Gyermekkorunk nagy kedvence, de érdekességképpen nálunk ilyen soha nem készült, egy osztálytársamnál kóstoltam először, anyukája dobta nekünk össze egy délután, ott szerettem bele a túróval töltött zsemlébe. A mazsolát, habár szőlő volt eredetileg, amit frissen mindenki kedvel, de így szárított formában már sokan ki nem állhatják. Érdemes erre az apró tényezőre gondolni ennél a desszertnél, csak akkor használjuk, ha senki nem fog problémázni rajta. Nálunk kimaradt és így elfogyott az összes buci. Az új mondás szerint: nincs mazsola, nincs sírás!
Mire figyeljünk?
A zsemlét a felső egyharmadánál skalpoljuk, és ezt a részt is kenjük majd meg cukros tejjel, hogy belül puhuljon, kívül piruljon, és ropogós legyen. A kivájt belsőt nem kell kidobni, csipkedjük bele a töltelékbe. Sütés előtt pedig tojássárgával vagy olvasztott vajjal, akár külön-külön a két sütési etap előtt és közben mindkettővel kenjük meg kívülről.
Mitől lesz habos a töltelék?
Az egyik tojássárgáját egyből, a két tojásfehérjét pedig habosítás után keverjük a töltelékbe. Ide mehet még bele kicsi vaj és egy kanál tejföl a kiszáradás ellen. Ez a mix csodálatosan nagyra törő töltelék lesz a zsemlében.
Lekvár?
Igen, ez a hagyományostól eltérően lekvárral készült. A Rákóczi túrós az egyik kedvencem, az abban fellelhető sárgabaracklekvár után szabadon ide is került egy kevéske. Nagyon nagy újítás! Esküszöm sokkal finomabb lesz tőle! A csinosításban is segít, a család azt gondolta, hogy ez egyenesen valamilyen fánk, képviselőre tippeltek. Miután megmondtam, hogy egyszerű zsömle, tágra nyílt a szemük, de kóstolás után meggyőződtek róla, hogy egy egyszerű vizes zsömléből is lehet úrias desszertet fabrikálni.
Hogyan süssük?
Először összegyűrt, benedvesített sütőpapírt applikáljuk a sütőtálra, így toljuk a sütőbe kb. 15-20 percre sülni, majd a takarást levéve további 10 percig piríthatjuk. A hőfok mindig egy nehéz kérdés, nálam a 200 már sok, a 180 pedig kevés, így 190 fokon sütöttem.
Így tálaljuk!
Túrós töltött zsemléből egy darab egy embernek bőven elég, mondjuk egy krémleves után helyettesítheti a főfogást is. Sütőből kivéve hagyjuk pihenni, csak utána porcukrozzuk, és tegyünk egy kiskanál lekvárkupakot a tetejére, ettől még csinosabb lesz. Frissen a legjobb, de próbáltam már másnap, és akkor sem veszít az élvezeti értékéből, ilyenkor érdemes kicsit sütőben átmelegíteni.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több finomság itt: