A túlfűszerezés ellenszerei

Elszaladt velünk a ló, és túlsóztuk a vacsorát? A vendégek már a küszöbön toporognak? Nem kell kétségbe esni: összegyűjtöttük a legfontosabb életmentő praktikákat!

Nincs olyan ember, aki életében legalább egyszer ne sózta volna túl az ebédet, vagy ne esett volna túlzásokba a bors és csípős paprika esetén. A felismerés utáni döbbenetet általában ijedtség, felháborodás és tanácstalanság követi. Ha különösen pechesek vagyunk, akkor közben a vendégek már a bejáratnál csöngetnek. Mi a fenét csináljunk ilyenkor egy túlsózott, az ehetetlenség határát súroló étellel?

Először is nyugodjunk le: bár a túlfűszerezés sajnálatos baleset, nem végzetes tragédia. Van néhány konyhatitok, amelynek segítségével még megmenthetjük az estét. Az alábbi sürgősségi szabályokat alkalmazva kikászálódhatunk a legreménytelenebbnek tűnő helyzetekből is, lássuk:

Általános gyógymódok

Amikor egy túlfűszerezett fogással szembesülünk, elsőre megpróbálhatjuk kiegyensúlyozni az ízeket: zsonglőrködjünk a savakkal és cukrokkal. Adjunk az ételhez egy kevés citromlevet vagy egy kanálnyi cukrot, kóstoljuk meg az eredményt, és onnan kísérletezzünk tovább. Az élelmiszer típusától függően helyettesítsük a savak és cukrok forrását: cseréljük ecetre a citrusféléket, mézre a cukrot.

Amennyiben ez így nem működne, akkor akár hígíthatunk is. Levesek és szaftos ételek, például pörköltek esetében hozzáadhatunk egy kis vizet. Picit nehezebb a helyzetünk, ha folyadékot nem igénylő dolgokról beszélünk. De ilyenkor is betehetünk még több alapanyagot, amely remélhetőleg felveszi a fölös fűszeradagot.

Ha túl csípős

A fenti praktikák nem mindig teremnek babért, de létezik még néhány megoldás konkrétabb fűszerek esetén. Ha például a csípőssel szaladtunk kicsit el, akkor a tejtermékek hoznak megváltást. Mivel a joghurt vagy tejföl összetevői semlegesítik a paprikafélék pikáns molekuláit, egy evőkanálnyi is csodákra képes. (Amúgy ha legközelebb fogadásból egy egész csípős paprikát szeretnénk elfogyasztani, legyen a kezünk ügyében egy pohár tej!)

Csirkepörkölt

Nálunk, ha feltesszük a kérdést a gyerkőcnek: "Na, mi legyen a kaja?" Ez biztos, hogy benne van az első háromban, előre borítékolhatjuk a választ...Ezért meglehetős rutinra tettünk ...

Boeuf Bourguignon

Nem titok, hogy meglehetősen nagy Julia Child fan vagyok, bár szerintem mindenki az lesz, miután megnézi a Julie & Julia című filmet! Ebben meghatározó szerep jut egy bizonyos boeuf ...

A tejtermékek mellett a mogyoróvaj, illetve a krémesített avokádó is tompíthatja az égető hatást.

Ha túl sós

Ha vacsoránk túl sós, de a hígítás nem segít, akkor az édes íz a mi egyetlen támaszunk. Ugyan létezik egy városi legenda, amely szerint egy egész burgonyát kell dobnunk a fazékba, az pedig kivonja a fölösleges sómennyiséget, ám ez pusztán csak mítosz. A krumpli nemcsak sót, de arányos mennyiségű vizet is magába szív, szóval nem oldottunk meg semmit.

Talán a sült húsok esetében a legnehezebb dolgunk. Nem hígíthatjuk őket, nem adhatunk semmit hozzájuk, viszont tálalásnál még az asztalra lophatunk valamilyen joghurt- vagy tejfölalapú mártást, szószt, illetve meglocsolhatjuk citromlével is.

Mindezt összevetve, ne legyenek komplexusaink a fűszerezéssel kapcsolatban, hiszen van megoldás, ha meglódulna a kezünk. Másrészt pedig a profi szakácsok azt állítják, hogy az emberek nagy része nem itt bakizik leggyakrabban, hanem épp ellenkezőleg: alulfűszerezésben vétkes.

(via Food 52)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...