Egyszerűen imádom a paradicsomot, főleg nyáron, amikor szezonális, és még édesebb, még roppanósabb, még lédúsabb...nem kell sokáig ragozni, olyan igazán ízes. Reggelinél tojásrántottához, ebédre egy finom és egyszerű olasz tésztához vagy könnyű, nyár végi lecsóba...soroljam még az isteni fogásokat? Mindenbe tökéletes!
Sosem gondoltam volna, hogy azon túl, hogy megveszem, és két-három napon belül rögvest el is fogyasztom, akár későbbre is tartogathatnám a helyes kis piros golyókat. Pedig a legújabb trükk szerint ősszel, de akár télen is lehet szerencsénk "friss" paradicsomhoz. Szóval szószok, öntetek, és egész zöldségdarabok, konzerv nélkül? Igen!
Irány a fagyasztó!
A fagyasztó ugyanis egy méltatlanul keveset emlegetett konyhai eszköz, ha a paradicsomról, és annak hosszú távú eltárolásáról van szó, pedig jobb megfontolni, hogy beemeljük a gyakran használt trükkjeink közé. A legmeglepőbb dolog a paradicsom fagyasztásakor az, hogy milyen könnyű. A folyamat szinte pofonegyszerű.
A paradicsom fagyasztásának legegyszerűbb módja
Ha azt szeretnéd, hogy a paradicsomokat télen is gazdag szószokban és ízes pörköltekben lásd viszont, akkor a fagyasztás tökéletes, eddig kihagyott ziccer. Mindössze fagyasztózsákra, zárható zacskókra vagy légmentesen záródó edényre lesz szükséged hozzá.Rakd bele a friss paradicsomokat, és mehetnek is a fagyóba! Ez a lusta, mégis okos módszer tényleg gyerekjáték: élénk íz, megfelelő savasság lesz a jutalmunk még hónapokkal a fagyasztást követően is.
Sőt, a módszerrel jár egy bónusz is:
miután a fagyott paradicsomot kiolvasztottuk szobahőmérsékleten, a hűtőszekrényben vagy a mikrohullámú sütőben, a bőrét is rögtön le tudjuk húzni, amivel az elkészítési folyamatot is felgyorsítjuk.
Ezeket a finomságokat készítsd el belőle:
Fagyasztott paradicsom kiolvasztása és használata
Ha légmentesen záródó edényben vagy fagyasztózsákban tároljuk, a fagyasztott zöldség legfeljebb hat hónapig áll el. Figyelem, a fagyasztás megváltoztatja a paradicsom textúráját, tehát nem lesz tökéletesen olyan, mint amikor nyersen harapjuk, de kiválóan alkalmas lesz mártásokhoz, pörköltekhez, levesekhez és currykhez is!
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
6 konyhai eszköz, amivel sokkal mostohábban bánunk, mint megérdemelné
Csomó eszközünk van a konyhában, amit elég mostohán kezelünk - nem figyelünk rá, nem úgy bánunk vele, ahogy kéne, aztán meg csodálkozunk, ha idő előtt beadja a kulcsot.
Brecz Judit9 tipp: így főzd puhára a babot, akár áztatás nélkül...
Imádjuk, nyáron is szezonja van, de csomagolva, kimérve, szárítva egész évben kapható - ez a csodás fehérjeforrás, a bab, most reneszánszát éli!
Országh Kitti5 dolog a konyhából, ami még tisztább lesz a napfénytől
A napozás nemcsak neked, hanem a konyhai dolgoknak is jót tehet. Használd ki a száraz, meleg időt, száríts a szabadban!
Nosalty7 trükk, ami segít, hogy eleget igyál napközben
A csapból is az folyik, milyen fontos a megfelelő folyadékbevitel, mégis sokaknak nehezére esik az a bizonyos napi 2-2,5 liter.
Stuth-Nagy Nikicímlapkép: Getty Images