A legtöbben azt feltételezik, hogy bármit bele lehet tenni egy turmixgépbe, de az igazság az, hogy némelyik élelmiszerhez más eszközök használatosak, ezért léteznek például a konyhai robotgépek vagy éppen a kávédarálók. Annak érdekében, hogy a turmixgépünk kiállja az idő próbáját, ne használjuk az alábbi alapanyagokkal.
Kattints a képre és nézd meg, mit nem tehetünk a turmixgépbe!
Alapanyagok, melyeket nem szabadna a turmixgépbe tenni
Forró folyadékok vagy élelmiszerek
Biztosan találkoztunk már olyan levesrecepttel, ami azt mondta, hogy mindent egy turmixgépbe kell önteni, így egyenletesebb állagot kaphatunk. Az ilyen tanácsokat azonban nem jó ötlet követni, ugyanis a nagyon forró hozzávalók tönkretehetik a készüléket. De akkor mit tehetünk helyette? Nos, a képlet egyszerű: vegyünk elő egy botmixert! Ha pedig nincs ilyen eszközünk, várjuk meg, míg kihűlnek a hozzávalók és csak ezután öntsük azokat a turmixba.
Jég
A kávébabhoz hasonlóan jeget sem szabad tenni a turmixgépbe, mert az eltompítja a késeket, de még a jég sem törik össze megfelelően. Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik akkor, ha jeget adunk a turmixainkhoz vagy esetleg fagyit készítünk. Ezek az esetek kivételnek számítanak, mivel a többi összetevő segít feltörni a jeget. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne terheljük túl a turmixgépet!
Burgonya
Lehet, hogy ez sokakat meglepetésként fog érni, de a burgonyát turmixgépbe tenni tilos: ahogy elkezdjük turmixolni, perceken belül a keményítő és a folyadék egyfajta gumiszerű textúrát hoz létre. Ha tehát selymesen sima burgonyapürét szeretnénk, inkább más utat kövessünk!
Diófélék
Az egészben beleszórt diófélék – mint a mandula, a dió vagy más magvak – javíthatatlanul károsíthatják a turmixgépet. Amikor otthon készítünk növényi alapú tejet, a legfontosabb, hogy ezeket a magvakat turmixolás előtt vízbe áztassuk, hogy megpuhuljanak. Ha finomra tört diófélékre, például mandulára vagy kesudióra van szükségünk – például salátákhoz vagy desszertekhez –, a legjobb megoldás, ha késsel durvára aprítjuk azokat.
Még több tipp, hogy még jobb legyél a konyhában: