A Subway szendvicsező sok ember szívébe belopta magát Magyarországon is, az ott kapható, számtalan variációval rendelhető húsos-zöldséges szendvicsekről ugyanis sokáig azt lehetett hinni, hogy egészségesebbek, mint más gyorséttermek termékei.
A szendvicsező körüli első lufi tavaly pukkant ki, amikor is az ír Subway-szendvicsek kenyeréről kiderült, azok nem nevezhetőek hivatalosan kenyérnek, annyira magas a cukortartalmuk. A Subway leginkább azért volt felelősségre vonva, mert ezek a szendvicsek úgynevezett rejtett cukortartalommal bírtak. Míg a hivatalos előírások szerint egy pékáru liszttartalmának mindössze 2%-a tartalmazhat cukrot, a Subway-szendvicseknél ez az arány 10%-ra rúgott.
A Subway-t az Egyesült Államokban jelenleg pedig két magánszemély perli szándékos félrevezetés és jogtalan haszonszerzés miatt, amiért a tonhalas szendvicsek nem tartalmaznak tonhalat. A Washington Post cikke szerint a per kapcsán Kalifornia államban több tonhalas szendvicset is bevizsgáltak független laboratóriumokban, a vizsgálatok pedig kimutatták, hogy a Subway tonhalkrémjében nemhogy tonhal nincsen, de semmilyen más hal sem lelhető fel.
Igazi tonhalkrémek:
Az egyelőre nem derült ki, milyen összetevőket tartalmaz a Subway tonhalas szendvicse, a Food and Wine magazinnak eljuttatott levelében Dr. Katia Noll, a Subway élelmiszerbiztonságért és minőségért felelős igazgatója azonban cáfolta a Washington Postban leírtakat, valamint biztosította az olvasókat arról, hogy éttermeikben 100%-ban vadon kifogott tonhalból készülnek a tonhalkrémes szendvicsek.
Hogy milyen eredményekre vezet majd a per, arról egyelőre nem lehet sokat tudni, ha azonban hivatalosan is beigazolódnak a felperesek állításai, az amerikai szendvicsezőnek nem lesz egyszerű kimagyaráznia magát.
Ha ismert márkákról van szó, van még néhány érdekesség a tarsolyunkban: