az Alzheimer kockázatát

Előre eláruljuk, hogy olyan tevékenységekről van szó, melyet szinte mindenki végez, minden egyes nap.

Már a 2000-es évek elején bebizonyították, hogy a tévézés káros az agyra. A születési év, a nem, a jövedelem és az iskolai végzettség figyelembevétele után a kutatók megállapították, hogy a középkorú felnőttek esetében minden órányi tévénézés 1,3-szorosára növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, írja az nlc az Infostart alapján.

Ez a tevékenység is növelheti az Alzheimer kockázatát

Először csupán 500 embert vizsgáltak, a 2018-ban végzett tanulmányba azonban már 500 ezer főt vontak be.

Az eredményekből kiderült, hogy a tévézés az összes fent említett kognitív funkcióra negatív hatással volt.

Mint kiderült, egyáltalán nem az üléssel van a probléma, hiszen a számítógépen végzett tevékenységek pozitívan hatnak.

2022-es kutatásaik során már arra voltak kíváncsiak a tudósok, hogy tévézés és a számítógép-használat milyen hatást gyakorol a demencia kockázatára. Ezúttal 146 ezer ember vett részt a kísérletben, akik mind 60 év fölöttiek voltak. Kiderült, hogy a tévénézés növelte a demencia kockázatát, míg az aktív számítógép-használat csökkentette. Szám szerint napi négy óra tévézés 24 százalékkal emelte a rizikót, míg napi legalább egy óra aktív számítógép-használat pedig 15 százalékkal csökkentette.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is érdemes elolvasnod:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...