Túrós-lekváros töltött zsömle – gyors desszert olcsó alapanyagokból

Nincs kedved sokat lacafacázni vele, de nagyon ennél egy kis édeset? Ehhez a recepthez nem kell túl sok hozzávaló, sőt, ezek legtöbbje már a konyhádban várja, hogy felhasználd!

Gyermekkorunk nagy kedvence, de érdekességképpen nálunk ilyen soha nem készült, egy osztálytársamnál kóstoltam először, anyukája dobta nekünk össze egy délután, ott szerettem bele a túróval töltött zsemlébe. A mazsolát, habár szőlő volt eredetileg, amit frissen mindenki kedvel, de így szárított formában már sokan ki nem állhatják. Érdemes erre az apró tényezőre gondolni ennél a desszertnél, csak akkor használjuk, ha senki nem fog problémázni rajta. Nálunk kimaradt és így elfogyott az összes buci. Az új mondás szerint: nincs mazsola, nincs sírás!

Mire figyeljünk?

A zsemlét a felső egyharmadánál skalpoljuk, és ezt a részt is kenjük majd meg cukros tejjel, hogy belül puhuljon, kívül piruljon, és ropogós legyen. A kivájt belsőt nem kell kidobni, csipkedjük bele a töltelékbe. Sütés előtt pedig tojássárgával vagy olvasztott vajjal, akár külön-külön a két sütési etap előtt és közben mindkettővel kenjük meg kívülről.

Mitől lesz habos a töltelék?

Az egyik tojássárgáját egyből, a két tojásfehérjét pedig habosítás után keverjük a töltelékbe. Ide mehet még bele kicsi vaj és egy kanál tejföl a kiszáradás ellen. Ez a mix csodálatosan nagyra törő töltelék lesz a zsemlében.

Lekvár?

Igen, ez a hagyományostól eltérően lekvárral készült. A Rákóczi túrós az egyik kedvencem, az abban fellelhető sárgabaracklekvár után szabadon ide is került egy kevéske. Nagyon nagy újítás! Esküszöm sokkal finomabb lesz tőle! A csinosításban is segít, a család azt gondolta, hogy ez egyenesen valamilyen fánk, képviselőre tippeltek. Miután megmondtam, hogy egyszerű zsömle, tágra nyílt a szemük, de kóstolás után meggyőződtek róla, hogy egy egyszerű vizes zsömléből is lehet úrias desszertet fabrikálni.

Hogyan süssük?

Először összegyűrt, benedvesített sütőpapírt applikáljuk a sütőtálra, így toljuk a sütőbe kb. 15-20 percre sülni, majd a takarást levéve további 10 percig piríthatjuk. A hőfok mindig egy nehéz kérdés, nálam a 200 már sok, a 180 pedig kevés, így 190 fokon sütöttem.

Így tálaljuk!

Túrós töltött zsemléből egy darab egy embernek bőven elég, mondjuk egy krémleves után helyettesítheti a főfogást is. Sütőből kivéve hagyjuk pihenni, csak utána porcukrozzuk, és tegyünk egy kiskanál lekvárkupakot a tetejére, ettől még csinosabb lesz. Frissen a legjobb, de próbáltam már másnap, és akkor sem veszít az élvezeti értékéből, ilyenkor érdemes kicsit sütőben átmelegíteni.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finomság itt:

Legújabb receptek

Borsodó egyszerűen

A klasszikus borsodó különleges aromájával kitűnik a házi édes öntetek és mártások közül: megannyi desszertet nyakon önthetünk vele a rétestől kezdve egészen a gombócig. ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Súlyos betegséget okozhat a klóros víz fogyasztása

Sokan a csapból folyó vizet fogyasztják, mint ivóvizet, hiszen sokkal olcsóbb, mint palackozott ásványvizet venni, nem is beszélve a palackvisszaváltás kényszeréről. Svéd kutatók friss kutatása alapján azonban úgy tűnik, bizonyos megbetegedések és a klóros víz fogyasztása között összefüggés lehet.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!