Tudtad, hogy a rágózásnak is lehet kellemetlen mellékhatása?

Ha túl sokat rágózol, a ráncaid mélyebbek lesznek – legalább is ezt mondja két sztárfogorvos.

A rágózás bizonyos szempontból egészséges is tud lenni: előidézi a fokozott nyáltermelést, ami hozzájárul ahhoz, hogy az elfogyasztott ételek és italok után a szánkban maradt cukor és savas kémhatású anyagok ne rongálják a fogainkat.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egyik rágót a másik után kellene bekapnunk, valójában mindössze nagyjából tíz percig kellene rágni étkezés után, kb. addig, amíg érezzük az ízét, utána ugyanis már inkább árt, mint használ. Legalább is ez a véleménye két brit sztárfogorvosnak, akik arra is figyelmeztetnek, hogy a túlzásba vitt rágózás fokozott ráncosodáshoz vezethet. Sőt, az állandó rágózás következtében akár robusztusabb állkapcsunk is lehet.

Dr. Imogen Bexfield fogorvos szerint a rágózás hozzájárulhat az idő előtti ráncosodáshoz, hiszen - csakúgy, mint a túlzott mimika, a sok mosolygás és szemöldökráncolás - a rágózás közbeni bőrösszehúzódás is a mimikai ráncok korai kialakulásához vagy a meglévőek elmélyüléséhez. Különösen "veszélyeztetett" terület a száj feletti rész – legalább is dr. Bexfield szerint.

Pásztorpite édesburgonyával

Az angolok egyik híres egytálétele a Shepherd's pie, azaz pásztorpite. Nincs vele sok cécó, készítünk egy húsos ragut, amit majd beburkolunk burgonyapürével, és összesütjük a ...

Egy másik fogorvos, dr. Uchenna Okoye arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyjából tíz perc az ideális időtartam a rágózásra - kb. eddig is tart egy átlagos rágó íze, a rágózás ez után már inkább árt, mint használ. Ez a tíz perc bőven elég arra, hogy fokozza a nyáltermelést, ami ugye a rágógumi első számú funkciója a mentolos lehelet mellett. Dr. Okoye szerint, ha túl sokat rágózunk, akkor akár apró repedések is megjelenhetnek a fogainkon, vagy elkezdhetnek kopni, ami megint nem túl szerencsés.

Persze tudományos kutatás egyelőre készült a témában, így nem tudjuk, hogy mennyire ráncosít az, ha sokat rágózunk – bár könnyen lehet, hogy a fogorvosok tapasztalatból beszélnek. Ezzel szemben arra viszont már született hiteles kutatás, hogy 15-20 perces rágózás stresszmentesít és segít a memória javításában. Sőt, olyat is bizonyított már be tudományos kísérlet, hogy a rágózás gyorsítja az anyagcserét, és csökkenti az étvágyat, legalább is a nassolásra biztosan.

Annak érdekében, hogy a rágózás előnyeit kiélvezd, de a lehetséges hátrányait ne szenvedd el, a 10-15 perces rágási időtartam elég biztonságosnak tűnik. Tehát ha rágóznál, ehhez tartsd magad!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via Glamour.com, Healthline

gifek: Tenor

címlapfotó: 123rf

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...