A túlfűszerezés ellenszerei

Elszaladt velünk a ló, és túlsóztuk a vacsorát? A vendégek már a küszöbön toporognak? Nem kell kétségbe esni: összegyűjtöttük a legfontosabb életmentő praktikákat!

Nincs olyan ember, aki életében legalább egyszer ne sózta volna túl az ebédet, vagy ne esett volna túlzásokba a bors és csípős paprika esetén. A felismerés utáni döbbenetet általában ijedtség, felháborodás és tanácstalanság követi. Ha különösen pechesek vagyunk, akkor közben a vendégek már a bejáratnál csöngetnek. Mi a fenét csináljunk ilyenkor egy túlsózott, az ehetetlenség határát súroló étellel?

Először is nyugodjunk le: bár a túlfűszerezés sajnálatos baleset, nem végzetes tragédia. Van néhány konyhatitok, amelynek segítségével még megmenthetjük az estét. Az alábbi sürgősségi szabályokat alkalmazva kikászálódhatunk a legreménytelenebbnek tűnő helyzetekből is, lássuk:

Általános gyógymódok

Amikor egy túlfűszerezett fogással szembesülünk, elsőre megpróbálhatjuk kiegyensúlyozni az ízeket: zsonglőrködjünk a savakkal és cukrokkal. Adjunk az ételhez egy kevés citromlevet vagy egy kanálnyi cukrot, kóstoljuk meg az eredményt, és onnan kísérletezzünk tovább. Az élelmiszer típusától függően helyettesítsük a savak és cukrok forrását: cseréljük ecetre a citrusféléket, mézre a cukrot.

Amennyiben ez így nem működne, akkor akár hígíthatunk is. Levesek és szaftos ételek, például pörköltek esetében hozzáadhatunk egy kis vizet. Picit nehezebb a helyzetünk, ha folyadékot nem igénylő dolgokról beszélünk. De ilyenkor is betehetünk még több alapanyagot, amely remélhetőleg felveszi a fölös fűszeradagot.

Ha túl csípős

A fenti praktikák nem mindig teremnek babért, de létezik még néhány megoldás konkrétabb fűszerek esetén. Ha például a csípőssel szaladtunk kicsit el, akkor a tejtermékek hoznak megváltást. Mivel a joghurt vagy tejföl összetevői semlegesítik a paprikafélék pikáns molekuláit, egy evőkanálnyi is csodákra képes. (Amúgy ha legközelebb fogadásból egy egész csípős paprikát szeretnénk elfogyasztani, legyen a kezünk ügyében egy pohár tej!)

Csirkepörkölt

Nálunk, ha feltesszük a kérdést a gyerkőcnek: "Na, mi legyen a kaja?" Ez biztos, hogy benne van az első háromban, előre borítékolhatjuk a választ...Ezért meglehetős rutinra tettünk ...

Boeuf Bourguignon

Nem titok, hogy meglehetősen nagy Julia Child fan vagyok, bár szerintem mindenki az lesz, miután megnézi a Julie & Julia című filmet! Ebben meghatározó szerep jut egy bizonyos boeuf ...

A tejtermékek mellett a mogyoróvaj, illetve a krémesített avokádó is tompíthatja az égető hatást.

Ha túl sós

Ha vacsoránk túl sós, de a hígítás nem segít, akkor az édes íz a mi egyetlen támaszunk. Ugyan létezik egy városi legenda, amely szerint egy egész burgonyát kell dobnunk a fazékba, az pedig kivonja a fölösleges sómennyiséget, ám ez pusztán csak mítosz. A krumpli nemcsak sót, de arányos mennyiségű vizet is magába szív, szóval nem oldottunk meg semmit.

Talán a sült húsok esetében a legnehezebb dolgunk. Nem hígíthatjuk őket, nem adhatunk semmit hozzájuk, viszont tálalásnál még az asztalra lophatunk valamilyen joghurt- vagy tejfölalapú mártást, szószt, illetve meglocsolhatjuk citromlével is.

Mindezt összevetve, ne legyenek komplexusaink a fűszerezéssel kapcsolatban, hiszen van megoldás, ha meglódulna a kezünk. Másrészt pedig a profi szakácsok azt állítják, hogy az emberek nagy része nem itt bakizik leggyakrabban, hanem épp ellenkezőleg: alulfűszerezésben vétkes.

(via Food 52)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...