Kifejezetten fontosnak tartják a reggelit a magyarok, de a hétköznapokra az időhiány nyomja rá a bélyegét. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a legtöbb családban jóval kevesebb időt tudnak szánni a nap első főétkezésére, mint amennyit ideálisnak tartanának, másrészt viszonylag sokan vannak azok is, akik időhiány miatt egyáltalán nem reggeliznek. A nagy többség szeretne egészségesebb, változatosabb reggelit fogyasztani, illetve kínálni a családjának, ám ennek megvalósítása a közkeletű vélekedés szerint túl bonyolultnak tűnik.
A reggeli a nap legfontosabb étkezése, ezért nem szabad kihagyni – 10 felnőttből 9 egyetért ezzel a kijelentéssel, vagyis széleskörű konszenzus mutatkozik a reggeli kiemelt fontosságát illetően – egyebek közt ez derül ki abból a reprezentatív, országos kutatásból*, amely a Kellogg’s megbízásából készült el.
A megkérdezettek ötöde mégsem szokott reggelizni, a családban élő fiatal felnőttek között pedig már 30 százalék körüli a reggelit kihagyók aránya, illetve rájuk jellemzőbb, hogy inkább csak hétvégén reggeliznek. A napjukat főétkezéssel indítók háromnegyede minden nap reggelizik.
Kutyafuttában reggelizünk
A reggelit kihagyók harmada időhiányra hivatkozik, ehhez képest kétszer akkora azok tábora, akik egyszerűen nem éhesek és ezért nem reggeliznek. Az anyákra kevésbé jellemző, hogy „lebecsülik” a reggeli jelentőségét, míg a gyerek nélküli megkérdezettek azok, akik nagyobb eséllyel magyarázzák a reggeli elhagyását az ételkészítés körülményességével. Az időhiány persze azokat sem kíméli, akik rendszeresen reggeliznek. A legtöbb felnőtt ugyanis csupán 5-15 percet szán a reggelijére, az ennél is gyorsabbak között jellemzően budapestieket és a kizárólag hétköznap reggelizőket találjuk. Ezzel szemben a megkérdezettek többsége szerint az ideális reggeli hossza 15-30 perc volna.
Szeretnénk egészségesebben reggelizni
Nem csak a reggelire jutó idővel, a reggelire fogyasztott ételekkel sem vagyunk igazán elégedettek, hiszen a megkérdezettek túlnyomó többsége – 10-ből 8-an – szeretne egészségesebben, változatosabban reggelizni, illetve egészségesebb, változatosabb reggelit kínálni családjának. Ez azonban nem tűnik egyszerűnek, hiszen a felnőttek több mint fele véli úgy, hogy bonyolult az egyszerre változatos és finom reggelik elkészítése.
Ez a kutatás is megerősítette a Kellogg’s korábbi vizsgálatának eredményét, amely szerint leggyakrabban szendvics kerül a reggelizőasztalra, de népszerűek a tojásételek és a péksütemények is, müzlit, gabonapelyheket vagy zabkását pedig minden negyedik megkérdezett fogyaszt rendszeresen.
Ahogy táplálkozásunkat tekintve általában is igaz, a reggelinél is fontos a tápanyagok egyensúlya: azaz az étkezés tartalmazzon megfelelő mennyiségű, minőségű fehérjét, zsírokat, szénhidrátokat, élelmi rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Ezeket olvastad már?
3+1 tipp az egészséges reggelihez
A reggeli legfontosabb szabálya, hogy ne hagyjuk ki. Ezt követi a megfelelő, kiegyensúlyozott összeállítás - ehhez adunk most ötleteket.
Bodon Judit dietetikusFogyni szeretnél? Egyél tojást reggelire!
Nemrég még óva intettek minket a rendszeres tojásfogyasztástól, mára szerencsére a riasztó érvek elévültek, úgyhogy bátran szerepeltessük étrendünkben.
Szálka Brigitta dietetikus3+1 reggelitipp rohanós napkezdésekre
Addig alszol, amíg csak lehet, aztán már nincs időd enni, és a gyerekeket is reggeli nélkül küldöd el az iskolába? 3+1 tipp szakértőnktől az egészségesebb reggelekért!
admin9 különleges túrókrém a fehérjedús reggelihez
A testsúlycsökkentő étrendben figyelmet kell fordítani a reggeli fehérjetartalmára. Ez lehet tojás, sajt, sovány felvágott, ám az én kedvenceim a túrókrémek. 9 csodás recept!
Bodon Judit dietetikusforrás: Kellogg's sajtóközelmény