6 érv a durumtészta mellett

Az olasz életvitel elengedhetetlen kelléke a jó étel. Ez egy szenvedélyes vonzalom az ízek és a színpompás életstílus iránt. Tudd meg, miért jó durumtésztát fogyasztani!(x)

A tradicionális olasz konyha alapköve a tészta, mely az egyik legismertebb étel a világon. Kulcsfontosságú eleme a mediterrán diétának, melynek átlagéletkor-növelő és krónikusmegbetegedés-csökkentő hatása egyre szélesebb körben ismert.

Ha elolvastad a Barilla 6 legfontosabb érvét, melyek a durumtészta fogyasztása mellett szólnak, ne felejts el indulni FaceBook játékunkon, hogy Tiéd lehessen a fődíj: egy KitchenAid háztartási robotgép!

1. Tészta: egyszerű & biztonságos táplálék

Az olasz tészta általában két fő alapanyagból készül: durumlisztből (semolina: búzadara, gríz) és vízből. A semolinát a durumbúza magjának belső részéből (endosperm: magfehérje) nyerik, mely az egyetlen nyersanyaga a durumlisztből készült tésztának. A durumtészta minősége kizárólag a semolina minőségén és a gyártási technológián múlik. A tészta állagát és ragacsosságát a lisztben rejlő protein tartalom szabályozza, ez alkotja erős glutén hálóját. Borostyános színéért a lisztben lévő sárga pigmentek (carotenoids) felelősek.

2. Tészta: az egészséges étel

A tészta egészséges, összetett-szénhidrátokból álló étel. A táplálkozási szakértők ajánlása szerint a jól kiegyensúlyozott diéta: 55% szénhidrátot, kevesebb mint 30% zsírt és 15% proteint tartalmaz. A szénhidrátoknak döntő szerepük van az izomnövekedésben, izomzatunk felépítésében (pl.: szív és agy), ezen kívül a testet energiával látja el - a tészta egy nagyszerű összetett szénhidrátféle.

Ha a tésztát megfelelő mennyiségben más egészséges hozzávalóval fogyasztjuk, mint például zöldségekkel, olívaolajjal, paradicsommal, friss fűszernövényekkel, hallal vagy kagylóval, könnyedén beilleszthetjük a napi egészséges táplálkozásunkba.

3. Tészta: a mediterrán diéta alappillére

A mediterrán diéta a megfelelő étkezési szokások lemodellezése, melyet a mediterrán régióban élők tradicionálisan követnek egészségük, hosszú, aktív életük megőrzése érdekében.

A mediterrán táplálkozási modell ajánlása szerint a napi bevitt kalóriamennyiség több mint fele (kb. 55%) szénhidrát - főként teljes kiőrlésű tönkölybúza, tészta, kenyér, barnarizs formájában, hüvelyesek, gyümölcsök és zöldségek kíséretében.

Azokban az országokban, ahol a mediterrán diétát követik jelentősen kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.

A Mediterrán Diéta 2010-ben elnyerte az UNESCO világörökség címet.

4. A tészta telítettségérzetet okoz

A tésztát sokkal lassabban emésztjük meg, mint a többi szénhidrátban gazdag élelmiszert, ezáltal kitolódik az éhségérzet megjelenésének időpontja, miközben energiát ad a dolgozó izmoknak.

A Glikémiás Index (GI) megmutatja, milyen gyorsan emelkedik vércukorszintünk a szénhidrát vérkeringésünkbe való bekerülése után. A magas glikémiás indexű ételek gyorsan lebontódnak, így gyorsan magas vércukorszintet eredményeznek. Tömörsége alapján a szilárd állagú minőségi olasz tészta alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az emberi szervezet még lassabban emészti meg, mint más szénhidrátokat.

A tészta erősíti a szervezetet, fenntartható, kiegyensúlyozott energiabeviteli forrás, mely eltelít és fitten tart.

Miért egészségesek az alacsony glikémiás indexű ételek?

Segítenek megelőzni a hiperglikémia és a diabétesz kialakulását.

Kontrollálják a vérzsírt (megemelik a "Jó koleszterin", csökkentik a trigliceridek szintjét.)

Segítenek a súly- és kalóriakontroll betartásában.

Glikémiás Index befolyásoló tényezők:

  • A durumliszt minősége
  • Vágási forma
  • Vastagság
  • Rostanyag
  • Főzési idő
  • Szószok

5. A tésztától nem hízunk el

Az elhízást a túlzott kalóriabevitel és az egyszerű szénhidrátok okozzák. Testünk energiabevitele meg kell, hogy egyezzen a leadott energiával. Ez az egyensúly támogatja fizikai állóképességünket és szervezetünk életfunkcióit. Ha magasabb az energiabevitelünk, mint a leadott energiánk, akkor a plusz energiamennyiség zsír formájában raktározódik el szervezetünkben, mely súlyfeleslegként jelentkezik.

6. A tészta egy ízletes és örömteli étel

A tészta egy népétel, sokan szeretik és élvezettel fogyasztják, elkészítése során pedig kreativitásunk is szabadon szárnyalhat. Színes és rendkívül változatos formákban elérhető, melyekhez mindenki megtalálhatja kedvenc szószát.

Ha te is egyetértesz a Barillával, akkor próbáld ki tudásod FaceBook játékunkon! Így kiderül, mennyire vagy jártas az egyes szószokhoz leginkább illő tésztafélék terén!(x)

A Játékhoz segítséget és a nyereményekről információt itt találsz

A Barilla termékeiről és ajánlott szószairól további információért kattints ide

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...