Tudod, mi az a galley-konyha? Ha nem, most megmutatjuk!

Hallottál már róla? Nem csodálkozunk, ha esetleg nem. Mondjuk (és persze mutatjuk is), mit rejt ez a név!

A konyha sokféle formájú és méretű lehet: L alakú, U alakú, G alakú, kicsi, tágas vagy épp ideális, ahol mindennek megvan a helye. De milyen az a galley-konyha?
„A galley-konyha hosszú, keskeny terekben kialakított főzőhelyiség, ahol teljesen beépített a falrész alsó és felső konyhaszekrényekkel. Ezeket csak egy szűk közlekedő választja el egymástól! ” - mondta Abbe Fenimore, formatervező. Lényegében az összes „konyhai eszköz - készülékek, tárolóhely és munkalapok - két párhuzamos egység mentén futnak.
Honnan ered a „Galley”?
A „galley” kifejezés valójában a hajók, repülőgépek és vonatok konyháira utal, ahol a hosszúkás helyiségek folyosószerű kialakítást igényelnek. Ezek a típusú konyhák kiválóak olyan házakba és lakásokba, ahol kevés hely áll a rendelkezésre egy főzőhelyiség kivitelezéséhez.
Előnyei:
Teljes egészében kihasználja a rendelkezésre álló helyet.
Viszonylag olcsó megoldás. Mivel a konyha kicsi, kevesebb szekrényre és pultra van szükség.
Hátrányai:
Egyszerre csak egy, maximum két ember fér el a konyhában, hiszen a helyiség picike és szűk.
Mivel nagyon keskeny, ezért sokan úgy érezhetik magukat, mintha be lennének zárva.
A szerencsésebbek – ha lehetőségük van rá – az egyik falat kibonthatják, hogy még világosabb és légiesebb legyen a konyha. Ebben az esetben a konyhasziget kerül a képbe, például így:
Ha nincs lehetőség arra, hogy az egyik falat megnyissátok, akkor maradhat ez a szűk, keskeny megoldás. A teret optikailag úgy tágíthatjátok, hogy rendet tartotok a konyhában, elsősorban a munkalapon. Ne halmozzátok el a polcokat szakácskönyvekkel, a díszítés is inkább legyen légies, könnyed.
Ez is érdekelhet:

via housebeautiful

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...