A bodza és a rebarbara lakótársak lettek egy óriás pohárkrémben

A trifle talán nem a legismertebb édesség kis hazánkban, pedig ez az impozáns óriás pohárkrém megérdemel minden pillanatnyi figyelmet. Én most egy nyárköszöntő, rebarbarás-bodzás verziót készítettem.

A trifle egy angol édesség, amit a szigetországban előszeretettel készítenek az éppen aktuális gyümölcsökből. Vannak bizonyos „kötelező” elemei, ezeket rétegezhetjük kedvünk szerint egy dekoratív, látványos tálalóban. Egyszerre gyönyörködteti a szemeket és az ízlelőbimbókat, ráadásul kiváló nyár eleji desszert lehet, például a szezon első kerti partijára. Most fogtam magam, és összeeresztettem a bodzát és a rebarbarát egy trifle-ben, kíváncsian várva, hogyan jönnek majd ki egymással.

A bodzás-rebarbarás trifle receptjét ITT találod!

Miből áll egy trifle?

Az előző bekezdésben idézőjelbe tettem a „kötelező” szót, amikor arról beszéltem, hogy mi kerül rendszeresen a trifle-be. Ezt azért tettem, mert hivatalosan nincsen kőbe vésett szabály, ami előírja, mit kell a desszertbe pakolni, mégis vannak olyan elemek, amelyek szinte minden trifle-ben megtalálhatók.

És jogosan: ezeknek a rétegeknek a kombinációja adja azt a kavalkádot, ami mind ízben, mind állagban egyszerre képez egységet és okoz izgalmat.

Ezek a rétegek a következőek:

A bodzás-rebarbarás trifle receptjét ITT találod!

Mi került az enyémbe?

Ezek egy részét megtartottam, egy részüket viszont kicseréltem valami mással, csak hogy érdekesebb legyen a dolog. Piskótának két nagy, kerek babapiskótát sütöttem, aminek kicsit összetett az elkészítése, de az eredmény nagyon megéri, fantasztikusan szaftos lesz tőle a piskóta, miután megszívja magát.

A piskótát meglocsoltam egy kevés bodzaszörpös-gines öntettel, és a zselé is bodzából készült. A krémem citromos mascarponés tejszínkrém lett, a rebarbara pedig curd-ként, azaz főzött, tojásos krémként került a tálba (ez a citromkrém, avagy lemon curd receptje alapján bármilyen gyümölccsel készíthető).

A bodzás-rebarbarás trifle receptjét ITT találod!

Az egész tetejére pedig egy impozáns pavlovát tettem, mert a curd készítése után megmaradt néhány tojásfehérjém. Ez a kalap zárta le a látványos, réteges trifle-t, amiben ott tobzódik minden májusvégi íz és alapanyag.

Készítsünk bodzás-rebarbarás triflet-t!

Hozzávalók a piskótához: 3 db tojás, 135 g cukor, 1 g só, 125 g liszt, 15 g keményítő, 10 g porcukor

Hozzávalók a bodzazseléhez: 1.5 l bodzaszörp (hígított), 18 db lapzselatin

Hozzávalók a pavlovához: 5 db tojásfehérje, 1 csipet só, 50 ml víz, 280 g cukor, 1 tk ecet, 1 ek keményítő

Hozzávalók a rebarbara curdhöz: 450 g rebarbara, 1 ek víz, 200 g cukor, 4 db tojássárgája, 1 csipet só, 115 g vaj

Hozzávalók a citromos krémhez: 750 g mascarpone, 500 ml habtejszín, 2 db citrom héja, 100 g porcukor

Hozzávalók a díszítéshez: 250 g rebarbara, 50 g cukor, 1 ek víz, 2 db citrom, 3 db bodzavirág, 1 dl bodzaszörp, 2 cl gin

A bodzás-rebarbarás trifle receptjét ITT találod!

A piskótához egy hőálló tálba tesszük a tojásokat, a cukrot és a sót, majd alaposan elkeverjük egy spatulával. Egy fazékba kevés vizet teszünk, és felforraljuk. Ha forr, takarékra vesszük alatta a lángot, és rátesszük a tojásos tálat.

Nagyjából 8-10 percig főzzük a tojásos keveréket a gőz fölött, folyamatosan kevergetve egy spatulával. Ha van hőmérőnk, ellenőrizhetjük vele: nagyjából 70 fokig kell melegíteni.

Ha kész van, kézi mixerrel 5-10 perc alatt kemény habot verünk a tojásból. A színe legyen halványsárga, szinte fehér, és álljon meg valamennyire a hab. A lisztet és a keményítőt a hab tetejére szitáljuk. Spatulával óvatosan összeforgatjuk, hogy ne keverjük ki belőle a levegőt.

A sütőnket előmelegítjük 170 fokra, és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Egy akkora kört rajzolunk rá, amekkora a trifle tálunk átmérője, majd ebbe a körbe nyomjuk habzsákkal a masszánkat. Egy nagyobb és egy kisebb piskóta jön majd ki ebből az adagból.

A bodzás-rebarbarás trifle receptjét ITT találod!

A piskótát sütés előtt alaposan megszórjuk porcukorral, majd betesszük a sütőbe. Nagyjából 20-25 percig sütjük, amíg meg nem emelkedik, és enyhén ropogós lesz. A piskótákat teljesen kihűtjük és félretesszük.

A zseléhez a hígított szörpöt felmelegítjük, a zselatinlapokat pedig hideg vízbe áztatjuk. Amikor megduzzadt, kinyomkodjuk, és a langyos szörpbe keverjük. A trifle tálba öntjük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd hűtőbe tesszük az összeállításig, hogy megdermedjen.

A pavlovához a fehérjéket elkezdjük alacsony fokozaton felverni a sóval. Fokozatosan hozzácsorgatjuk a vizet, majd beleszórjuk apránként a cukrot is. Magas fokozatra kapcsolunk, és kemény habot verünk a fehérjéből. Ha kész, óvatosan beleforgatjuk az ecetet és a keményítőt.

A bodzás-rebarbarás trifle receptjét ITT találod!

Előmelegítjük a sütőnket 170 fokra, és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. Ismét akkora kört rajzolunk rá, amekkora a tálunk átmérője. A körbe halmozzuk a habcsókot, és elegyengetjük. Rajzolhatunk bele csigavonalat is.

A sütőt visszavesszük 110 fokra, és a habcsókot 45 percig sütjük ezen a hőfokon. Utána további 40 percig sütjük a pavlovát 90 fokon. Ha megsült, hagyjuk teljesen kihűlni a sütőben.

A rebarbarás curdhöz a megmaradt 4 tojássárgáját kikeverjük a cukor felével és a sóval. A rebarbarát egy fazékba tesszük a vízzel és a cukor másik felével. Közepes lángon 15 perc alatt puhára pároljuk, majd turmixgépben krémesre dolgozzuk.

A forró rebarbarás pépet fokozatosan és lassan a tojásos keverékhez adagoljuk, közben folyamatosan keverve. Így temperáljuk a tojásokat, és nem fognak kicsapódni. Az egészet egy fazékba tesszük, és a lehető legkisebb lángon elkezdjük főzni. Hozzáadjuk a kockázott vajat is. Nagyjából 8-10 percig, folyamatosan kevergetve melegítjük. Ismét ellenőrizhetjük hőmérővel, nagyjából 80 fokosnak kell lennie. Miután besűrűsödött, elzárjuk alatta a lángot, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A bodzás-rebarbarás trifle receptjét ITT találod!

A citromos krémhez egy tálba tesszük a mascarponét, a tejszínt, a cukrot és a citromhéjat. Kézi mixerrel krémesre keverjük, amíg egy kicsit be nem sűrűsödik.

Ha minden kész, elkezdhetjük összeállítani a trifle-t. A zselére ráhelyezzük a nagyobb piskótát, és meglocsoljuk a bodzaszörp és a gin keverékével. A tálat körberakjuk félbevágott citromkarikákkal. Utána jöhet a mascarponés krém: a ¾-ét tegyük a citromok közé.

Jöhet a kisebb piskóta, amit megint meglocsolunk a gines öntettel. Rákenjük a maradék krémet, és elegyengetjük. Erre jöhet a rebarbarás curd, amire pedig a kihűlt pavlovát helyezzük.

A díszítéshez ugyanúgy megfőzzük a rebarbarát, mint a curdhöz, majd leturmixoljuk. Ezt a krémet tesszük a habcsókra. Beleszúrjuk a bodzavirágokat is. A trifle-t azonnal is tálalhatjuk, de hagyhatjuk egy éjszakát pihenni a hűtőben.

A bodzás-rebarbarás trifle teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas, tavaszi recept:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...