Tuti tippek FŰSZERNÖVÉNYEK szaporításához - Legyen még több zöld finomságod!

Fűszernövény-mániások, figyelem - mutatunk pár trükköt, hogy szépen virítsanak nálad otthon!

Igazi fűszernövény fanatikus vagy? Szeretnéd, hogy minél több legyen, de nem tudod, hogy állj neki a szaporításukhoz? Segítünk!

Tipp:

Ez a POZSGÁS növény illik legjobban a csillagjegyedhez

A legfontosabb lépések a következők:

1. Első körben 10 centis friss, egészséges hajtást kell levágnunk azokról a fűszernövényeinkről, amiket szaporítani szeretnénk. Ezzel ráadásul csak további hajtások növesztésére serkentjük őket, amitől szép dúsak lesznek.

2. Szedegessük le a dugvány alsó leveleit és az alsó rügycsomó alatt közvetlenül vágjuk le a szárat. Azért kell letépkedni a levelek egy részét, mert a nagy levélfelületen túlzott lenne a párologtatás, ami a dugvány kiszáradását okozhatná.

3. Mártsuk gyökereztető hormonporba a dugványt, majd 5-6 darabot dugdossunk el körbe a cserép szélén. (ha nem akarunk hormonport venni, az sem baj, csak akkor nem biztos, hogy minden dugvány gyökeret ereszt). Ezután öntözzük meg.

4. Utolsó lépésként pedig húzzunk egy átlátszó műanyagfóliát a cserépre, ahol magas páratartalmat tudunk tartani a gyökeresedéshez. Ha mindent jól csináltunk, 8 hét alatt gyökeret eresztenek a dugványok, amit aztán kiültethetünk.

Fontos, hogy a növényeink ne száradjanak ki, ezért figyelni kell a pontos és rendszeres öntözésre!

Könnyen szaporítható fűszernövények: rozmaring, levendula, zsálya és kakukkfű.A rozmaring a homokos, meszes talajt kedveli, és jól tűri a szárazságot, a bazsalikom, fény-, és meleg igényes. Ennek az egynyári növénynek dús táptalaj és rendszeres öntözés kell. Az oregánó pedig remek adottságokkal rendelkezik, igénytelen növény, amit ültethetünk a tűző napos helyre is.

TIPP:

Ha évelő fűszernövényt veszünk (zsálya, rozmaring, menta, levendula), érdemes évente átültetni őket egy nagyobb cserépbe, hisz a túl gazdag és rendszeresen öntözött talajtól gyorsabban nőnek, de halványabb lesz az ízük.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...