Egész nyáron élvezhettük a különböző színű, formájú és ízű paradicsomok tökéletességét. Azonban a napfényes évszak magunkra hagyott minket, itt maradtunk az ősszel, ami bizony változást hoz a paradicsomtermésben is. Ilyenkor az átlagot már azok a gyümölcsök jelentik, amelyek a perzselő, augusztusi napon a kelleténél jobban megértek, húsuk édesebb, levük több, héjuk enyhén vastagabb. Persze nem rohadt paradicsomok ezek, csupán az érettségi skála lehető legextrémebb maximumán trónolnak, mi pedig jól tesszük, ha megtanuljuk ezt értékelni, de legfőképpen hasznosítani.
Nézd meg galériánkban a túlérett paradicsomból készíthető recepteket!
5 étel, ami kifejezetten túlérett paradicsommal lesz tökély
Paradicsomleves
Tekintve, hogy úgyis krémes, selymes levessé turmixoljuk, egyáltalán nem számít, ha a paradicsom már egy kicsit plöttyettebb, nyomottabb. Ellenben rengeteget számít, hogy ezeknek a későnyári példányoknak már sokkal édesebb, koncentráltabb íze van: karakteresebb levest kapunk így, amit nem kell majd olyan agresszívan fűszerezni/édesíteni sem. Mindegy, hogy nyersen használjuk, sütjük vagy főzzük, a túlérett paradicsom tökéletes levesalap.
Friss tésztaszósz
Hasonló okokból érdemes friss szószt készíteni a gyümölcsből: felejtsük el a konzervet és a passatát, ezekre nem lesz szükségünk nyár végén és koraősszel. A vastagabb héjak miatt mindenképpen passzírozzuk át a szétfőzött paradicsomot, és ezt a selymes, napfényízű pépet fűszerezzük tovább kedvünk szerint (persze ne nyomjuk el túlságosan a paradicsomokat), majd öntsük a kedvenc tésztánkra.
Paradicsomos szendvicsek
Érdekes módon a világ különböző pontjain többféle módon is készítenek az emberek paradicsomos szendvicseket. Elég, ha az olasz bruschettára vagy a spanyol pan con tomatéra gondolunk, és rögvest összefut a nyál a szánkban. Főleg akkor, ha a ropogós, olívaolajjal ízesített pirítósok mellé enyhén túlérett paradicsomokat képzelünk. Ezekkel születhetnek a legletaglózóbb kenyérszeletek.
Muszaka
A görög rakottas oly’ sok rétegei közül csak az egyik a paradicsom, azonban az igazán ízletes végeredmény érdekében, jól tesszük, ha erre is ugyanolyan figyelmet fordítunk, mint a sült padlizsánra, a fűszeres darált húsra vagy a selymes besamelre. Az igazán lédús, húsos paradicsomkarikák elengedhetetlenek a sikerhez, az sem baj, ha túlérett darabokat használunk.
Paradicsomos pite
Omlós, vajas tésztába sütött színes paradicsomkörök: ennél szebb nyárbúcsú tényleg kevés van. Főleg akkor lesz gyönyörű a végeredmény, ha nagyobb méretű, húsos, kissé már az érettség túloldalán tévelygő gyümölcsöket karikázunk fel. Ne aggódjunk, nem fognak teljesen szétmállani-szétsülni, a vastagabb, bőrszerű héj minden szeletet egyben tart majd.
Receptek, amelyek csak a túlérett paradicsomokra várnak:
Paradicsomos galette
A galette a legkönnyebb és leggyorsabb elkészíthető omlós, vajas, francia pite, ami szinte bármivel tölthető, leginkább szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel szokás. Én most ...
Pan con Tomate (spanyol olívaolajos grillezett kenyér reszelt paradicsommal)
A pan con tomate, vagyis a Spanyolországból ismert paradicsomos kenyér a legcsodásabb tapasok egyike a világon. Varázslata egyszerűségében rejlik, hiszen mindössze öt összetevőből áll ...
Krémes-szaftos muszaka
A muszaka a Balkán-félsziget és a Közel-Kelet legtöbb országában megtalálható rakott padlizsán neve. Országonként máshogyan készítik, a legismertebb verzió azonban a görög muszaka, ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több későnyári konyhai ötlet vár: