A trifle egy angol édesség, amit a szigetországban előszeretettel készítenek az éppen aktuális gyümölcsökből. Vannak bizonyos „kötelező” elemei, ezeket rétegezhetjük kedvünk szerint egy dekoratív, látványos tálalóban. Egyszerre gyönyörködteti a szemeket és az ízlelőbimbókat, ráadásul kiváló nyár eleji desszert lehet, például a szezon első kerti partijára. Most fogtam magam, és összeeresztettem a bodzát és a rebarbarát egy trifle-ben, kíváncsian várva, hogyan jönnek majd ki egymással.
Miből áll egy trifle?
Az előző bekezdésben idézőjelbe tettem a „kötelező” szót, amikor arról beszéltem, hogy mi kerül rendszeresen a trifle-be. Ezt azért tettem, mert hivatalosan nincsen kőbe vésett szabály, ami előírja, mit kell a desszertbe pakolni, mégis vannak olyan elemek, amelyek szinte minden trifle-ben megtalálhatók.
És jogosan: ezeknek a rétegeknek a kombinációja adja azt a kavalkádot, ami mind ízben, mind állagban egyszerre képez egységet és okoz izgalmat.
Ezek a rétegek a következőek:
- piskóta
- zselé
- krém/puding
- gyümölcskompót/lekvár
- friss gyümölcs
- tejszínhab/habcsók
- alkohol
Mi került az enyémbe?
Ezek egy részét megtartottam, egy részüket viszont kicseréltem valami mással, csak hogy érdekesebb legyen a dolog. Piskótának két nagy, kerek babapiskótát sütöttem, aminek kicsit összetett az elkészítése, de az eredmény nagyon megéri, fantasztikusan szaftos lesz tőle a piskóta, miután megszívja magát.
A piskótát meglocsoltam egy kevés bodzaszörpös-gines öntettel, és a zselé is bodzából készült. A krémem citromos mascarponés tejszínkrém lett, a rebarbara pedig curd-ként, azaz főzött, tojásos krémként került a tálba (ez a citromkrém, avagy lemon curd receptje alapján bármilyen gyümölccsel készíthető).
Az egész tetejére pedig egy impozáns pavlovát tettem, mert a curd készítése után megmaradt néhány tojásfehérjém. Ez a kalap zárta le a látványos, réteges trifle-t, amiben ott tobzódik minden májusvégi íz és alapanyag.
Készítsünk bodzás-rebarbarás triflet-t!
Hozzávalók a piskótához: 3 db tojás, 135 g cukor, 1 g só, 125 g liszt, 15 g keményítő, 10 g porcukor
Hozzávalók a bodzazseléhez: 1.5 l bodzaszörp (hígított), 18 db lapzselatin
Hozzávalók a pavlovához: 5 db tojásfehérje, 1 csipet só, 50 ml víz, 280 g cukor, 1 tk ecet, 1 ek keményítő
Hozzávalók a rebarbara curdhöz: 450 g rebarbara, 1 ek víz, 200 g cukor, 4 db tojássárgája, 1 csipet só, 115 g vaj
Hozzávalók a citromos krémhez: 750 g mascarpone, 500 ml habtejszín, 2 db citrom héja, 100 g porcukor
Hozzávalók a díszítéshez: 250 g rebarbara, 50 g cukor, 1 ek víz, 2 db citrom, 3 db bodzavirág, 1 dl bodzaszörp, 2 cl gin
A piskótához egy hőálló tálba tesszük a tojásokat, a cukrot és a sót, majd alaposan elkeverjük egy spatulával. Egy fazékba kevés vizet teszünk, és felforraljuk. Ha forr, takarékra vesszük alatta a lángot, és rátesszük a tojásos tálat.
Nagyjából 8-10 percig főzzük a tojásos keveréket a gőz fölött, folyamatosan kevergetve egy spatulával. Ha van hőmérőnk, ellenőrizhetjük vele: nagyjából 70 fokig kell melegíteni.
Ha kész van, kézi mixerrel 5-10 perc alatt kemény habot verünk a tojásból. A színe legyen halványsárga, szinte fehér, és álljon meg valamennyire a hab. A lisztet és a keményítőt a hab tetejére szitáljuk. Spatulával óvatosan összeforgatjuk, hogy ne keverjük ki belőle a levegőt.
A sütőnket előmelegítjük 170 fokra, és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Egy akkora kört rajzolunk rá, amekkora a trifle tálunk átmérője, majd ebbe a körbe nyomjuk habzsákkal a masszánkat. Egy nagyobb és egy kisebb piskóta jön majd ki ebből az adagból.
A piskótát sütés előtt alaposan megszórjuk porcukorral, majd betesszük a sütőbe. Nagyjából 20-25 percig sütjük, amíg meg nem emelkedik, és enyhén ropogós lesz. A piskótákat teljesen kihűtjük és félretesszük.
A zseléhez a hígított szörpöt felmelegítjük, a zselatinlapokat pedig hideg vízbe áztatjuk. Amikor megduzzadt, kinyomkodjuk, és a langyos szörpbe keverjük. A trifle tálba öntjük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd hűtőbe tesszük az összeállításig, hogy megdermedjen.
A pavlovához a fehérjéket elkezdjük alacsony fokozaton felverni a sóval. Fokozatosan hozzácsorgatjuk a vizet, majd beleszórjuk apránként a cukrot is. Magas fokozatra kapcsolunk, és kemény habot verünk a fehérjéből. Ha kész, óvatosan beleforgatjuk az ecetet és a keményítőt.
Előmelegítjük a sütőnket 170 fokra, és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. Ismét akkora kört rajzolunk rá, amekkora a tálunk átmérője. A körbe halmozzuk a habcsókot, és elegyengetjük. Rajzolhatunk bele csigavonalat is.
A sütőt visszavesszük 110 fokra, és a habcsókot 45 percig sütjük ezen a hőfokon. Utána további 40 percig sütjük a pavlovát 90 fokon. Ha megsült, hagyjuk teljesen kihűlni a sütőben.
A rebarbarás curdhöz a megmaradt 4 tojássárgáját kikeverjük a cukor felével és a sóval. A rebarbarát egy fazékba tesszük a vízzel és a cukor másik felével. Közepes lángon 15 perc alatt puhára pároljuk, majd turmixgépben krémesre dolgozzuk.
A forró rebarbarás pépet fokozatosan és lassan a tojásos keverékhez adagoljuk, közben folyamatosan keverve. Így temperáljuk a tojásokat, és nem fognak kicsapódni. Az egészet egy fazékba tesszük, és a lehető legkisebb lángon elkezdjük főzni. Hozzáadjuk a kockázott vajat is. Nagyjából 8-10 percig, folyamatosan kevergetve melegítjük. Ismét ellenőrizhetjük hőmérővel, nagyjából 80 fokosnak kell lennie. Miután besűrűsödött, elzárjuk alatta a lángot, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A citromos krémhez egy tálba tesszük a mascarponét, a tejszínt, a cukrot és a citromhéjat. Kézi mixerrel krémesre keverjük, amíg egy kicsit be nem sűrűsödik.
Ha minden kész, elkezdhetjük összeállítani a trifle-t. A zselére ráhelyezzük a nagyobb piskótát, és meglocsoljuk a bodzaszörp és a gin keverékével. A tálat körberakjuk félbevágott citromkarikákkal. Utána jöhet a mascarponés krém: a ¾-ét tegyük a citromok közé.
Jöhet a kisebb piskóta, amit megint meglocsolunk a gines öntettel. Rákenjük a maradék krémet, és elegyengetjük. Erre jöhet a rebarbarás curd, amire pedig a kihűlt pavlovát helyezzük.
A díszítéshez ugyanúgy megfőzzük a rebarbarát, mint a curdhöz, majd leturmixoljuk. Ezt a krémet tesszük a habcsókra. Beleszúrjuk a bodzavirágokat is. A trifle-t azonnal is tálalhatjuk, de hagyhatjuk egy éjszakát pihenni a hűtőben.
A bodzás-rebarbarás trifle teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas, tavaszi recept: