Tudod, mi az a galley-konyha? Ha nem, most megmutatjuk!

Hallottál már róla? Nem csodálkozunk, ha esetleg nem. Mondjuk (és persze mutatjuk is), mit rejt ez a név!

A konyha sokféle formájú és méretű lehet: L alakú, U alakú, G alakú, kicsi, tágas vagy épp ideális, ahol mindennek megvan a helye. De milyen az a galley-konyha?
„A galley-konyha hosszú, keskeny terekben kialakított főzőhelyiség, ahol teljesen beépített a falrész alsó és felső konyhaszekrényekkel. Ezeket csak egy szűk közlekedő választja el egymástól! ” - mondta Abbe Fenimore, formatervező. Lényegében az összes „konyhai eszköz - készülékek, tárolóhely és munkalapok - két párhuzamos egység mentén futnak.
Honnan ered a „Galley”?
A „galley” kifejezés valójában a hajók, repülőgépek és vonatok konyháira utal, ahol a hosszúkás helyiségek folyosószerű kialakítást igényelnek. Ezek a típusú konyhák kiválóak olyan házakba és lakásokba, ahol kevés hely áll a rendelkezésre egy főzőhelyiség kivitelezéséhez.
Előnyei:
Teljes egészében kihasználja a rendelkezésre álló helyet.
Viszonylag olcsó megoldás. Mivel a konyha kicsi, kevesebb szekrényre és pultra van szükség.
Hátrányai:
Egyszerre csak egy, maximum két ember fér el a konyhában, hiszen a helyiség picike és szűk.
Mivel nagyon keskeny, ezért sokan úgy érezhetik magukat, mintha be lennének zárva.
A szerencsésebbek – ha lehetőségük van rá – az egyik falat kibonthatják, hogy még világosabb és légiesebb legyen a konyha. Ebben az esetben a konyhasziget kerül a képbe, például így:
Ha nincs lehetőség arra, hogy az egyik falat megnyissátok, akkor maradhat ez a szűk, keskeny megoldás. A teret optikailag úgy tágíthatjátok, hogy rendet tartotok a konyhában, elsősorban a munkalapon. Ne halmozzátok el a polcokat szakácskönyvekkel, a díszítés is inkább legyen légies, könnyed.
Ez is érdekelhet:

via housebeautiful

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...