Húsvéti kedvencek – tormával spékelt orrfacsaró finomságok

Minden ünnepkörnek, így a húsvétnak is megvannak a maga tradicionális fogásai, alapanyagai. Ezeket általában minden évben a megszokott módon készítjük el, amivel persze semmi probléma nincsen. Azonban egy kis kísérletezés még soha nem ártott senkinek. Nem kell újra feltalálnunk a spanyolviaszt, épp elég, ha egy kicsit szabadon engedjük a fantáziánkat és kedvünkre alkotunk. Ez a cikksorozat ebben nyújt segítséget.

Amikor jön a húsvéti ebéd, valószínűleg a legtöbb (ha nem minden) asztalon ott lesz majd egy kis üvegcse, amiben egy fehér, csípős, pikáns krém, a torma lapul. Kiváló kiegészítője a húsvét nagyágyúinak, a sonkának, a kalácsnak, a tojásnak, és utánozhatatlan ízét biztosan hiányolnánk, ha valamiért elmaradna. Mindezek mellett viszonylag egysíkú szerepet adunk a tormának nemcsak húsvétkor, hanem egész évben, és ezen épp itt az ideje változtatni. Csavarjuk le a kupakot az orrfacsaró csodakrém rejtett képességeiről!

Sorozatnév – ennyi minden készülhet az orrfacsaró tormából

Salátaöntetben

A tavasz legfrissebb zöldségeiből sokan készítünk salátát, akár a nagy nap ünnepi asztalára is. Ezekben a köretekben pedig mind méltó helye van a tormának. És mégis hogyan? Természetesen a salátaöntet részeként.

Majonézes salátákba már talán eddig is tettük, azonban egy szimpla dresszingbe is ugyanúgy kerülhet.

A legalapvetőbb salátaöntet, a vinaigrette ecet és olaj emulziója, amit a selymes állagúra keverés után bármivel bátran ízesíthetünk. A szárított és friss fűszerekkel való ízesítést egészítsük ki egy kis tormával és mézzel, az öntetet pedig tegyük friss, leveles zöldsalátára.

Sültretek-saláta

A sült reteknek nagyon más íze van a nyers zöldséghez képest: sokkal karakteresebb, kissé diós beütése lesz. Ha még nem próbáltad, akkor ne várj tovább!

Tormás-citromos krumplisaláta

Idén Húsvétkor a sült csülök mellé ezt a különleges és nagyon finom salátát készítem el. A citromlé adagolásánál érdemes odafigyelni, ne legyen csak citromos ízű az öntet. ...

Levesízesítőként

Főleg a krémlevesek világában működhet jól, mint erőteljes ízesítő, itt ugyanis vannak olyan ízek, amelyekben barátra lelhet. Például a cékla vagy a répa mind nagyon jól illenek hozzá, de olyan hüvelyesek mellé is bedobhatjuk, mint a lencse vagy a borsó.

A tormából kevés is elég ahhoz, hogy egy határozott rúgással felérő csípős ízt vigyünk a levesbe, így inkább a főzés legvégén, apránként ízesítsünk vele.

Tésztaszószban

Ha kissé kevésbé tradicionális módón valamilyen tésztaételt készítünk húsvét tájékán, mindenképpen hozzuk elő a tormás üveget a hűtőből. Ugyan a paradicsomos szószokhoz annyira nem illik jól, a tejszínes és egyéb ragukhoz annál inkább.

Próbáljuk ki spenótos, sajtos tészták esetében, de a sonkás vagy gombás ételekben is jól jöhet. Sőt, a régi klasszikust, a tojásos nokedlit is feldobhatjuk vele.

Spenótos tészta csirkével

A spenótos tészta elkészítése lassan két évtizedes hagyománnyal bír nálunk, a recept első verzióját testvérem, Emese készítette el először nekem. Sokáig szentül megvoltam ...

Hústöltelékként

A húsvéti főtt sonkához amúgy is kanálszám fogyasztjuk, miért ne tehetnénk hát más húsok mellé? Sőt, más húsokba! Bizony, a tormát belekeverhetjük a töltött húsokba tömött keverékbe, ezzel egy kellemes meglepetést okozhatunk majd annak, aki beleharap a darab sültbe.

Keverjük össze zöldfűszerekkel, egy kevés citromhéj is mehet mellé, fűszerek terén pedig ne vigyük túlzásba a dolgot, a torma önmagában is elég karakteres ízét ne vegyük el, maximum segítsünk rá egy kevés borssal.

Hallal párosítva

És nemcsak a szárazföldi, de a vízi állatok is részesülhetnek a torma áldásos tulajdonságaiból. Ha a tradíciót kissé felborítva halat sütünk húsvétkor, ne felejtsünk el valamilyen módon mellé tenni egy halom tormát.

Ezt tehetjük öntetként, vagy kevés zöldfűszerrel és zsemlemorzsával elkeverve közvetlenül a halszeleten is (ha sütőben sütjük, szépen rásül). Kiválóan illik a lazac, a pisztráng és a fogas mellé.

Egészben sült pisztráng

Ha valami egyszerűt és könnyedet készítenénk az ünnepekre, ez az egészben sült pisztráng tökéletes választás lehet. Csodálatosan passzol salátához, krumplikörethez és ...

A húsvéti időszakban még több klasszikus alapanyagot veszünk majd elő, hogy mindegyiket felrázzuk egy kicsit az ünnepre. Kövesd a sorozat következő cikkeit is, hogy tele legyen finomságokkal az asztal!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangolódjunk, készülődjünk együtt a húsvétra:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

5 természetes házi gyógymód a vérnyomás csökkentésére

Sajnos Magyarországon a vezető betegségek között áll a magas vérnyomás, amivel muszáj foglalkozni, mert súlyos következményei lehetnek. Az alábbi gyűjtés természetes vérnyomáscsökkentő módszereket mutat be, azonban fontos kiemelni, hogy ezek a megoldások nem helyettesítik az orvos által felírt gyógyszert és a rendszeres viziteket.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!