A tüsszentés igenis jó, de vannak szabályai

Lehet, hogy nagyon zavaró tud lenni, de jobb, ha nem tartod vissza, hiszen rengeteg jótékony hatása van.

Az orr legfontosabb feladata, hogy megtisztítsa a belélegzett levegőt a baktériumoktól és a szennyeződésektől, amik legtöbbször az orrváladékba ragadnak. Ha azonban valamilyen idegen anyag kerül az orrba, ami irritálja a nyálkahártyát, akkor tüsszentenünk kell.Egy kutatás szerint azonban nem csak ilyenkor kell hapciznunk, ugyanis előfordulhat, hogy az erős fény vagy ahideg levegőváltja ki az ingert!

Hogyan kell helyesen tüsszenteni?

Sokan kellemetlennek érezzük, ha túl hangosan tüsszentünk, ezért befogjuk az orrunkat, hogy halkabb legyen, illetve azért, hogy ne kerüljenek a bacilusaink a levegőbe. Ezzel viszont a legrosszabbat tesszük a szervezetünknek, hiszen pont az lenne a lényege, hogy megszabaduljunk azoktól a kórokozóktól, amik az orrunkban tanyáznak. Szóval egészségünk érdekében jobban járunk, ha inkább szabadjára engedjük a tüsszentésünket!

via GIPHY

Miért tüsszentünk többet egymás után?

Nagyon ritka, hogy csak egy tüsszentést produkáljunk, mert általában két, három, vagy annál is több követi egymást. A sorozatos tüsszentés attól függ, hogy mi váltotta ki a reakciót.

Ha nem sikerül elsőre kiüríteni a betolakodót, akkor a szervezetünk újra próbálkozik. Ezért tüsszentenek folyamatosan az allergiások, hiszen nekik nehéz megszabadulniuk az allergén anyagtól. Az is érdekes, hogy megfázás miatt ritkábban szoktunk tüsszenteni.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...