Top 10 könnyű, lisztmentes főzelék

A menzai koszton szocializálódva sűrű fehér szószban úszó zöldségdarabkákként gondolunk a főzelékekre, holott sokkal több lehetőség van ebben a jellegzetes magyar ételben.

A friss zöldségek szezonjában a főzelékek is részesei kell legyenek étrendünknek. De ne húzzuk a szánkat, hiszen ez egyáltalán nem kell, hogy a sűrű fehér szószban úszó ételt jelentse, kiváló könnyű főzelékek készíthetők a lisztes rántás, habarás nélkül is.

A sűrítés nélkül készült zöldség-alapú főzelékek előnyös tulajdonságai fogyókúra idején:

  • a sűrített változatnál alacsonyabb energia tartalom,
  • magas élelmi rost tartalom,
  • változatos alapanyag, változatos elkészítés - a rendelkezésre álló sokféle alapanyag a változatosság széles skáláját biztosítja, legyünk kísérletezőek, bátran szakadjunk el a só-bors-fűszerpaprika triumvirátustól, és nyissunk a friss fűszernövények és az egzotikusabb ízesítések irányába,
  • könnyű beszerzés, egyszerű, gyors elkészítés - szezonban a zöldségek könnyen beszerezhetők a zöldségesnél vagy a piacon, elkészítésük semmiféle extra konyhai tudást nem igényel, és jellemzően fél órán belül készen vannak.

Kiválogattam nektek receptkínálatunkból 10 db, adagonként kevesebb, mint 400 kcal energia-, és 50 g szénhidráttartalmú, liszt nélkül elkészíthető főzeléket.

Fogyasszátok őket egészséggel!

(Az egyes ételek energiatartalmát a receptnél a „kalória” fülre, szénhidráttartalmát a „tápanyag” fülre kattintva ismerhetitek meg.)

  1. 1.

    Triplán zöld borsófőzelék (lisztmentes)

  2. 2.

    Szezámmagos karalábéfőzelék

  3. 3.

    Lilakáposzta főzelék parmezán chips-szel

  4. 4.

    Cukkinifőzelék lisztmentesen

  5. 5.

    Kelkáposzta főzelék liszt nélkül

  6. 6.

    Pármai tejszínes paraj

  7. 7.

    Padlizsánfőzelék

  8. 8.

    Lecsós tökfőzelék

  9. 9.

    Mungóbab főzelék

  10. 10.

    Kelbimbó főzelék liszt- és tejmentesen

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...