Az újévi lencseevés kinézhet minden évben ugyanúgy, persze jól jön néha egy kis változatosság – ha idén nem a klasszikus főzeléket vagy levest készítenénk el, essen a választásunk a török vöröslencse-krémlevesre. Ezzel találkozhatott már mindenki, aki a fővárosban vagy vidéken török gyorsétteremben járt: ez az a sárgás, nem túl bizalomgerjesztő lé, ami felett sokak szeme átfut, miközben a gyros mellé keresik a megfelelő köretet. Pedig érdemes kérni egy tállal belőle – sőt, érdemes inkább otthon elkészíteni a török vöröslencse-krémlevest, mert úgy még istenibb lesz.
Semmilyen sűrítő nem kerül bele
A krémlevesek nagy többségével ellentétben, ez a török recept sem sűrítőanyagot, sem krémesítő tejterméket nem használ. Meglepő módon a végeredmény mégis olyan ellenállhatatlanul selymes és gazdag állagú lesz, mintha tele lenne zsíros tejszínnel.
Ez elsősorban a lencse tulajdonságainak köszönhető, amit puhára főzés után, kellő folyadék hozzáadása mellett kellemesen sima állagú levessé turmixolhatunk.
Sőt, érdemes inkább arra figyelni, nehogy túl sűrű maradjon az étel: használjunk kellő mennyiségű (jó minőségű bolti vagy házi) zöldségalaplevet, különben a levesünk főzelék vagy zöldségkrém állagát veszi fel, miközben hűlésnek indul.
Plusz zöldségektől lesz gazdag
De nem ám kizárólag lencse kerül a levesbe, a szín miatt egy-két szál répát, az enyhe sűrítés végett pedig egy kisebb burgonyát is dobjunk a fazékba – amikor puhára főtt az összes, akkor tudhatjuk, hogy eljött a turmixolás ideje. Az sem baj, ha ekkor már teljesen szétmállott a vöröslencse.
TIPP: a vöröslencsét nem is kell beáztatni főzés előtt, mivel apró szemei így is simán megfőnek, ráadásul ehhez nem is kell hosszú idő.
Nézd meg videón is a török vöröslencse-krémleves elkészítését:
Ajánlott ízesítők a tálaláshoz
Magának a levesnek nincsen túl tolakodó íze, inkább kellemesen aromás (a belefőzött római köménytől és füstölt paprikától). Emellett viszont elég rendesen laktató, és át is melegít minden egyes kanállal.
Azonban ahhoz, hogy kiteljesedjen e szerény leves ízprofilja, lássuk el néhány egyszerű ízesítővel tálaláskor. Locsoljuk meg olívaolajjal, facsarjunk rá friss citromot (ezzel felébresztve a fűszeres aromákat), azok számára pedig, akik kedvelik, pár szál koriandert is feltétlenül szórjunk rá. A csípős ízek kedvelői chilivel, chiliolajjal láthatják el. Jó étvágyat!
Itt a török vöröslencse-krémleves teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, recept és videó: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További ízes konyhai ötletekért és tanácsokért kattints ide: