A trükk, amitől még finomabb, egyenesen napsütötte aranysárga lesz a tojásreggelid

Vannak dolgok, melyek sose jutnának eszünkbe magunktól, pedig ha belegondolunk, tulajdonképpen logikusak. És miért ne illene a sárgarépa édesen-sós narancs színe és íze egy mezei reggeli tojásételhez? Mi most a levében fürösztöttük meg a tükörtojásainkat, és de jól tettük!

A tükörtojás nagyszerű reggeli, de nem csupán olajon vagy vajon sütve lehet izgalmas tojásreggelit készíteni. A tejszínben karamellizált tojások után most egy rendhagyó és mókás sütési módot mutatok, melynek lényege, hogy a tojásokat vajban dermedtre sütjük, majd egy kevés sárgarépalével meglocsolva, letakarva pároljuk tovább, hogy a tojássárgáját tökéletes állagúra, végül aranyszínűre süssük.

Sárgarépavajban sült tojásreggeli, recept itt! (Fotók és recept: Hering András)

Persze ennél a technikánál használhatunk egyszerűen vizet is, azonban a sárgarépalé nemcsak a tojásokat festi napfényes narancsszínűre, hanem finom, földes édességet kölcsönöz minden falatnak. A sárgarépalé a legtöbb élelmiszerboltban könnyen megtalálható, de kipróbálhatjuk a vegyes sárgarépalé-dzsúzokat is, például a sárgarépa-kurkuma és sárgarépa-gyömbér mixeket.

Sárgarépavajban sült tojásreggeli, recept itt! (Fotók és recept: Hering András)

Hozzávalók a sárgarépavajban sült tojáshoz:

5 db tojás (lehetőleg L-es, vagy nagyobb méretű tojásokat válasszunk)

2 ek vaj

5 g sárgarépalé

só, bors  ízlés szerint

Elkészítés:

Egy tapadásmentes serpenyőben (ami elég nagy is a sütésre váró tojásokhoz), olvasszunk fel egy kis vajat közepes lángon (nagyjából ½ evőkanál vajat tojásonként). Törjük hozzá a tojásokat; sóval, borssal ízesíthetjük.

Nagyjából 30 másodperc és 1 perc közötti idő elteltével, amikor a fehérje külső része megszilárdult, adjunk hozzá sárgarépalevet (kb. 1 evőkanál tojásonként) a tojásfehérje köré és a tetejére. Azonnal fedjük le a serpenyőt fedéllel.

Körülbelül 1 percig süssük, amíg a fehérje teljesen megpuhul, és a sárgája fehér filmréteget kap a tetején. A sárgarépaleves vajat kanalazzuk a tojásokra, majd süssük tovább addig, amíg a sárgája el nem éri a kívánt szilárdságot, ha szükséges, fedjük még le. (Tipp: mozgassuk meg a serpenyőt, hogy lássuk, mennyire kemény a sárgája!) A tojásokat melegen tálaljuk, a tetejére kanalazva a maradék sárgarépavajat.

Készítsünk mellé reggelire házi kenyeret, kiflit vagy mártogatóst:

A sárgarépavajban sült tojás teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finom szépség itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...