Tűzdelt báránysült húsvétra

Még soha nem készítettél báránysültet? A húsvéti menübe itt az ideje belecsempészni ezt a rendkívül ízletes finomságot! Kornél szakácsunk végig fogja majd a kezed, lépésről lépésre főzz vele!

{ GALÉRIA = title:T%C5%B1zdelt%20b%C3%A1r%C3%A1nylapocka%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8 }

A bárányhús elsődleges fűszerei: rozmaring, fokhagyma, menta, kömény, tárkony, bouquet garni (petrezselyemlevél, kakukkfű, szegfűszeg).Ha még inkább ízletes húst szeretnénk készíteni bárányból, akkor pedigpácolhatjuk a húst sütés előtt, páctippek itt!

Tűzdelt báránylapocka recept

Hozzávalók 4 főre

  • 1 db báránylapocka (kb. 1,3 kg)
  • 3 db makói vöröshagyma
  • 2 db fokhagyma
  • 1 csokor friss rozmaringág
  • 1 üveg száraz fehérbor
  • 3 ek sertészsír
  • 0,25 dkg só
  • frissen őrölt feketebors
  • 0,2 l alaplé
  • 1 tk étkezési keményítő

A körethez

  • 4 db nagyobb szem burgonya
  • 0,15 kg liptói juhtúró
  • 0,25 l tejföl
  • 1 csokor friss snidling

Három ünnepi menü húsvétra >>

Bárány elkészítése

  1. Készítsük elő a hozzávalókat. A vöröshagymát és az egyik fokhagymát tisztítsuk meg, a fokhagymagerezdeket vágjuk kisebb hasábokra, a rozmaringot pedig aprítsuk kisebb ágakra.
  2. A lapockát jól sózzuk, borsozzuk meg. Nem kell megijedni a nagyobb mennyiségű sótól, hiszen a belsejét is szeretnénk ízesíteni valamennyire.
  3. A sózást követően vékony pengéjű kis kés segítségével tűzdeljük meg a lapockát a következőképpen: szúrjuk a pengét a bőrös oldalán a húsba kb. 2 cm mélyen, majd egy negyed fordulattal fordítsuk el. Tűzzük bele a fokhagymagerezdet, majd a rozmaringot is. Így haladjunk, amíg a húsos részekkel nem végeztünk. A csontos, illetve a lábszár részeknél nem kell tűzdelni.
  4. Egy akkora tepsit, amibe a lapocka belefér, kenjünk ki két evőkanál zsírral, tegyünk bele negyedekre vágott vöröshagymát és a másik egész fokhagymát is, keresztben félbevágva, a vágott felével lefelé. Fektessük bele a lapockát, öntsünk a tetejére 1 ek olvasztott zsírt, majd alá 2-3 dl fehérbort, és fedjük le alufóliával. A sütőt csak akkor kell bekapcsolni, amikor ténylegesen kezdjük a sütést, nem kell előmelegíteni. Állítsuk 180 °C fokra, majd tegyük be a lefedett tepsit egy óra hosszáig.
  5. Az idő leteltével távolítsuk el a fóliát, és időnként saját levével locsolgatva süssük a lapockát aranybarnára. Sütés közben időnként pótoljuk a levét fehérborral.
  6. Amikor a sült elkészült, vegyük ki a tepsiből egy vágódeszkára pihenni, majd a tepsit tegyük fel a gáztűzhelyre, és forraljuk fel a pecsenyelevet. Adjunk hozzá 2 dl alaplét, majd miután újból felforrt, és a tepsiben már nem maradt leragadt pecsenyeszaft, szűrjük át egy gyorsforraló edénybe. Közepes lángon sűrítsük be a pecsenyelevet. Amennyiben a kelleténél hígabb, egy teáskanál keményítőt kis vízzel elkeverve adjunk hozzá, hogy a kívánt sűrűséget elérjük.

Köret elkészítése

  1. A burgonyákat süssük meg héjában a sütőben. Amíg sülnek, a juhtúrót keverjük a tejföllel simára, majd adjuk hozzá a finomra vágott metélőhagymát. Amikor a burgonya megsült, késsel vágjunk a közepébe keresztet, majd kezünkkel összenyomva, nyissuk ki és adjuk hozzá a juhtúrós öntetet.
  2. Tálaláskor a lapockát szeleteljük fel, tegyünk a tányérra a pecsenyeléből, arra fektessük fedésben a hússzeleteket, végül tegyük mellé a burgonyát.

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...