8 frissítően tormás étel húsvétra, a sonkatekercsen túl

A torma szinte mindenki fejében a húsvéthoz kapcsolódik, pedig íze, pikáns aromája és felhasználhatósága révén akár egész évben fogyaszthatnánk, és nem csak sonka vagy húsok mellett. Lássuk, miféle ételekhez és recepttípusokhoz illik még kitűnően a torma, a klasszik sonkatekercsen túl!

A torma gyógy- és fűszernövény, melynek a konyhában és a gyógyászatban is vastag gyökerét használjuk leginkább: frissen reszelve rendkívül csípős, orrfacsaró vegyület szabadul fel belőle - ezt mindnyájan jól ismerjük, sőt, legtöbben ezért szeretjük.

Na de tudtad, hogy ennyire egészséges a torma?

  • magas a C-vitamin-tartalma
  • gazdag ásványi anyagokban: sok benne a folsav, a kálium, kálcium, magnézium, cink
  • vírus- és baktériumölő hatásokat tulajdonítanak neki
  • tisztítja a légutakat, segít a nátha és az orrdugulás tünetein - a népi gyógyászat már a 17. század óta használja
  • a tormában lévő mikrotápanyagok segítenek megfelelő szinten tartani a vérnyomást
  • támogatja az emésztést, rosttartalma segít megelőzni a székrekedést és a krónikus hasmenést egyaránt

Lássuk, hogy húsvétkor a sonkatekercsen túl még milyen ételekben kitűnő választás a torma:

  1. 1.

    Virágos húsvéti pite

    Egy gyönyörű, fonott szélű sós pite húsvétra illetve tavaszra, melynek tölteléke sajtos-tormás-tejszínes, tésztája pedig édesen sós, foszlós élvezeteket ígér. Díszítéséért pedig a gyerekek is egészen biztosan odalesznek!

  2. 2.

    Tormás-mustáros lazac

    Miért is ne ehetnénk lazacot húsvétkor? Igazán ünnepi halféle, amely már önmagában elegáns, de ilyen tormás-mustáros, frissítően pikáns ízesítéssel valóban isteni lesz! Friss salátával kínáljuk, de a burgonyapürét is elbírja.

  3. 3.

    Okroshka (jéghideg kefires uborkaleves retekkel, tojással és zöldfűszerekkel)

    Retek, tojás, zöldfűszerek, torma? Ezek aztán igazi húsvéti alapanyagok! Az okroshka alapja alapvetően egy uborkából, retekből, tojásból, fűszernövényekből készült saláta, amit nyakon öntenek a kefires lével. A recept kicsit sem hagyományos, mi azonban mindenképpen arra ösztönzünk titeket, hogy próbáljátok ki!

  4. 4.

    Leveles kanálkák – vendégváró falatok

    Ha húsvét, akkor vendégváró receptek: ha szeretnéd egy sós, leveles tésztás, különleges külsejű, gyorsan elkészülő krémsajtos-tormás finomsággal elkényeztetni az éhes szájakat, íme, mi őt ajánljuk!

  5. 5.

    Kalácstölcsér sonkás tojássalátával

    A húsvét összes íze egy tölcsérben, de nem sonkába vagy sajtszeletbe, hanem kalácsba töltve. A puha, élesztős tésztájú kalácshengereket krémes, tormás-sonkás tojássalátával töltjük, és mind befaljuk!

  6. 6.

    Tormás rántott csirkemell

    Hát persze, hogy rántott csirkés receptet is mutatunk! Minden ünnep elengedhetetlen kelléke azoknak, akiknek szíve csücske a bundás hús...ezúttal tormával spékelve, hogy a húsvét hangulata mindenképp belengje a családi asztalt! Kipróbáljátok?

  7. 7.

    Tormás-citromos krumplisaláta

    Ki ne szeretne krumplisalátával ünnepelni bárhol, bármikor? Lehet tél, tavasz, ősz, nyár, a burgonya jó barátunk, és az is előnye, hogy mindig szezonálisra hangolhatjuk. Itt épp tormával és citrommal tavasziasítjuk!

  8. 8.

    Pikáns hajdinás gombócleves

    Egy kellemesen pikáns, laktató húsos levest is mutatunk: nagyon kellemes, citromos-tejfölös-mustáros (kicsit az Eszterházy-rostélyosra emlékeztet az íze.) Ha nem merünk a hajdinával kísérletezni, ki is hagyhatjuk, vagy pótolhatjuk pl. árpagyönggyel!

Keress húsvétra tormát az Univer termékei között, itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek