Tudtad, hogy a rágózásnak is lehet kellemetlen mellékhatása?

Ha túl sokat rágózol, a ráncaid mélyebbek lesznek – legalább is ezt mondja két sztárfogorvos.

A rágózás bizonyos szempontból egészséges is tud lenni: előidézi a fokozott nyáltermelést, ami hozzájárul ahhoz, hogy az elfogyasztott ételek és italok után a szánkban maradt cukor és savas kémhatású anyagok ne rongálják a fogainkat.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egyik rágót a másik után kellene bekapnunk, valójában mindössze nagyjából tíz percig kellene rágni étkezés után, kb. addig, amíg érezzük az ízét, utána ugyanis már inkább árt, mint használ. Legalább is ez a véleménye két brit sztárfogorvosnak, akik arra is figyelmeztetnek, hogy a túlzásba vitt rágózás fokozott ráncosodáshoz vezethet. Sőt, az állandó rágózás következtében akár robusztusabb állkapcsunk is lehet.

Dr. Imogen Bexfield fogorvos szerint a rágózás hozzájárulhat az idő előtti ráncosodáshoz, hiszen - csakúgy, mint a túlzott mimika, a sok mosolygás és szemöldökráncolás - a rágózás közbeni bőrösszehúzódás is a mimikai ráncok korai kialakulásához vagy a meglévőek elmélyüléséhez. Különösen "veszélyeztetett" terület a száj feletti rész – legalább is dr. Bexfield szerint.

Egy másik fogorvos, dr. Uchenna Okoye arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyjából tíz perc az ideális időtartam a rágózásra - kb. eddig is tart egy átlagos rágó íze, a rágózás ez után már inkább árt, mint használ. Ez a tíz perc bőven elég arra, hogy fokozza a nyáltermelést, ami ugye a rágógumi első számú funkciója a mentolos lehelet mellett. Dr. Okoye szerint, ha túl sokat rágózunk, akkor akár apró repedések is megjelenhetnek a fogainkon, vagy elkezdhetnek kopni, ami megint nem túl szerencsés.

Persze tudományos kutatás egyelőre készült a témában, így nem tudjuk, hogy mennyire ráncosít az, ha sokat rágózunk – bár könnyen lehet, hogy a fogorvosok tapasztalatból beszélnek. Ezzel szemben arra viszont már született hiteles kutatás, hogy 15-20 perces rágózás stresszmentesít és segít a memória javításában. Sőt, olyat is bizonyított már be tudományos kísérlet, hogy a rágózás gyorsítja az anyagcserét, és csökkenti az étvágyat, legalább is a nassolásra biztosan.

Annak érdekében, hogy a rágózás előnyeit kiélvezd, de a lehetséges hátrányait ne szenvedd el, a 10-15 perces rágási időtartam elég biztonságosnak tűnik. Tehát ha rágóznál, ehhez tartsd magad!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via Glamour.com, Healthline

gifek: Tenor

címlapfotó: 123rf

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...