A Paste Magazin szerint, bár Magyarország főleg a sós fogásairól ismert, érdemes elmerülni a cukrászdák világában is. Annak, aki Budapesten jár, a következő cukrászdák remekeit ajánlja kipróbálásra:
Dobostorta - Gerbeaud
Az ország egyik leghíresebb cukrászdája több mint egy évszázada működik. Dobos C. József korában tortája forradalmi, szinte könnyed sütinek számított - népszerűsége pedig a mai napig töretlen. Hogy a magazin azért ajánlja a Gerbeaud-ban való kipróbálást, mert itt ízlett nekik a legjobban, vagy mert a cukrászdát önmagában is kötelező megnézni egy ide látogatónak, azt nem tudjuk.
Flódni - Frőlich
A pesti zsidó sütemény tipikus monarchiás édesség, és szerencsére reneszánszát éli. A dió, mák, alma és szilvalekvár rétegű pite mindenki szívét rabul ejti, aki egyszer kóstolta. A cikk írója Raj Ráchel flódniját is szerette, de a kóser Frőlich Cukrászda változatának diós és mákos rétege végül győzött.
Eszterházy-torta - Raj Ráchel
A cikk írója szerint Ráchel a híres flódni mellett mesés Eszterházy-tortát is készít. Az Eszterházy család híres receptje eredetileg valószínűleg mandulával készült, de a monarchiában már a diós változat terjedt el. A szerző azért szavazott győztesként erre a tortára, mert a megszokott, fondantos verzióval ellentétben ezen egy vékony tejszínhabréteg van, amitől a torta még könnyedebb lesz.
Áfonyás máktorta - Gerbeaud
A cikkíró odavan a ténytől, hogy a mák és az áfonya savanyúsága mennyire jól kiegészítik egymást. Vicces, hiszen Amerikában század annyi mákot sem használnak, mint mi, inkább csak díszítésként kerül egy-egy süti tetejére. Ezért lehet, hogy egy nekünk átlagosnak tűnő kombináció bekerülhetett a top öt közé!
Almatorta - Café Kara
Bár almás pitéje nagyjából minden országnak van, az író nagyon megszerette az amerikai verzióhoz képest puha és lágy tésztát, amit a Café Karaban kóstolt. A torta másik nagy előnye a vékonyra reszelt, héjas almatöltelék.
Hogy a lista mennyire fedi a valóságot, az egyéni ízlés kérdése. Ti milyen cukrászdát ajánlanátok, amit mindenképpen ki kell próbálni?
Ez is érdekelhet
Sütitrendek az elmúlt száz éveben
(viapastemagazin)