Top 5 magyar COMFORT FOOD - amiktől újra az anyaméhben érzed magad

A comfort food igencsak elterjedt kifejezés mostanában a gasztronómiában. De mit jelent? Nézzük, mit lehet róla tudni, és mi az, ami igazi comfort food nálunk, magyaroknál.

Körbekérdeztünk itt a szerkesztőségben, kinek mit jelent az, hogy comfort food...tudunk angolul, elég sok gasztronómiai témájú cikket és hírt olvasunk és hallunk keresztbe és kasul, mégsem egyeztünk a témában, pedig ez egy igen sokat emlegetett szakkifejezés az utóbbi években.

Egy ponton voltunk közös nevezőn:

mindenképpen azok az ételek tartoznak ide, amelyek (nahát!) komfortot nyújtanak, azaz melengető, házias (!!!) ízekkel és nyugodt, nosztalgikus hangulatokkal társulnak. Sokan anyához kötik őket.

via GIPHY

Így tehát míg itthon sokaknak anyuci madárteje, másnak lehet, hogy egy tök egyszerű fasírtos zöldborsófőzelék hozza el aza_n_y_a_m_é_h_é_r_z_é_s_t.

Sok olasznak például egy minestrone jelenti a komfortot:

Amerikában pedig sanszos, hogy nem kevesen a mac 'n' cheese-t neveznék meg:

Legegyszerűbb Mac and Cheese

Rengeteg féle-fajta variációja van ennek a csodálatos ételnek, a mac and cheese-nek, magyarán a sajtós makaróninak. Most a szerintem létező legegyszerűbb és leggyorsabb megoldást ...

Utánanéztünk, és a dining guide cikkéből idéznénk pár okos gondolatot:

"Nem az a lényege, hogy kényelmesen megússzunk valamit. Épp ellenkezőleg."

Ételek, melyekkel kényeztetjük magunkat. Gyermekkorunk ízei. Anyáink-nagyanyáink főztje. Laktató, házias fogások."

"A comfort food nem nass, nem a bánat- és stresszevés tárgya, és nem szükséges feltétlenül elhízni sem tőle."

Szóval szerintünk minden ide tartozik, amit az ember S Z E R E T. És amit szeretünk, az általában a családig, gyerekkorig, jó érzésekig visz vissza. Ilyen egyszerű. Ebbe nem igazán fér bele a gyorskaja vagy olyan, amit rohanás közben csapsz össze.

A magyar ízlés mondjuk pont bele is illik a klasszik comfort food definíciójába: nálunk jellemzőek a nem éppen könnyed, nem annyira gyors, de annál háziasabb, nagyisabb-anyusabb, melengető, kiadós fogások.

Nézzük, mi a TOP 5 magyar comfort food - szerintünk:

5.) G U L Y Á S L E V E S

Igaziból ideillene minden, jellemzően kiadós-házias, zöldséges-húsos-levesbetétes, főleg anyu által készített, főfogásnak beillő leves, amivel eszel egy kislábosnyit, és megvagy egész estig. Nem krémleves, hanem sokáig rotyogó, melengető, olyan, amibe belemerve mindig más kerül a kanaladra. (Pl.: palócleves, babgulyás, nyírségi gombócleves, ragulevesek, kolbászos-tejfölös krumplileves, stb.)

Jelszó: kenyérrel még jobb. Mint bármi.

4.) P Ö R K Ö L T (illetve paprikás)

Marha. Vagy sertés. Vagy csirke, az se szégyen, mert olyan jó a combról leszedegetni a színhúst! A lényeg a sok, sűrű paprikás-hagymás szaft, a tejföl a tetején, és a nokedli, (a csigatészta?!) vagy a fehér kenyér hozzá - a tunkolás pedig gyakorlatilag a klimax, a végpont, ahonnan már csak a kigombolt nadrággal pihegés marad.

Tipp: kovászos uborkával vagy tejfölös uborkasalátával jobban csúszik (és emésztődik.)

Szaftos paprikás csirke

A jó paprikás csirke két dolgon múlik: a sok hagymán, hogy vastag legyen a szaft, és a jó minőségű csirkén, hogy ne essen szét fél óra alatt. A többi már csak gyakorlat kérdése...

3.) A R A N Y G A L U S K A

Szerintünk ez a NAGYBETŰS házi komfortédesség. Mert ugye kelt tészta. Meg szaggatni kell. Miután kelesztettük. Aztán sütni, vaníliás sodót készíteni, ja és megy rá dió is. A világ legjobbja, és ez azért is van így, mert még anya is ritkán készítette.

Tipp: NE pudingporból készítsd a sodót!

Aranygaluska sodóval

Ősrégi desszertünk, amiért minden télen megveszünk - meleg, puha, omlós tésztaszaggatványok, ami a hidegben, a korán sötétedő délutánokon különösen jólesik.

2.) R Á N T O T T H Ú S

Na jó, nem tudjuk, mi lehet a rántott húsnál nosztalgikusabb. Vasárnap = rántott hús. Ez a szokás annyira rég beette magát a zsigerekbe, hogy irtó sok családnál mai napig ez a módi. A hús természetesen lehet borjú, karaj vagy csirke is - utóbbi úgy volt a legjobb, ha a dobverő még forró nyelét anya alufóliába csavarta nekünk.

Tipp: pont nemrég írtunk róla, hogyan lesz tökéletes!

1. ) H Ú S L E V E S

Oké, és meg is van a non plus ultra befutónk - akárkivel beszéltem valaha arról, hogy mi az az étel, ami a legjobban szokott hiányozni otthonról, amit csak anya/apa tud úgy elkészíteni, ahogy kell, és ami az összes betegséget is csírájában fojtja el, az a húsleves volt. Kinek a marha, kinek az orja, kinek a csirke (tyúk), de húsleves. Cseppfolyós életerő és szeretet.

Tyúkhúsleves Kiki konyhájából

Szerintem az egyik legszebb és legfinomabb leves. Szerencsére dédnagymamink csinált házi csigatésztát, így teljes volt az élvezet. A főtt tyúkhús néha elég száraz, ilyenkor ...

Hogy főzd olyanra, mint anyád? Így!

Ezeket olvastad már?

címlapfotó: iStock

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...