Ezt a csodálatos húsvéti tojástortát nagyon egyszerű elkészíteni, hiszen rendkívül látványos és ízletes, nem mellesleg pedig kötelező, ha szeretitek a kókuszt és a csokoládét. Mint minden tortának, ennek az alapja is egy masszívabb állagú, de nem nehéz piskóta vagy kevert tészta. A tésztalapok közé kókuszos-csokikrém kerül, ami kellően masszív, és egyben tartja a tortát, a burkolókrém pedig egy végtelenül egyszerű és könnyed, habos, vaníliás vajkrém.
Íme a recept, de videót se felejtsétek el megnézni!
A kevert piskóta
A sütőt előmelegítjük 170°C fokra, alsó-felső fokozaton. Két darab, kb. 16 cm átmérőjű tortakarika alját kibéleljük sütőpapírral, ha szükséges, ki is vajazhatjuk, lisztezhetjük. A vajat habosra keverjük a cukorral és vaníliás cukorral, egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat. Belekeverjük a sütőporral, szódabikarbónával és sóval elkevert lisztet, majd mehet bele a kókuszreszelék és végül az író.
A masszát egyenlően elosztjuk a két tortakarika között, és a tészta közepébe készítünk egy kis mélyedést, így sülés közben nem fognak felpúposodni. Sütőben kb. 40 perc alatt készre sülnek. A kész tésztát tűpróbával ellenőrizzük, majd sütőrácson lefelé fordítva hagyjuk kihűlni. Ez idő alatt elkészítjük a krémeket. A kihűlt tésztákat a formából kiszabadítva vízszintesen két egyenlő részre vágjuk. A tetejét is szintbe hozhatjuk, ha egy keveset abból is levágunk.
Kókuszos csokikrém
Az étcsokoládét gőz fölött összeolvasztjuk a tejszínnel, majd hozzákeverjük a kókuszreszeléket. Miután kissé kihűlt, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű mascarponét, és habosra keverjük az egészet. Habzsába töltjük, és a videóban látható módon elkezdjük felépíteni a tortát, laponként haladva. Minden lapra kerülni fog a krémből, amit körkörösen viszünk fel. (Ha marad krém, vékonyan bekenjük az egész tortát, ezáltal egységesen jut mindenhova belőle, a tészta is tud tőle puhulni, és a vajkrémréteg sem fog megrepedezni.)
Ezt követően legalább 1 órára hűtőbe tesszük, hogy kellően kidermedjen a torta.
Vajkrém
A puha vajat nagyon alaposan kihabosítjuk a porcukorral. Kevés tejjel lazítjuk, és vaníliával ízesítjük. Miután ezzel megvagyunk, hozzáadjuk az ételfestéket.
A vajkrémet azonnal használhatjuk, nem kell állni hagyni, tökéletes az állaga frissen is.
A videóban látható módon kezdjük el burkolni vele a tortát, fentről lefelé haladva. Egy nagyobb adagot a tetején elsimítunk, és fokozatosan kenjük lefelé, majd teljesen bevonjuk a torta oldalát is.
Használjunk a krémből gazdagon, hogy mindenhova egyenletesen kerüljön. Habkártyával vagy hosszú fémspatulával határozott mozdulatokkal simítsuk el a torta oldalát, de ha ez nem sikerül teljesen tökéletesen, akkor sem történik tragédia.
Kis spatulákkal az apróbb hibákat ki tudjuk javítani, és a torta szélét el tudjuk simítani, úgymond „élesíteni”. A maradék vajkrémet töltsük habzsákba, és ezzel dekoráljuk körbe a torta tetejét. Kerülnek még rá apró cukortojások és pirított kókuszreszelék is, az oldalát pedig olvasztott csokoládéval pöttyözzük meg.
A tortához az alapanyagokat az online.auchan.hu-oldalról szereztük be, aminek a legnagyobb előnye, hogy mindent megtalálhattok kényelmesen, egy helyen. Próbáljátok ki, na meg persze a receptet is!
Recept: Gerzsenyi Flóra
Fotók: Gerzsenyi Flóra & Simon Gábor
A húsvéti kókuszos-csokis tojástorta teljes receptjét ide kattintva találod meg. Mentsd el későbbre, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!