Egy szempillantás alatt az ősz kellős közepébe csöppentünk. A természet ilyenkor a legszebb, vörösben és sárgában díszelegnek a fák, a hűvös idő pedig egyelőre nem teher számunkra, sőt, felüdülés a forró nyár után. Szerencsére még rengeteg friss őszi zöldség van, amelyből főzhetünk, még csak most kezdődött el a sütőtökszezon, sárgarépából van még dögivel, és az egyik legjobb hüvelyes, a bab is a rendelkezésünkre áll, nem is beszélve a fodros kelről.
Hogy mit lehet készíteni mindebből? Az olaszok legfinomabb őszi levesét, a toszkán bablevest, vagyis a Zuppa Frantoianát!
Az olívatermelők kedvenc levese
Ezt az ízekben és alapanyagokban gazdag zöldséges bablevest a toszkán olívatermelők leveseként tartják számon. Az olívát az olaszok október végén és november elején szedik le, a gyümölcs ugyanis ekkorra lesz ízekkel teli, napérlelte. A termelők korán kezdik a munkát, a nap rövidsége miatt pedig nincs sok idő arra, hogy nagy ebédeket tartsanak a szüret közben, az olasz háziasszonyok ezért már kora reggel megfőzik a lélekmelengető minestrone levest. Az étel alapvetően húsmentes (bár vannak, akik az elején tesznek bele egy kis pancetta szalonnát) zöldségekkel teli, finom és laktató is.
Nézzük, mi minden kell hozzá:
1 közepes db sárgarépa (apróra vágva), 1 közepes szár halványító zeller (apróra vágva), 1 kis fej vöröshagyma (apróra vágva), 400 g vörösbab (bármilyen más babbal, például fehérbabbal is elkészíthető), 200 g sütőtök (meghámozva és felkockázva), 1 közepes db burgonya (meghámozva és felkockázva), 400 gramm fodros kel (1 kisebb csokor), 1 liter zöldség alaplé, só és bors ízlés szerint, 2 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma (tálaláskor a pirítós kenyér mellé)
A babot a főzést megelőző este áztassuk be.
Az apróra vágott sárgarépát, zellert, hagymát néhány evőkanál olívaolajjal és egy csipet sóval egy vastag aljú serpenyőben, lassú tűzön főzzük meg. Hagyjuk a zöldségeket "izzadni" nagyjából 10 percig, de figyeljünk rá, hogy ne kapjanak oda, csak lassan puhuljanak.
Adjuk hozzá az előző este beáztatott babot, és annyi vizet vagy alaplevet, hogy ellepje a zöldségeket. Forraljuk fel, majd további 15 percig főzzük. Merjünk ki a megfőtt zöldségekből körülbelül két merőkanállal (ha sűrűbben szeretnénk a levest, akkor a felét is lehet), turmixoljuk sima masszává, és merjük vissza az edénybe.
Készítsük elő a fodros kelt!
Mossuk meg, majd vágjuk ki egy éles késsel a levelek hosszú, középső szárát, mivel ezek nagyon kemények, nem fognak megpuhulni a főzéstől sem.
A leveleket aprítsuk vagy tépjük kisebb darabokra.
Ezután mehet a leveshez az apróbb kockákra vágott sütőtök, burgonya és a fodros kel, majd öntsük fel annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje (legfeljebb 1 liternyivel), és főzzük 30 percig fedő nélkül, lassú tűzön, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
Fűszerezzük kedvünkre, ízlésünk szerint sóval és borssal, tálaljuk fokhagymával bedörzsölt, olívaolajjal megkent vagy csepegtetett pirítóssal.
A sütőtökös-fodros keles toszkán bableves receptjét itt találod! Mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Fotók és Recept: Hering András
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!
Még több házias, de nem mindennapi recept itt: