A bulgur a közel-keleti-, keleti konyha jellemző alapanyaga. Gabonaféle, gyakorlatilag tört búza, ennek megfelelően a gabonafélék energia- és tápanyagtartalom-jellemzői igazak rá is. 10 dkg bulgur 342 kcal, 12 g fehérje, 1,5 g zsír és 76 g szénhidrát. Általában durumbúzából készítik, ennek megfelelően szénhidráttartalmának felszívódása lassabb, glikémiásindexe alacsonyabb pl. a fehér rizs értékénél.
Egészség-, bio- és közel-keleti boltokban biztosan kapható, de egyre gyakrabban fellelhető a szuper- és hipermarketek polcain is. Elkészítése a rizséhez hasonló, kétszeres vízben kell főzni. Felhasználható köretként, de legcsodálatosabb szerintem salátaként - sok színes friss zöldséggel, zöldfűszerekkel, sajtfélékkel.
Receptjeink közöl kiválogattam most nektek 11 db bulgurral készült saláta receptjét, próbáljátok ki őket!
Olvastad már?
-
1.
Mozzarellás bulgursaláta
-
2.
Bulgursaláta kefires öntettel
-
3.
Tabbouleh citromos csirkével
-
4.
Bulgur saláta -sprotnival
-
5.
Csirkés-avokádós-bulguros saláta
-
6.
Bulgursaláta tonhallal és tojással
-
7.
Gombás-fetás bulgur
-
8.
Brokkolis tofusaláta
-
9.
Cukkinis bulgursaláta
-
10.
Tonhalas bulgursaláta
-
11.
Török kısır salátaágyon