Mindenre képes a házi szakács, ha van otthon tortillája

Minden házi szakács álma egy olyan alapanyag, ami könnyen és sokáig tárolható, bármikor percek alatt elkészíthető, és szinte végtelenül sokszínűen felhasználható. Nos, ennek a kategóriának egészen biztosan a tortilla a nyertese.

Mindig legyen otthon tortilla! És pontosan miért? Az okok szinte megszámlálhatatlanok: az összes étkezés alkalmával készíthetünk belőle valami gyorsat és finomat, lehet alap, köret és kiegészítő is, gyerekjáték a kicsik és nagyok ízlése szerint alakítani, ráadásul olcsó, könnyen beszerezhető, sőt, otthon is elkészíthető. Nézzük, mi mindent tud a tortilla!

Mindenre képes a házi szakács, ha van otthon tortillája

Reggeli

Ha a nap első étkezését izgalmasabbá akarjuk tenni a gyerekek (vagy akár a felnőttek) számára, tegyük ezt tortillával. Kenyér helyett rengeteg különböző fogásban szerepelhet, és talán meghozza a kedvet a korai evéshez is.

Készíthetünk belőle tekercset: ekkor kerülhet bele rántotta, sonka, sajt, különböző zöldségek.

Ilyen formában akár el is csomagolhatjuk a reggelinket, hogy útközben vagy az irodában is egy teljes étkezéssel kezdhessük a munkanapot.

Ha a tekercs túl bonyolultnak tűnik számunkra, egyszerűen halmozzunk mindent a tányérra helyezett, megmelegített tésztalapra. Így az összes értékes szaftot felszívja a tortilla, és ha esetleg megmarad az étkezés végén, lesz mivel tunkolni.

Reggeli burrito

Reggelire burritot?  Miért is ne? Valószínűleg ez a recept nem fog nevezni a "leggyorsabban elkészíthető reggelik" versenyén, ám elkészítése erősen ajánlott azoknak, akik szeretnek ...

Reggeli tortillakosárka

Ha pillanatok alatt szeretnél valami finomat összedobni reggelire (vagy akár vacsorára), ez a te recepted: 5 hozzávalóból, alig negyed óra alatt az asztalra varázsolhatod ezeket a csodásan ...

Ebéd

Ami reggel működik, az ugyanúgy használható a nap többi étkezésénél is (persze nem egy napon, jóból is megárt a sok): a töltelékeket felcserélve készíthetünk egy még tartalmasabb tekercset rizzsel, sült hússal, hüvelyesekkel, savanyúsággal vagy friss zöldségekkel.

Használhatjuk a tortillát duplán is: kapjunk elő egy serpenyőt és készítsünk quesadillát. Ennek lényege, hogy sajtot, húst és zöldségeket halmozunk az alsó lapra, majd lefedjük a második lepénnyel, és a serpenyőben addig sütjük, amíg kívülről ropogós, belülről pedig forró és nyúlós-sajtos nem lesz.

Mindent bele burrito

Egyik kedvenc Tex-Mex kajánk a burrito, mivel szinte bármivel tele lehet pakolni, könnyen és gyorsan el lehet készíteni, és nem utolsó sorban nagyon laktató is. Paradicsomos raguval, ...

Házi Gyros

A gyrost rengetegen szeretjük, és ha szeretnénk otthonunkban is elkészíteni, akkor ezzel a recepttel próbálkozhatunk, és így nem kell Görögországig, sőt a sarki gyros árusig se menni. ...

Vega quesadilla

A legtutibb húsmentes mexikói kaja rengeteg zöldséggel, sajttal és tejföllel. Ezt a vega quesadillát mindenképp készítsétek el Ti is, megéri! ;)

Ha éppen nem akarunk főszerepet adni neki, a tortilla kiegészítőként is megállja a helyét. Vágjuk darabokra, pirítsuk meg a sütőben, és kiváló levesbetét lesz belőle, amit kenyérkocka helyett szórhatunk a gőzölgő levesre.

Ugyanilyen formában salátára is kerülhet, a megszokott krutonok helyén biztos sikert aratnak majd a vékony, harsányan roppanó tortilladarabkák.

Vacsora

A leggyorsabb pizza készülhet a konyhánkban, akár egy fárasztó munkanap után is, ehhez elég a tortillához fordulnunk segítségért. Kenjük meg vékonyan szósszal, halmozzuk rá a kedvenc feltéteinket, és már mehet is a sütőbe az egész. Ugyan vékonyabb tésztás, nem olyan légies pizza lesz belőle, mint a klasszikus olasz verzió esetében, de ha gyors és laktató vacsora kell, ennél jobbat keresve sem találhatunk.

Tortilla pizzának álcázva

Nemrég barátnőm mesélte, hogy hogyan használta fel a tortillát, és igen megtetszett az ötlet. Ebből adódott, hogy most, hogy már nincs kánikula, és a sütőt is lehet használni, ...

Mexikói achiotés csirkés tortilla

Ez a recept úgy született, hogy maradt egy adag achiotéval készült csirke, amit azon nyomban fel kellett falnunk. A kukoricás tortillába minden otthon lelhető finomság belekerült. ...

Amennyiben lapul a hűtőben néhány izgalmas mártogatós és kence, egy sokszínű, hangulatos tálat állíthatunk össze belőlük vacsorára.

Evőeszközre nem lesz szükség, csupán néhány felmelegített tortillára, ezeket kézzel tépkedve tunkolhatjuk a finomabbnál finomabb krémekbe és szószokba.

A nassolás sem maradhat ki a sorból: készítsünk házi tortillachipset! Vágjuk a kör alakú lapokat cikkekre, vagy tetszőleges formájú (de egyforma méretű) darabokra, kenjük be mindkét oldalukat vékonyan olajjal, ízlés szerint fűszerezzük őket, majd fektessük egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Az egész mehet a sütőbe, ahol pár perc alatt aranybarnára sülnek majd a chipsek. Félúton érdemes megfordítani őket, hogy egyenletesen piruljanak. Ropogtassuk a chipset langyosan vagy hidegen, salsával vagy sajtszósszal, miközben a kedvenc sorozatunkat nézzük.

Srirachás sajtszósz

Biztos sokan szeretik a mozikban kapható nachos-t, azzal a csodálatosan finom műanyag sajtszósszal. Nos, kérem szépen, eljött az idő, hogy most már emiatt se kelljen moziban menni, mert ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Gyors és könnyű megoldások a konyhába:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...