Tömegnövelés és szálkásítás - te tudod, hogy pontosan mit jelentenek?

Tömegnövelés és szálkásítás: a két legtöbbször emlegetett szó az edzőteremben. Most kiderül, hogy mikor, kinek és főleg, hogy miért fontos ez a két fogalom az edzésben!

Tömegnövelés és szálkásítás - a kezdő sportolóknak általában nincs valós képük arról, hogy mit is foglalnak magukban ezek a kifejezések. Rakjunk rendet a fejekben!

1. Tömegnövelés

Az edzésben a tömegnövelés célja mindig az izomzat tömegének növelése, nem pedig a zsírtömegé, azaz nem kizárólag az a cél, hogy a mérleg egyre nagyobb számokat mutasson. Fontos tudnod, hogy az izomzat erősítésére, fejlesztésére akkor is szükség van, ha nem feltétlenül célod, hogy fitness-modell legyél, csak egészségesebben szeretnél élni. Az anyagcsere felpörgetése és a megfelelő testösszetétel kialakítása miatt is nélkülözhetetlenek a súlyzós edzések.

Izmot az életmódváltás első szakaszában (amikor még az izomtömeg jellemzően alacsony, a testzsírszázalék viszont magas), természetesen úgy célszerű építeni, hogy közben a zsírtömegből fokozatosan leadsz. Ez, bár egyáltalán nem lehetetlen feladat, semmiképpen sem azt jelenti, hogy a zsír izommá alakul. Ilyen folyamat nincs a szervezetben, bármilyen jó is lenne. Az izomból nem lesz soha zsír, ahogy a zsírból sem lesz izom. A hason lévő úszógumi sem fog sajnos csupán a hasizomgyakorlatoktól eltűnni. Azt, hogy az izomzatod fejlődjön miközben a testzsírból leadsz, egészségesen csak megfelelő edzésterv és étrend útján érheted el az életmódváltás kezdeti szakaszában.

Ha nemrég kezdtél sportolni, számodra nem a testépítők tömegnövelés-szálkásítás fázisai lesznek irányadók, hanem a kontrollált izomtömegnövelés. Nagyon fontos azonban, hogy ne csak a felületes izmokat erősítsd. Fordíts legalább ugyanannyi időt és energiát a mélyrétegű izmok erősítésére is, így szebb lesz a tartásod, és akár egy életre megóvhatod magad a gerincsérülésektől és az ízületi megbetegedésektől.

Ne feledd, hogy az izom nehezebb, mint a zsír (legalábbis egy kg izom térfogata, jóval kisebb, mint egy kg zsíré). Éppen ezért fontos, hogy a testösszetétel (a testzsírszázalék és az izomtömeg) változásait is rendszeresen méresd, ne csak a testtömegedet.

Tény, hogy izmot építeni és zsírt égetni egyszerre csak az életmódváltás első időszakában lehet hatékonyan, amikor az elsődleges cél a lelassult anyagcsere felgyorsítása, valamint a nagy súlyfelesleg leadása. Később érdemes elkülöníteni a zsírégető és a tömegnövelő időszakot, mivel haladóknál már eltér a tömegnövelés és a szálkásítás alatt követendő edzésterv, csakúgy, mint az étrend kalória- és tápanyagtartalma is.

2. Szálkásítás és fogyás

A szálkásítás alatt a testépítők gyakorlatilag a zsírtömeg leadását értik. Amikor az izomtömegük eléri az általuk kívánt szintet, fogyás központú diétába kezdenek, hogy a tömegnövelés során felszedett zsírt leadják. Mivel az izomtömegük elég nagy, a tudásuk megfelelő, és az anyagcseréjük is gyors, ezért könnyen meg tudják ezt valósítani.

Szálkásítás során a legnehezebb feladat megtartani az edzések során felépített izomzatot. Különösen nehéz ez az ún. ektomorf (kimondottan vékony) testalkatú férfiaknak és nőknek. Súlyzós edzésekkel és megfelelő, személyre szabott étrenddel a diéta alatti izomvesztés azonban minimalizálható.

Azt viszont nagyon fontos tudni, hogy a tömegnövelés-szálkásítás felosztás haladó sportolóknál eredményes. Annak, aki most kezd el sportolni vagy még csak kacérkodik az életmódváltás gondolatával elsősorban az egészségügyi értékeit kell normalizálni, fel kell gyorsítani a - nagy valószínűséggel - lelassult anyagcserét, és ízületkímélő edzésekkel hozzá kell szoktatni a testet (a szívet, a tüdőt, a keringési rendszert, az ízületeket, az izmokat stb) a rendszeres edzésekhez.

Tehát ha most vágsz bele a testmozgásba, akkor ne akarj rögtön szálkásítani, és ha már haladó vagy, akkor is kérd edző segítségét, hogy személyre szabottak, hatékonyak és biztonságosak legyenek az edzéseid!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...