Tőzegáfonya, a titkos nagyágyú – elmondjuk, miért imádjuk

Nem véletlenül nevezik a tőzegáfonyát is szuperételnek. Nézzük, milyen jó tulajdonságai vannak ennek az alapanyagnak. 

Tegye fel a kezét, aki hallott már a tőzegáfonyáról! A legtöbben most bőszen jelentkeznek. A népszerűsége magáért beszél, ugyanis a sajátos zamatú gyümölcs tele van fontos tápanyagokkal. Kicsi, kemény, kerek, piros gyümölcs, íze sokak szerint leginkább savanykás, de vannak, akik kesernyésnek érzik. Magyarországon leginkább kapszulákkal fogyasztjuk.

Óv és véd

Magas az antioxidánstartalma: egy tanulmány megállapította, hogy a vizsgált 20 gyümölcs közül a tőzegáfonyának a legmagasabb. A színét az antocianinnak köszönheti. A vegyületről tanulmányok kimutatták, hogy rákellenes és gyulladáscsökkentő hatása lehet. Fogyasztása óvhat a májbetegségektől, javíthatja a látást.

PB&J sütik

A peanut butter and jelly, egy népszerű amerikai reggeli gyerekeknek - ezek a falatnyi kis kekszek ezt a népszerű szendvicset utánozzák egészséges formában.

A húgyutak védelmezője

A tőzegáfonya fogyasztása egyeseknél csökkentheti a húgyúti fertőzés kockázatát. Azoknak, akik hajlamosak erre a betegségre, az orvos javasolhatja, hogy időről időre vegyenek be étrend-kiegészítőként tőzegáfonya-kapszulát, vagy igyák a gyümölcs levét. De ha már valakinél kialakult a húgyúti fertőzés, nem feltétlen elégséges gyógyír rá. Akik a betegség tüneteit érzik, forduljanak kezelőorvosukhoz.

Nyersen is, sütve is

A gyümölcs hozzájárulhat a bél egészségének megőrzéséhez. Azoknak, akik sok húst, tejterméket és cukrot esznek, a tőzegáfonya fogyasztása segíthet abban, hogy a „jó” baktériumok visszakerüljenek az emésztőrendszerbe. A szájüregre is jótékonyan hathat, ugyanis csökkentheti a termelődő sav mennyiségét, így csökkentheti az ínybetegségek és a fogszuvasodás kockázatát.

A tőzegáfonyát sokféleképpen fogyaszthatjuk. Nyersen rágcsálni kiváltság, mehet salátába, turmixba, vagy a zabpelyhet is feldobhatjuk vele - aszalttal is. Lekvárnak, szörpnek is kiváló alapanyag, de süteményekben, pékárukban is megállja a helyét.

Mennyi az annyi?

Egy csésze nyers tőzegáfonya-bogyó a szárítás után negyed csésze aszalvánnyá esik össze. A tápanyagok szempontjából ezek az adagok különböznek, a szárított bogyókban például több a cukor.

Egy csésze nyers tőzegáfonya a következőket tartalmazza:

  • 46 kalória
  • 0 gramm zsír
  • 12 gramm szénhidrát
  • 4 gramm rost
  • 4 gramm cukor
  • 1 gramm fehérje
  • 2 milligramm nátrium

Tápanyagok egy csésze nyers gyümölcsben:

  • a napi C-vitamin-szükséglet 25%-a
  • a napi A- vitamin szükségletének körülbelül 9%-a
  • a napi K-vitamin szükségletének körülbelül 6%-a
  • a napi káliumigény 2%-a
  • a napi vas- és kalciumigény 1%-a

Vörös bársony souffle

Ezek a mutatós vörös bársony soufflék nem csak a szemet gyönyörködtetik, hanem egy ünnepi alkalom méltó desszertjei is. A souffle különlegessége a tetején lévő fehér, ...

Reform sütőtökös süti

Ha már unjuk a sült tököt magában, vagy kimaradt pár darabka, finom és egészséges desszertet alkothatunk, amely jól variálható tésztájú. A zárójelben írtakkal helyettesítve a ...

Negyed csésze szárított gyümölcs a következőket tartalmazza:

  • 92 kalória
  • 0 gramm zsír
  • 25 gramm szénhidrát
  • 2 gramm rost
  • 22 gramm cukor
  • 0 gramm fehérje
  • 2 milligramm nátrium

A tőzegáfonya az aszaláskor elveszíti vitaminjaik nagy részét, de megmaradnak benne más tápanyagok, például kálium és a kalcium.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...