A zabpehely ma már gyakorlatilag bárhol kapható egész vagy aprított formában, és kiváló választás, ha a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető élelmiszert keresünk. Egyszerűen és változatosan elkészíthető, összetett szénhidrátokban, növényi fehérjében gazdag alapanyag. Magas élelmirost-tartalma miatt lassabban emésztjük meg, így hosszabban tartó telítettségérzetet biztosít, az étkezések között így kisebb a csábítás. Ennek és az ún. béta-glükán poliszacharid-tartalmának köszönhetően akadályozza a táplálékkal elfogyasztott „rossz” koleszterin egy részének felszívódását. A natúr zabpehely a teljes gabonaszemet tartalmazza – a korpát és a csírát is. A British Medical Journal 2011-es tanulmánya szerint 20%-kal alacsonyabb a végbélrák előfordulása azok körében, akik napi 90 gramm teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak. Emellett gazdag olyan természetes növényi eredetű anyagokban, ún. növényi lignánokban, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezek az anyagok megtalálhatóak még pl. a lenmagban, de a szezám-, napraforgómagban és a brokkoliban is.
Hétköznapi ételeinket is egészségesebbé tehetjük, ha zabpelyhet csempészünk az alapanyagok közé. Összegyűjtöttem most 15 db, zabpehely felhasználásával készíthető palacsinta receptjét, próbáljátok ki őket!
Olvastad már?
Mindent az egészséges zabkásáról
-
1.
Zabpehelylisztes amerikai palacsinta
-
2.
Zabpehely-palacsinta medea konyhájából
-
3.
Diétás zabpalacsinta
-
4.
Zabpalacsinta zabtejből
-
5.
Ricottás-zabpehelyes palacsinta
-
6.
Zabpelyhes palacsinta kicsia konyhájából
-
7.
Zabpelyhes palacsinta Nikola konyhájából
-
8.
Zabpalacsinta túróval töltve
-
9.
Cukormentes zabpelyhes banánpalacsinta
-
10.
Áfonyás proteines palacsinta
-
11.
Túrós-körtés zabpehely-palacsinta
-
12.
Pirított zabpelyhes palacsintatészta
-
13.
Cukkinis-zabpelyhes palacsinta
-
14.
Répás amerikai palacsinta
-
15.
Zabpalacsinta karamellas almával