11 trattoria Budapesten, ahol az olasz konyha kedvenceivel várnak

Mi vendéglőnek hívjuk, amit az olaszok trattoriának. Fesztelen hangulat, kockás abroszos asztalok, amiken esténként újra és újra felgyúlnak a gyertyák, és a zárásig újabb viaszrétegekkel lesznek vastagabbak. Lássuk a legjobb olasz trattoriákat Budapesten!

A trattoriákban nincsen semmi elvont vagy jövőkutató útkeresés: ide azért érkezünk, hogy az olasz konyha világszerte rajongott kedvenceit kóstolhassuk.

11 trattoria Budapesten Itália ízeivel, életigenlésével és vendégszeretetével: 

  • Több mint 30 éve Pesten: Trattoria Venezia 

A zajos József körútról belépve egy igazi nyüzsgő hangulatú, olasz kis főtéren találjuk magunkat. Kandeláberes lámpák, utcai kövezet, nyerstéglás falak és kis cseréptetők jelzik, hogy egy kis Itália épült a nagykörúton, és a kockás abroszos asztalokhoz ülve sem kell csalódnunk. A szuperropogós pizzájuk személyes kedvencünk, de nem fogtok tudni olyan tételre bökni az étlapon, hogy ne hoznák az elvárt sztenderdet. 1992 óta a fővárosi vendéglátás szereplője. 

Trattoria Venezia 

Budapest VIII. kerület, József krt. 85. 

  • Szíves olasz vendéglátás: Trattoria Pomo D'Oro 

Az Arany János utca Via Italiának nevezett szakaszán működik immár több mint húsz éve a Pomo D'Oro. A Gianni Annoni nevéhez köthető étterem a trattoriák legjavát nyújtja: olaszosan nyüzsgő, élettel teli, és felejthetetlen a vendégfogadás. Rengetegféle étellel, kiváló ízekkel, és a legkevésbé sem megfáradt koncepcióval várnak, legutóbb például önálló pizzabárt nyitottak a trattoria mellett. 

Trattoria Pomo D'oro / forrás

Trattoria Pomo D'Oro 

Budapest V. kerület, Arany János u. 9. 

  • 23 éve a pesti rakparton: Trattoria Toscana 

A Belgrád rakpart immár elképzelhetetlen a Toszkánához címzett olasz étterem nélkül. Baji Ferenc trattoriája nem véletlenül megy esténként rendre telt házzal, olasz séf dolgozik a konyhán olasz alapanyagokból, nekünk pedig csak annyi a feladatunk, hogy eldöntsük, a friss tenger tenger gyümölcsei, a fatüzelésű kemencében sült, vékonytésztás pizza vagy egy olasz steak mellett tegyük le a voksunkat. 

Trattoria Toscana / forrás

Trattoria Toscana 

Budapest V. kerület, Belgrád rkp. 13 - 15. 

  • Ha ilyen a pokol, indulhatunk: Il Terzo Cerchio 

A legköltőibb elnevezésű budapesti trattoriát Dante poklának Harmadik Köre ihlette, ahol a torkosok „bűnhődnek”. Nos, a szürke és forgalmas Dohány utcából az étterembe lépve máris kiszakadhatunk a belpesti valóságból, és a rendkívül hangulatos, boltíves, kövekkel és nyerstéglákkal kirakott belső térben közösen áldozhatunk a torkosság oltárán. Kedves pincérek és az olasz konyha kedvencei várnak. 

Il Terzo Cerchio / forrás

Il Terzo Cerchio 

Budapest V. kerület, Dohány u. 40. 

  • Egy szicíliai vendéglős Pesten: Trattoria la Coppola 

Olasz séf és szicíliai tulajdonos, Salvo Sgroi hitelesíti a Coppola konyháját és Dél-Olaszországba repítő hangulatát. Aki a friss tenger gyümölcseinek rajongója, a Coppolát vésse fel a személyes étteremérképére, ugyanis tengeri finomságokban különösen erős a belvárosi trattoria. A pignata (toszkán halleves tenger gyümölcseivel), a vörös tonhalból készülő tatár, a grillezett calamari és a pisztáciabundában sült kékúszójú tonhal a konyha remeklései – akárcsak a szicíliai cannolo. 

Trattoria la Coppola / forrás

Trattoria la Coppola 

Budapest V. kerület, Károlyi utca 19. 

  • Egy megfizethető és remek konyha az Andrássy úton: Trattoria Cardinale 

Szentendrén immár 23 éve, Budapesten két éve csábítja Olaszországba a vendégeket a Cardinale egy-egy ebéd vagy vacsora erejéig. A környezet pazar, az Andrássy út legelején járunk, a műemlékvédelmet élvező Fonciére-palota alsó szintjén. Ahogy ők mondják, a pizzák papírvékonyak, az olasz ételsort pedig csak egészen finoman a magyar szájízhez igazították. 

Trattoria Cardinale / forrás

Trattoria Cardinale 

Budapest VI. kerület, Andrássy út 2. 

  • Már a második látogatásnál fel fognak ismerni: Cafe Alessio 

Egy szenvedélyes budapesti vendéglátós, Forrai Miklós Pasaréten, az Alex cukrászda helyén nyitotta meg 2010-ben. Az Alessio a nevében café, műfajában viszont egy családias hangulatú trattoria, ahol egy-két látogatás után régi ismerősként fognak köszönteni. Isteni a frissen gyúrt házi gnocchi és tészta, megbízhatóan jó olasz alapanyagokból dolgoznak, és szájról szájra terjedt el a környéken a híre – mint minden valamirevaló trattoriának. Saját kiszállítását nagyra értékelik a környező kerületek, sőt Nagykovácsi, Budakeszi, Remeteszőlős és Solymár is. 

Alessio / forrás

Alessio 

Budapest II. kerület, Pasaréti út 55. 

  • Egy felfedezésre váró gyöngyszem: Trattoria Olive 

A Rózsadombon, azon belül is Törökvész városrészen járunk. A Trattoria Olive különösebb csinnadratta nélkül nyitott meg, és visz olyan konyhát visznek, aminek a hírét maguk a vendégek viszik. Az enteriőr inkább modern és elegáns, mintsem trattoriaszerűen nappali hangulatú. A konyha közérthető: a szaftos tészták és gazdag saláták, vékonytésztás pizzák olasz alapanyagok felhasználásával készülnek. Árnyékos terasszal is várnak. 

Trattoria Olive / forrás

Trattoria Olive 

Budapest II. kerület, Kapy u. 52. 

  • Keresd a Fragola-fagyipultot a portán: Olive di Fragola 

Még mindig a Rózsadombon vagyunk. Az Olive di Fragola név még azoknak is ismerős lehet, akik nem jártak itt: a fővárosi fagylaltsiker, a Fragola-művek hangulatos kis éttermében járunk. A paradicsom-krémlevesre kemencében sütnek rá, a rizottókkal és tésztákkal nem tévedhetünk, a 16-féle pizzát pedig mintegy különböző plusz 27 feltéttel is kérhetjük. Naná, hogy Fragola-fagyikkal is várnak. 

Olive di Fragola / forrás

Olive di Fragola 

Budapest II. kerület, Tartsay Vilmos u. 21/b 

  • Torinóból Hűvösvölgybe: Trattoria Prato 

A hűvösvölgyi nagyréten, a sportcentrum területén vár a II. kerületiek egyik törzshelye, a Prato. Egy régi menza született újjá  trattoriaként, ahol a kellemes, zöld környezet és a pazar olasz ételsor garantált, a séf pedig egyenesen Torinóból érkezett Budapestre. A trattoriaklasszikusokat nyaranta a szabad ég alatt grillezett fogások egészítik ki, és a tágas, lazulgatásra ideális helyszín hangsúlyozottan család- és kutyabarát. 

Trattoria Prato / forrás

Trattoria Prato 

Budapest II. kerület, Nagyrét u. 22. 

  • Újbuda kedvence: Trattoria Serafina 

A Bikás Park egykori sportpubjanák helyén nyitott 2021-ben a Trattoria Serafina, amit szép fokozatosan fedezett fel magának a környék, ma pedig már nem kérdés, hogy hová jöjjünk garantáltan friss tenger gyümölcseiért és ropogós szélű vékonytésztás pizzáért, a de a borjú saltimboccájuk is remek. Magyar fogásokkal egészítették ki a trattoriaétlapot, egyedi újításuk pedig a Bikás Park pázsitjára csábító Piknikkosár. 

Trattoria Serafina / forrás

Trattoria Serafina 

Budapest XI. kerület, Bártfai u. 52/b

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Olive di Fragola

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...