Amikor jön a húsvéti ebéd, valószínűleg a legtöbb (ha nem minden) asztalon ott lesz majd egy kis üvegcse, amiben egy fehér, csípős, pikáns krém, a torma lapul. Kiváló kiegészítője a húsvét nagyágyúinak, a sonkának, a kalácsnak, a tojásnak, és utánozhatatlan ízét biztosan hiányolnánk, ha valamiért elmaradna. Mindezek mellett viszonylag egysíkú szerepet adunk a tormának nemcsak húsvétkor, hanem egész évben, és ezen épp itt az ideje változtatni. Csavarjuk le a kupakot az orrfacsaró csodakrém rejtett képességeiről!
Salátaöntetben
A tavasz legfrissebb zöldségeiből sokan készítünk salátát, akár a nagy nap ünnepi asztalára is. Ezekben a köretekben pedig mind méltó helye van a tormának. És mégis hogyan? Természetesen a salátaöntet részeként.
Majonézes salátákba már talán eddig is tettük, azonban egy szimpla dresszingbe is ugyanúgy kerülhet.
A legalapvetőbb salátaöntet, a vinaigrette ecet és olaj emulziója, amit a selymes állagúra keverés után bármivel bátran ízesíthetünk. A szárított és friss fűszerekkel való ízesítést egészítsük ki egy kis tormával és mézzel, az öntetet pedig tegyük friss, leveles zöldsalátára.
Levesízesítőként
Főleg a krémlevesek világában működhet jól, mint erőteljes ízesítő, itt ugyanis vannak olyan ízek, amelyekben barátra lelhet. Például a cékla vagy a répa mind nagyon jól illenek hozzá, de olyan hüvelyesek mellé is bedobhatjuk, mint a lencse vagy a borsó.
A tormából kevés is elég ahhoz, hogy egy határozott rúgással felérő csípős ízt vigyünk a levesbe, így inkább a főzés legvégén, apránként ízesítsünk vele.
Tésztaszószban
Ha kissé kevésbé tradicionális módón valamilyen tésztaételt készítünk húsvét tájékán, mindenképpen hozzuk elő a tormás üveget a hűtőből. Ugyan a paradicsomos szószokhoz annyira nem illik jól, a tejszínes és egyéb ragukhoz annál inkább.
Próbáljuk ki spenótos, sajtos tészták esetében, de a sonkás vagy gombás ételekben is jól jöhet. Sőt, a régi klasszikust, a tojásos nokedlit is feldobhatjuk vele.
Hústöltelékként
A húsvéti főtt sonkához amúgy is kanálszám fogyasztjuk, miért ne tehetnénk hát más húsok mellé? Sőt, más húsokba! Bizony, a tormát belekeverhetjük a töltött húsokba tömött keverékbe, ezzel egy kellemes meglepetést okozhatunk majd annak, aki beleharap a darab sültbe.
Keverjük össze zöldfűszerekkel, egy kevés citromhéj is mehet mellé, fűszerek terén pedig ne vigyük túlzásba a dolgot, a torma önmagában is elég karakteres ízét ne vegyük el, maximum segítsünk rá egy kevés borssal.
Hallal párosítva
És nemcsak a szárazföldi, de a vízi állatok is részesülhetnek a torma áldásos tulajdonságaiból. Ha a tradíciót kissé felborítva halat sütünk húsvétkor, ne felejtsünk el valamilyen módon mellé tenni egy halom tormát.
Ezt tehetjük öntetként, vagy kevés zöldfűszerrel és zsemlemorzsával elkeverve közvetlenül a halszeleten is (ha sütőben sütjük, szépen rásül). Kiválóan illik a lazac, a pisztráng és a fogas mellé.
A húsvéti időszakban még több klasszikus alapanyagot veszünk majd elő, hogy mindegyiket felrázzuk egy kicsit az ünnepre. Kövesd a sorozat következő cikkeit is, hogy tele legyen finomságokkal az asztal!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hangolódjunk, készülődjünk együtt a húsvétra: