A TUTI FOGYÁS 10 pontja - ezek nélkül nem fogsz tartós eredményt elérni

Rengeteg receptet látunk az interneten a gyors fogyással kapcsolatban - ám ezek vagy egyáltalán nem, vagy csak ideig-óráig működnek. 

A kiegyensúlyozott testsúlycsökkentés több pilléren áll, nem csak azon múlik, hogy mennyit eszünk egy nap - bár természetesen ez az egyik kulcskérdés. Azonban a kalóriákon kívül van még néhány fontos tényező.

Ha az eredményes, tartós fogyás összetevőit dietetikusként receptre írhatnám fel, én ezekre voksolnék:

1. Kevesebb kalória

A legegyszerűbb jó tanács, amit általában kéretlenül is kapunk: Együnk kevesebbet! Gondolhatnánk, hogy ennél mi sem egyszerűbb - pedig egyáltalán nem mindegy, hogy mit csökkentünk, és miből fogyasztunk esetleg többet. A szélsőséges, hosszú tiltólistás, egyoldalú diétáktól mindenképp tartózkodjunk! Ha túl keveset eszünk egy nap - azaz az alapanyagcserénkhez szükséges energiamennyiséget sem fogyasztjuk el -, akkor a szervezetünk takarékra állítja magát, és abból a kevésből is, amit megeszünk sokat raktároz el.

Kattints kalkulátorunkra alapanyagcseréd kiszámításához! A kalkulátorral kiszámolt érték az a minimum napi kalóriabevitel, ami alá hosszabb távon nem érdemes menni.

Kattints a képre kalkulátorunk eléréséhez!

Fontos, hogy az energiaszegény étrend mellett is táplálkozzunk változatosan, főétkezéseinknél tartsuk szem előtt a tányérmodell kötelező elemeit, hogy megadjuk a testünknek azokat a tápanyagokat, ami szükséges egészségünk fenntartásához, szervezetünk működéséhez.

2. Fehérjék nélkül nem fog menni

A sikeres testsúlycsökkentő étrendek arányaiban több fehérjét tartalmazhatnak a normál étrendhez képest. A fehérjék segítik az izomépítést, ezért, ha az energiaszegény étrend mellett fizikai aktivitást is végzünk, azaz sikerült a rendszeres sportolást is a mindennapjaink részévé tenni, akkor a megfelelő fehérjebevitel nagyon fontos a fejlődéshez. Tervezzük úgy étrendünket, hogy minden főétkezésünkben legyen állati eredetű fehérje, pl. sovány hús, hal, tojás, zsírszegény sajtok vagy túró formájában. Ezen kívül, a nap során az egyik kisétkezésünkben (tízórai vagy uzsonna) legyenek sovány tejtermékek is: natúr joghurt, kefir, sovány túrókrém. Ezekkel nemcsak a mérsékelt fehérjebőséget, hanem a jól hasznosuló kalciumbevitelét is biztosítjuk. Figyeljünk rá, hogy a többlet fehérjebevitellel együtt a zsiradékbevitelünk ne emelkedjen, vagyis zsírszegény, sovány nyersanyagokat, élelmiszereket válasszunk, elkészítésük során zsírszegény konyhatechnológiát használjunk: párolást, sütőzacskóban vagy római tálban sütést, grillezést stb.

Lazacos kedgeree

A Kedgeree (ejtsd: KedzsöriJ) egy indiai brit gyarmatokról származó étel, amit eredetileg reggelire fogyasztottak. Lényegében illatos fűszerekkel készült füstölt tőkehalas rizs. Egy ...

Szűzpecsenye roston

A házunkban, a Bakonyi menedéken, a férjem a grillezési tudományát fejlesztgeti. Ez az étel nagyon jól sikerült, így megosztom Veletek is. A pác Váncsa István Ezeregy recept című ...

3. Összetett szénhidrátok nélkül sem

Pár hét alatt könnyen megtanulhatjuk mennyi az a szénhidrátmennyiség, ami még belefér az étrendünkbe. Egy átlagos energiaszegény étrend napi szénhidráttartalma 160-180 g. Figyeljünk a szénhidrátok minőségére, vércukorszintemelő-hatására (glikémiás indexére) akkor is, ha nem vagyunk cukorbetegek. Testsúlycsökkentés idején sem szükséges elhagyni a kenyeret, a köreteket, cseréljük őket alacsony glikémiás indexű társaikra: barna rizsre, árpára, teljes őrlésű kenyerekre. Így két legyet ütünk egy csapásra, hiszen napi rostbevitelünk jelentős részét is fedezhetjük velük.

4. Fontos a rostbevitel

Az élelmi rostok azok a tápanyagok, amelyek számtalan jó tulajdonságuk mellett megkönnyítik az energiaszegény étrend betartását, mivel - megfelelő folyadékfogyasztás mellett - növelik a teltségérzetünket. Testsúlycsökkentő étrendekben napi 35 g rostbevitel javasolt, fő rostforrásaink a teljes őrlésű gabonafélék és a belőlük készült teljes őrlésű termékek, a zöldségek és a gyümölcsök.

5. Jó zsírok

A zsiradékbevitellel kell a legjobban vigyáznunk, hiszen ezeknek a tápanyagok közül a zsíroknak a legmagasabb a kalóriaértéke. Két evőkanálnyi zsiradékkal (legyen az akár növényi, akár állati eredetű) már ki is merítettük az energiaszegény étrend napi zsiradékmennyiségének a felét. Ha belegondolunk, ennyit simán elhasználunk sütéshez, főzéshez. És akkor még nem kentünk semmit a kenyérre, nem ettünk tejtermékeket, dióéléket stb. Helyezzük előtérbe a „jó zsírokat vagyis a telítetlen zsírsavakat, melyek – mivel a szervezetünk nem tudja előállítani őket – elengedhetetlenül fontosak számunkra. Ezek a zsírok védenek minket a szív- és érrendszeri betegségektől, ráadásul a többszörösen telítetlen zsírsavak (pl. dióolaj, lenmagolaj) a fogyást is könnyíthetik. Minden nap használjunk növényi olajokat zöldsalátákra, teljes őrlésű pirítósra csepegtetve, szendvicskrémekbe keverve, ha tehetjük, hetente kétszer fogyasszunk halat! A telített zsírokkal (pl. tejföl, tejszín, vaj) spóroljunk, hagyonányos állati zsírt csak ritkán használjunk!

6. Igyunk!

Testsúlycsökkentés idején nem csak az étkezésre, hanem a megfelelő folyadékfogyasztásra is nagy figyelmet kell fordítani. Az étkezéseink mellé igyunk meg 1-1 pohár (2-3 dl) vizet, így a napi 5 étkezést kísérő folyadékkal máris megvan 1-1,5 liternyi energiamentes folyadékbevitel. Természetesen az étkezéseken kívül is igyunk, különösen figyeljünk erre fizikai munka vagy sport közben és után!

7. Keressük az újat!

A megszokott családi ételek, gyermekkorunk kedvencei jellemzően a hagyományos magyar konyha termékei. Meggyőződésem, hogy ezek az ételek részben vagy egészben megfelelőek voltak a maguk idején, hiszen a régi idők fizikai igénybevételéhez szabták őket. Újra kell gondolnunk örökölt receptjeinket ahhoz, hogy helyreállítsuk az energiaegyensúlyt a bevitt és a felhasznált energia mennyisége között!

Főétkezéseink összeállításakor ügyeljünk arra, hogy ezek alapját a nagy térfogatú, de alacsony kalóriatartalommal rendelkező zöldségek adják. A zöldségek a zsírdús ételek ellenpontjai, nyugodtan kitölthetjük velük a gyomrunkat anélkül, hogy jelentős kalóriamennyiséget vinnénk be. Cserébe gazdagok rostban, ásványi anyagokban, vitaminokban és antioxidánsokban.

8. Együnk többször!

Szerintem az energiaszegény étrend egyik legsarkalatosabb pontja a megfelelő napi étkezési ritmus. Ehhez érdemes ragaszkodni, tanítsuk meg a szervezetünket a négy-ötszöri étkezésre! Pár hét gyakorlás mindenképp szükséges hozzá, de ha megtanultuk ez lesz a természetes.

9. A kanapén ülve nem fog menni

Éljünk a rendszeres, megfelelő gyakoriságú és intenzitású mozgás kalóriaégető, vércukorszint-csökkentő hatásával! Válasszunk olyan mozgásformát, ami örömforrást, kikapcsolódást jelent számunkra, hiszen csak így van esélyünk hosszú távon folytatni. A mozgás jótékony mellékhatásaként új barátokat, fogyótársakat szerezhetünk, akikkel kölcsönösen erősíthetjük egymást, könnyebben átvészelhetjük életmódváltásunk mélypontjait. Konzultáljunk szakemberrel, személyi edzővel, aki segít megtalálni a számunkra megfelelő mozgásformát!

10. Fejben dől el

A bennünk lévő motiváció mindenféle divatos módszernél hatásosabb. Könnyebben fogynak azok, akiknek erre valamilyen erős késztetésük van. Van, akit megrendült egészségi állapota juttat el arra a pontra, hogy tegyen valamit például azért, hogy túlsúlya következtében ne váljék cukorbeteggé. Persze nem érdemes megvárnunk az utolsó pillanatot, amikor már betegségünk miatt nincs más választásunk. A megfelelő életmód kialakításának bármelyik életszakaszban nekivághatunk. Ha úgy érezzük, hogy még nincs meg bennünk a kellő elhatározás, akkor se seperjük a szőnyeg alá túlsúlyunk okozta problémáinkat és az egészségünket veszélyeztető kockázati tényezőket. Kérjünk segítséget szakembertől!

Ahogy a túlsúly és az elhízás kialakulásáért több tényező felelős, úgy nekünk is több módon kell dolgoznunk ellene. Változtatnunk kell táplálkozásunkon, fizikai aktivitásunkon, stressz-kezelésünkön. Ha mindezekhez társas támogatást is szerzünk és szakemberek segítségét is kérjük, biztosabban célt érünk.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...