Ha megforgatjuk a gyors, hétköznapi ebédek szerencsekerekét, a tonhalas tészta valószínűleg igen gyakran kipörög majd rajta – mintha még a sors is a szokásosnál gyakrabban hozná úgy, hogy ez a mediterrán étek kerül a menüre… Nem is baj, szerethetjük a tonhalas tésztát, szinte rajonghatunk is érte, csak egy valamiről ne feledkezzünk meg soha: attól még, mert sokszor és gyorsan készítjük, nem kell ám direkt összecsapni. Figyeljünk oda, ha legközelebb készítjük, tegyük különlegesebbé az alábbi kis lépések segítségével.
Nézd meg galériánkban, mitől lesz igazán mennyei a tonhalas tészta!
Mennyei lesz a tonhalas tésztád az alábbi apró trükköktől
Használj olajos tonhalat
Alapból érdemes minőségi konzervet venni, ha tésztát készítünk (vagy legalább arra figyeljünk, hogy nagyrészt fenntartható halászatból származzon a hal – ez a csomagoláson mindig fel van tüntetve), ezen túl pedig az is rengeteget dobhat a végeredményen, ha olajos és nem sós leves tonhalat választunk. Ebből ugyanis magát a zsiradékot is felhasználhatjuk, amikor a hagymát/fokhagymát dinszteljük, plusz halas ízt ad majd a szósznak.
Hasznosítsd a „melléktermékeket”
De nem csak a tonhalkonzerv „leve” az egyetlen folyadék, amit hasznosíthatunk a tésztafőzés során: ha már úgyis kéznél van az olajbogyós üveg, abból is lódítsunk egy keveset a fazék tartalmához, a savanyúság kedvéért, illetve a tészta főzővizével lazítsuk a szósz állagát, amennyiben szükséges.
Váltogasd a szószokat
Mi, magyarok a legtöbbször tejszínes szósszal készítjük a tonhalas tésztát, amivel alapvetően nincs is semmi probléma. Azonban nem árt, ha néha visszanyúlunk az étek gyökerei felé, valamerre Itália irányába, ahol bizony gyakran fő paradicsomosan is a pasta al tonno. Kóstoljuk meg így is, mediterrán fűszerezéssel, esetleg a tejszínes mártást dobjuk fel némi spenóttal, az is mennyei.
Hagyd el a sajtot
Az utolsó tanács is az olasz konyhák tűzhelyei mellől érkezik: a csizmaalakú félszigeten igen szúrós szemmel nézik, ha valaki sajttal szórja meg a bárminemű halas és tengeri tésztáját. És persze, mi nem vagyunk olaszok, meg ahány ház annyi szokás… ez természetesen mind igaz, de azért bevallhatjuk magunknak, hogy lehet, ebben a kérdésben mégis a taljánok számítanak szaktekintélynek. Adjunk egy esélyt a sajtmentes tonhalas tésztának, és meglátjuk majd, sokkal kerekebb, harmonikusabb lesz ízben az ebédünk.
Tonhalas tésztareceptek, amelyek megérnek egy misét:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippek segítenek a főzésben: