A tüsszentés igenis jó, de vannak szabályai

Lehet, hogy nagyon zavaró tud lenni, de jobb, ha nem tartod vissza, hiszen rengeteg jótékony hatása van.

Az orr legfontosabb feladata, hogy megtisztítsa a belélegzett levegőt a baktériumoktól és a szennyeződésektől, amik legtöbbször az orrváladékba ragadnak. Ha azonban valamilyen idegen anyag kerül az orrba, ami irritálja a nyálkahártyát, akkor tüsszentenünk kell.Egy kutatás szerint azonban nem csak ilyenkor kell hapciznunk, ugyanis előfordulhat, hogy az erős fény vagy ahideg levegőváltja ki az ingert!

Hogyan kell helyesen tüsszenteni?

Sokan kellemetlennek érezzük, ha túl hangosan tüsszentünk, ezért befogjuk az orrunkat, hogy halkabb legyen, illetve azért, hogy ne kerüljenek a bacilusaink a levegőbe. Ezzel viszont a legrosszabbat tesszük a szervezetünknek, hiszen pont az lenne a lényege, hogy megszabaduljunk azoktól a kórokozóktól, amik az orrunkban tanyáznak. Szóval egészségünk érdekében jobban járunk, ha inkább szabadjára engedjük a tüsszentésünket!

via GIPHY

Miért tüsszentünk többet egymás után?

Nagyon ritka, hogy csak egy tüsszentést produkáljunk, mert általában két, három, vagy annál is több követi egymást. A sorozatos tüsszentés attól függ, hogy mi váltotta ki a reakciót.

Ha nem sikerül elsőre kiüríteni a betolakodót, akkor a szervezetünk újra próbálkozik. Ezért tüsszentenek folyamatosan az allergiások, hiszen nekik nehéz megszabadulniuk az allergén anyagtól. Az is érdekes, hogy megfázás miatt ritkábban szoktunk tüsszenteni.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...