A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A döntőbe jutott tortákat március 23-án hirdették ki, olvasható a Magyar Cukrász Ipartestület Facebook oldalán – írja a Sokszínű Vidék.
Évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezi a versenyt, és egyre többen kíváncsiak arra, mely tortát szolgálják majd fel augusztus 20-án.
Új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről.
Érdekesség, hogy idén a mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is favorit volt, több torta alapízeit is ezek képviselték.
Az idei döntős torták a következők:
- Huncut szilva herceg – Karikó Orsolya – Vanília & Gelarto, Nagykőrös
- Évszakok – Szívós Zita – Major Cukrászda, Budapest
- Hegyaljai mámor – Halász Zsuzsa – Kishalász Cukrászda, Szerencs
- Kék kötény kincse – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
- Karmelita – Gyuris László – A Cappella Cukrászda, Szeged
A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri ötöt, ezeket a második körben újrakóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.
Természetesen idén is megrendezik a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is, melyre április 10-ig várják a cukrászok jelentkezését.
Az első zsűrizést követően a döntőt júniusban tartják meg a Magyarország Tortája döntővel párhuzamosan.
Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: