A torma gyógy- és fűszernövény, melynek a konyhában és a gyógyászatban is vastag gyökerét használjuk leginkább: frissen reszelve rendkívül csípős, orrfacsaró vegyület szabadul fel belőle - ezt mindnyájan jól ismerjük, sőt, legtöbben ezért szeretjük.
Na de tudtad, hogy ennyire egészséges a torma?
- magas a C-vitamin-tartalma
- gazdag ásványi anyagokban: sok benne a folsav, a kálium, kálcium, magnézium, cink
- vírus- és baktériumölő hatásokat tulajdonítanak neki
- tisztítja a légutakat, segít a nátha és az orrdugulás tünetein - a népi gyógyászat már a 17. század óta használja
- a tormában lévő mikrotápanyagok segítenek megfelelő szinten tartani a vérnyomást
- támogatja az emésztést, rosttartalma segít megelőzni a székrekedést és a krónikus hasmenést egyaránt
Lássuk, hogy húsvétkor a sonkatekercsen túl még milyen ételekben kitűnő választás a torma:
-
1.
Virágos húsvéti pite
Egy gyönyörű, fonott szélű sós pite húsvétra illetve tavaszra, melynek tölteléke sajtos-tormás-tejszínes, tésztája pedig édesen sós, foszlós élvezeteket ígér. Díszítéséért pedig a gyerekek is egészen biztosan odalesznek!
-
2.
Tormás-mustáros lazac
Miért is ne ehetnénk lazacot húsvétkor? Igazán ünnepi halféle, amely már önmagában elegáns, de ilyen tormás-mustáros, frissítően pikáns ízesítéssel valóban isteni lesz! Friss salátával kínáljuk, de a burgonyapürét is elbírja.
-
3.
Okroshka (jéghideg kefires uborkaleves retekkel, tojással és zöldfűszerekkel)
Retek, tojás, zöldfűszerek, torma? Ezek aztán igazi húsvéti alapanyagok! Az okroshka alapja alapvetően egy uborkából, retekből, tojásból, fűszernövényekből készült saláta, amit nyakon öntenek a kefires lével. A recept kicsit sem hagyományos, mi azonban mindenképpen arra ösztönzünk titeket, hogy próbáljátok ki!
-
4.
Leveles kanálkák – vendégváró falatok
Ha húsvét, akkor vendégváró receptek: ha szeretnéd egy sós, leveles tésztás, különleges külsejű, gyorsan elkészülő krémsajtos-tormás finomsággal elkényeztetni az éhes szájakat, íme, mi őt ajánljuk!
-
5.
Kalácstölcsér sonkás tojássalátával
A húsvét összes íze egy tölcsérben, de nem sonkába vagy sajtszeletbe, hanem kalácsba töltve. A puha, élesztős tésztájú kalácshengereket krémes, tormás-sonkás tojássalátával töltjük, és mind befaljuk!
-
6.
Tormás rántott csirkemell
Hát persze, hogy rántott csirkés receptet is mutatunk! Minden ünnep elengedhetetlen kelléke azoknak, akiknek szíve csücske a bundás hús...ezúttal tormával spékelve, hogy a húsvét hangulata mindenképp belengje a családi asztalt! Kipróbáljátok?
-
7.
Tormás-citromos krumplisaláta
Ki ne szeretne krumplisalátával ünnepelni bárhol, bármikor? Lehet tél, tavasz, ősz, nyár, a burgonya jó barátunk, és az is előnye, hogy mindig szezonálisra hangolhatjuk. Itt épp tormával és citrommal tavasziasítjuk!
-
8.
Pikáns hajdinás gombócleves
Egy kellemesen pikáns, laktató húsos levest is mutatunk: nagyon kellemes, citromos-tejfölös-mustáros (kicsit az Eszterházy-rostélyosra emlékeztet az íze.) Ha nem merünk a hajdinával kísérletezni, ki is hagyhatjuk, vagy pótolhatjuk pl. árpagyönggyel!