Az olasz ősz ízei egy tányérban – Főzzünk toszkán bablevest!

Hiába köszöntött be a hideg idő, a frissen termett zöldségekből még jó ideig van lehetőségünk finomakat főzni. Hallottál már a toszkán bablevesről? Előre szólunk, ez a zöldségleves lehet az idei év nagy kedvence!

Egy szempillantás alatt az ősz kellős közepébe csöppentünk. A természet ilyenkor a legszebb, vörösben és sárgában díszelegnek a fák, a hűvös idő pedig egyelőre nem teher számunkra, sőt, felüdülés a forró nyár után. Szerencsére még rengeteg friss őszi zöldség van, amelyből főzhetünk, még csak most kezdődött el a sütőtökszezon, sárgarépából van még dögivel, és az egyik legjobb hüvelyes, a bab is a rendelkezésünkre áll, nem is beszélve a fodros kelről.

Hogy mit lehet készíteni mindebből? Az olaszok legfinomabb őszi levesét, a toszkán bablevest, vagyis a Zuppa Frantoianát!

A sütőtökös-fodros keles toszkán bableves receptjét itt találod! (Recept és fotó: Hering András)

Az olívatermelők kedvenc levese

Ezt az ízekben és alapanyagokban gazdag zöldséges bablevest a toszkán olívatermelők leveseként tartják számon. Az olívát az olaszok október végén és november elején szedik le, a gyümölcs ugyanis ekkorra lesz ízekkel teli, napérlelte. A termelők korán kezdik a munkát, a nap rövidsége miatt pedig nincs sok idő arra, hogy nagy ebédeket tartsanak a szüret közben, az olasz háziasszonyok ezért már kora reggel megfőzik a lélekmelengető minestrone levest. Az étel alapvetően húsmentes (bár vannak, akik az elején tesznek bele egy kis pancetta szalonnát) zöldségekkel teli, finom és laktató is.

Nézzük, mi minden kell hozzá:

A sütőtökös-fodros keles toszkán bableves receptjét itt találod! (Recept és fotó: Hering András)

1 közepes db sárgarépa (apróra vágva), 1 közepes szár halványító zeller (apróra vágva), 1 kis fej vöröshagyma (apróra vágva), 400 g vörösbab (bármilyen más babbal, például fehérbabbal is elkészíthető), 200 g sütőtök (meghámozva és felkockázva), 1 közepes db burgonya (meghámozva és felkockázva), 400 gramm fodros kel (1 kisebb csokor), 1 liter zöldség alaplé, só és bors ízlés szerint, 2 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma (tálaláskor a pirítós kenyér mellé)

A babot a főzést megelőző este áztassuk be.

Az apróra vágott sárgarépát, zellert, hagymát néhány evőkanál olívaolajjal és egy csipet sóval egy vastag aljú serpenyőben, lassú tűzön főzzük meg. Hagyjuk a zöldségeket "izzadni" nagyjából 10 percig, de figyeljünk rá, hogy ne kapjanak oda, csak lassan puhuljanak.

Adjuk hozzá az előző este beáztatott babot, és annyi vizet vagy alaplevet, hogy ellepje a zöldségeket. Forraljuk fel, majd további 15 percig főzzük. Merjünk ki a megfőtt zöldségekből körülbelül két merőkanállal (ha sűrűbben szeretnénk a levest, akkor a felét is lehet), turmixoljuk sima masszává, és merjük vissza az edénybe.

Készítsük elő a fodros kelt!

Mossuk meg, majd vágjuk ki egy éles késsel a levelek hosszú, középső szárát, mivel ezek nagyon kemények, nem fognak megpuhulni a főzéstől sem.

A leveleket aprítsuk vagy tépjük kisebb darabokra.

A sütőtökös-fodros keles toszkán bableves receptjét itt találod! (Recept és fotó: Hering András)

Ezután mehet a leveshez az apróbb kockákra vágott sütőtök, burgonya és a fodros kel, majd öntsük fel annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje (legfeljebb 1 liternyivel), és főzzük 30 percig fedő nélkül, lassú tűzön, hogy a zöldségek megpuhuljanak.

Fűszerezzük kedvünkre, ízlésünk szerint sóval és borssal, tálaljuk fokhagymával bedörzsölt, olívaolajjal megkent vagy csepegtetett pirítóssal.

A sütőtökös-fodros keles toszkán bableves receptjét itt találod! (Recept és fotó: Hering András)

A sütőtökös-fodros keles toszkán bableves receptjét itt találod! Mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

A sütőtökös-fodros keles toszkán bableves receptjét itt találod! (Recept és fotó: Hering András)
A sütőtökös-fodros keles toszkán bableves receptjét itt találod! (Recept és fotó: Hering András)

Fotók és Recept: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több házias, de nem mindennapi recept itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...