A torma a húsvét egyik alapvető hozzávalója, és habár nem mindenki szereti, mindig ott ékeskedik valamilyen formában az ünnepi asztalon. Lehet az majonézes, csemege, csípős vagy éppen tejszínes, mégiscsak ott a helye húsvétkor. Sajnos az utóbbi évek időjárása és egyéb tényezők nem kedveznek ennek a növénynek, emiatt a hazai termés nagy bajban van.
A tormát vannak, akik nem szeretik, de a legtöbben el sem tudják képzelni a húsvéti lakomát nélküle. Úgy néz ki, hogy a hazai helyzet nem túl fényes, ugyanis évek óta kedvezőtlen időjárással kell szembenéznie a termesztőknek a globális felmelegedés okozta aszály miatt.
És habár a tormaexport 2024-ben tovább nőtt, hiszen már 85 százalékot értékesítenek külföldön, egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben a termesztők.
További problémát jelent, hogy az ágazatot nem érték el bizonyos fejlesztések, melyek a termesztés fellendítésével járnának, illetve a munkaerőhiány is jelentős nehézség.
A globális klímaváltozás miatt ezek a száraz időszakok sajnos egyre gyakoribbak, ami komoly kihívást jelent a termelők számára. A hajdúsági tormatermő területeken jellemzően ligetes, erdős környezet segíti a talaj vízgazdálkodását, amely egyfajta megoldást jelent a problémára
– mondta el Ujházi Attila az Agrárszektornak.
A torma helyzete hazánkban
2024-ben a Nagybani Piacon a friss, termelői, hazai torma ára 1705 forint volt kilónként, míg 2025 első nyolc hetében már 2000 forintra emelkedett, ami 65 százalékos emelkedést jelent.
Magyarországon a csípős gyökérzöldség 98 százaléka Hajdú-Bihar vármegyében terem, tavaly pedig az export 9,5 tonnára nőtt.
A legnagyobb célpiacok: Németország, Lengyelország, Csehország és az Egyesült Királyság. A termesztés mértéke az elmúlt években csökkent, de a kereslet miatt számítani lehet a fellendülésre.
Amiért szeretjük a tormát
A torma egy erőteljes ízű és illatú fűszernövény, amely húsvétkor igazán nagy figyelmet kap, hiszen sokan fogyasztják a sonkához, teszik a különböző majonézes salátákba és a sonkatekercs töltelékébe. Azonban nemcsak ilyenkor érdemes gondolni rá, hanem egész évben, mivel számos jótékony hatással bír, és finom is. Többek között immunrendszererősítő, emésztéstámogató, természetes antibiotikumként is működik, és még a fogyásban is segíthet.
Még több aktuális hír itt: