A töltött zöldségek mellett nagyon kedvelem a rakott zöldségeket is. Ha húsréteget is tervezünk bele, máris kész a teljes értékű ebédünk vagy vacsoránk. Kilóink lefaragása érdekében a zöldség rétegek lehetnek bátran vastagok, azonban a besamel mártással bánjunk óvatosan, ha lehet, hagyjuk is el. Tejföl helyett válasszunk görög vagy natúr joghurtot, húsfélék közül a sovány húsrészeket (kérjük meg a hentest, hogy az általunk kiválasztott húsdarabot darálja le.) Ételeink változatosabbá tétele érdekében kísérletezzünk bátran a különböző ízesítésű mártásokkal, használjunk sokféle friss fűszernövényt.
Épp szezonban vannak a rakott ételek alapjául szolgáló alacsony energiatartalmú zöldségek, mint például a patisszon, a cukkini, a padlizsán, a zsenge tök, a karfiol, a brokkoli, a zöldbab, a káposzta és a kelkáposzta. Kiválogattam nektek most 7 db, adagonként kevesebb, mint 500 kcal energia-, és kevesebb, mint 50 g szénhidráttartalmú ebédnek való ételt. Tervezzétek be őket a jövő heti menübe!
(Az egyes ételek energiatartalmát a receptnél a „kalória” fülre, szénhidráttartalmát a „tápanyag” fülre kattintva ismerhetitek meg.)