Ezek a túrók kaptak kiváló minősítést a Nébihtől

A Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer arany fokozatára pályázhattak az egyes márkák tehéntúrói. Az elismerést hat túró is kiérdemelte.

December 31-ig pályázhattak a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer arany fokozatára a legkiválóbb tehéntúrók. A védjegyet kizárólag azon termékeknél igényelhették a vállalkozások, amelyek a Nébih koordinálta Termékmustrán kiemelkedtek a mezőnyből. A hat pályázóból egynél a tanúsítás még folyamatban van, öt túróra azonban hamarosan rákerül a KMÉ arany védjegy, így bárki könnyen rátalálhat a tehéntúrók legjobbjaira az üzletekben.

Csaknem egy éves, alapos és komplex munkát követően lezárult a túró termékek KMÉ arany fokozatú minősítése. A KMÉ arany védjegyére kizárólag azokkal a túrókkal pályázhattak a gyártók, forgalmazók, amelyek a Nébih által koordinált Termékmustrán a legjobbak között szerepeltek.

A Nébih akkreditált laboratóriumai mintegy 20 féle élelmiszerbiztonsági és -minőségi paramétert vizsgáltak a termékeknél. Csak azok a túrók folytathatták a versenyt a KMÉ arany fokozatért, amelyek valamennyi mérésen maradéktalanul megfeleltek.

A termékek összehasonlító vizsgálatán, azaz a minőségmustrán, összesen 76 fő bírálta a tehéntúrókat. Minden csoportból a legtöbb pontot elért termékek jutottak tovább a csúcsbírálatra, ahol a szakértőkből álló bíráló csapat értékelésével kialakult a végső mezőny. A Nébih szakemberei többek között a csomagolásokat is tesztelték, hogy képet kapjanak arról, mennyire praktikusak, ellenállóak, felhasználó- és környezetbarátok a termékek e tekintetben. 

Vizsgálati szempontok

A háromlépcsős vizsgálat után a 83 túrótermék közül a felső 10% nyerte el a jogot, hogy pályázzon a KMÉ arany fokozatú védjegyre. A kilenc jelöltből végül hat termék márkatulajdonosa élt a lehetőséggel. (A vizsgált tehéntúrók listája az alábbi linken érhető el.)

A hat tehéntúró többek között átlagon felüli laboratóriumi eredményeivel, kimagasló fehérjetartalmával és kiváló érzékszervi tulajdonságaival emelkedett ki a mezőnyből. A csomagolásuk szintén minden szempontból garantálja az élelmiszer biztonságát és teherbírásuk is kiváló.

Önmagában a kiváló minőségű termék azonban még nem elég egy KMÉ-védjegy elnyeréséhez. A pályázóknak a termékelőállítás folyamatával és a fenntarthatósággal kapcsolatban további – bármikor ellenőrizhető – vállalásokat is teljesíteniük kell, amiket üzemaudit során fokozottan vizsgálnak a szakemberek. Ilyen például a gyakoribb önellenőrzés, a magasabb minőséget garantáló gyártástechnológia, a környezetbarát energiaforrások vagy csomagolás alkalmazása.

Akik megkapták a minősítést:

A Nádudvari sovány tehéntúró esetében a tanúsítási folyamat még nem zárult le. A Gazda félzsíros rögös túró (250g, 450g, 1kg), a Hazai rögös túró (450g), a Mizo rögös túró (250g, 450g), a Reál félzsíros tehéntúró (450g) és a SPAR Free From félzsíros laktózmentes tehéntúró (250g) esetében a döntés már megszületett, bizonyítottan kiválóbbak a többi terméknél. Ezeket a tehéntúrókat hamarosan KMÉ arany fokozatú védjeggyel ellátott csomagolásban tehetik majd kosarukba a vásárlók.


Amiért szeretjük a túrót:

Címlapkép

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...