Túrós-lekváros töltött zsömle – gyors desszert olcsó alapanyagokból

Nincs kedved sokat lacafacázni vele, de nagyon ennél egy kis édeset? Ehhez a recepthez nem kell túl sok hozzávaló, sőt, ezek legtöbbje már a konyhádban várja, hogy felhasználd!

Gyermekkorunk nagy kedvence, de érdekességképpen nálunk ilyen soha nem készült, egy osztálytársamnál kóstoltam először, anyukája dobta nekünk össze egy délután, ott szerettem bele a túróval töltött zsemlébe. A mazsolát, habár szőlő volt eredetileg, amit frissen mindenki kedvel, de így szárított formában már sokan ki nem állhatják. Érdemes erre az apró tényezőre gondolni ennél a desszertnél, csak akkor használjuk, ha senki nem fog problémázni rajta. Nálunk kimaradt és így elfogyott az összes buci. Az új mondás szerint: nincs mazsola, nincs sírás!

Mire figyeljünk?

A zsemlét a felső egyharmadánál skalpoljuk, és ezt a részt is kenjük majd meg cukros tejjel, hogy belül puhuljon, kívül piruljon, és ropogós legyen. A kivájt belsőt nem kell kidobni, csipkedjük bele a töltelékbe. Sütés előtt pedig tojássárgával vagy olvasztott vajjal, akár külön-külön a két sütési etap előtt és közben mindkettővel kenjük meg kívülről.

Mitől lesz habos a töltelék?

Az egyik tojássárgáját egyből, a két tojásfehérjét pedig habosítás után keverjük a töltelékbe. Ide mehet még bele kicsi vaj és egy kanál tejföl a kiszáradás ellen. Ez a mix csodálatosan nagyra törő töltelék lesz a zsemlében.

Lekvár?

Igen, ez a hagyományostól eltérően lekvárral készült. A Rákóczi túrós az egyik kedvencem, az abban fellelhető sárgabaracklekvár után szabadon ide is került egy kevéske. Nagyon nagy újítás! Esküszöm sokkal finomabb lesz tőle! A csinosításban is segít, a család azt gondolta, hogy ez egyenesen valamilyen fánk, képviselőre tippeltek. Miután megmondtam, hogy egyszerű zsömle, tágra nyílt a szemük, de kóstolás után meggyőződtek róla, hogy egy egyszerű vizes zsömléből is lehet úrias desszertet fabrikálni.

Hogyan süssük?

Először összegyűrt, benedvesített sütőpapírt applikáljuk a sütőtálra, így toljuk a sütőbe kb. 15-20 percre sülni, majd a takarást levéve további 10 percig piríthatjuk. A hőfok mindig egy nehéz kérdés, nálam a 200 már sok, a 180 pedig kevés, így 190 fokon sütöttem.

Így tálaljuk!

Túrós töltött zsemléből egy darab egy embernek bőven elég, mondjuk egy krémleves után helyettesítheti a főfogást is. Sütőből kivéve hagyjuk pihenni, csak utána porcukrozzuk, és tegyünk egy kiskanál lekvárkupakot a tetejére, ettől még csinosabb lesz. Frissen a legjobb, de próbáltam már másnap, és akkor sem veszít az élvezeti értékéből, ilyenkor érdemes kicsit sütőben átmelegíteni.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finomság itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...