A trükk, amitől még finomabb, egyenesen napsütötte aranysárga lesz a tojásreggelid

Vannak dolgok, melyek sose jutnának eszünkbe magunktól, pedig ha belegondolunk, tulajdonképpen logikusak. És miért ne illene a sárgarépa édesen-sós narancs színe és íze egy mezei reggeli tojásételhez? Mi most a levében fürösztöttük meg a tükörtojásainkat, és de jól tettük!

A tükörtojás nagyszerű reggeli, de nem csupán olajon vagy vajon sütve lehet izgalmas tojásreggelit készíteni. A tejszínben karamellizált tojások után most egy rendhagyó és mókás sütési módot mutatok, melynek lényege, hogy a tojásokat vajban dermedtre sütjük, majd egy kevés sárgarépalével meglocsolva, letakarva pároljuk tovább, hogy a tojássárgáját tökéletes állagúra, végül aranyszínűre süssük.

Sárgarépavajban sült tojásreggeli, recept itt! (Fotók és recept: Hering András)

Persze ennél a technikánál használhatunk egyszerűen vizet is, azonban a sárgarépalé nemcsak a tojásokat festi napfényes narancsszínűre, hanem finom, földes édességet kölcsönöz minden falatnak. A sárgarépalé a legtöbb élelmiszerboltban könnyen megtalálható, de kipróbálhatjuk a vegyes sárgarépalé-dzsúzokat is, például a sárgarépa-kurkuma és sárgarépa-gyömbér mixeket.

Sárgarépavajban sült tojásreggeli, recept itt! (Fotók és recept: Hering András)

Hozzávalók a sárgarépavajban sült tojáshoz:

5 db tojás (lehetőleg L-es, vagy nagyobb méretű tojásokat válasszunk)

2 ek vaj

5 g sárgarépalé

só, bors  ízlés szerint

Elkészítés:

Egy tapadásmentes serpenyőben (ami elég nagy is a sütésre váró tojásokhoz), olvasszunk fel egy kis vajat közepes lángon (nagyjából ½ evőkanál vajat tojásonként). Törjük hozzá a tojásokat; sóval, borssal ízesíthetjük.

Nagyjából 30 másodperc és 1 perc közötti idő elteltével, amikor a fehérje külső része megszilárdult, adjunk hozzá sárgarépalevet (kb. 1 evőkanál tojásonként) a tojásfehérje köré és a tetejére. Azonnal fedjük le a serpenyőt fedéllel.

Körülbelül 1 percig süssük, amíg a fehérje teljesen megpuhul, és a sárgája fehér filmréteget kap a tetején. A sárgarépaleves vajat kanalazzuk a tojásokra, majd süssük tovább addig, amíg a sárgája el nem éri a kívánt szilárdságot, ha szükséges, fedjük még le. (Tipp: mozgassuk meg a serpenyőt, hogy lássuk, mennyire kemény a sárgája!) A tojásokat melegen tálaljuk, a tetejére kanalazva a maradék sárgarépavajat.

Készítsünk mellé reggelire házi kenyeret, kiflit vagy mártogatóst:

Céklahummusz fehérbabbal

Minden hummusz alapja a csicseriborsó, itt mégsem ezt használtam. Helyette ultra krémes fehérbabbal habosítottam a sütőben, héjában sült, majd hámozott céklát. Innentől minden a ...

Házi kenyér, élesztő nélkül

Üres polcokkal szemezel a pékségben? Pont előtted kapták le az utolsó élesztőt a boltban? Na, akkor ez a gyors recept pont Neked készült! Se élesztő, se kovász, mindössze 5 ...

Sajtos-vajas kifli

Jól bevált kelttészta alapreceptem (amit a kakaós csigához használok) alapján készítettem, sós változatban. Igazi vendégváró finomság. Ebből a mennyiségből 32 db nagyobb kifli ...

A sárgarépavajban sült tojás teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finom szépség itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...