Melegítsd át magad Thaiföld autentikus garnélalevesével, a Tom Yum Goonggal

Amennyiben jártunk már thai étteremben, biztosan találkozhattunk a menü izgalmas elemei között a tom yum levessel. Ez a fűszeres, aromás, melengető fogás otthon is meglepő könnyedséggel elkészíthető, és még az ázsiai bolt teljes érukészletét sem kell hozzá felvásárolnunk.

Ha egyszer elmerülünk az ázsiai levesek különleges, ízes és megunhatatlan világában, valószínűleg nem akarunk majd egyhamar visszajönni a felszínre. Persze az elején még nem lubickolni fogunk a chilipasztákkal, citromfűvel, gyömbérrel és korianderrel ízesített tengerben, sőt, lehet, hogy be is pánikolunk majd az ismeretlen recepteket és alapanyagokat látva. Ilyen esetekben jól jön majd egy-két mentőöv – a most következő cikk is ezt a szerepet hivatott betölteni. Nevesen a thai tom yum leves elkészítését leshetjük el a leírásból, mégpedig otthon kivitelezhető, mégis autentikus módon.

Autentikus thai Tom Yum leves garnélával (Tom Yum Goong) recept a képre kattintva (recept és fotó: Hering András)

A tom yum leves alapját és karakteres ízeit vagy egy csokor zöldfűszer és más aromás alapanyag adja, vagy (az egyszerűsített receptben) egy nagy kanál tom yum paszta. Mindkét esetben el kell majd látogatnunk a hozzánk legközelebb eső ázsiai boltba, hogy beszerezzük az alapanyagokat. De mégis miket?

  • garnéla: lehetőleg nagyobb egyedeket vegyünk, amelyeknek még a feje, páncélja és farka is megvan, ezekből a részekből ugyanis ízes alaplevet főzhetünk, ezzel is garnélásabbá téve a tom yumot
  • citromfű: nem, nem a kertből ismert, fodros levelű zöldfűszert kell a levesbe dobnunk, hanem az ázsiai citromfű/citromnád vaskos szárait – ezt amúgy használat előtt mindenképpen törjük meg klopfolóval vagy sodrófával, hogy jobban kiadja aromáit
  • galangal: a gyömbérre nagyban hasonlító gyökeret még az ázsiai boltokban sem mindig fogjuk megtalálni, ezért bátran helyettesítsük a kettőt oda-vissza, ízben nem lesz olyan borzasztó nagy eltérés, ha így teszünk
  • limelevél: kellemesen aromás, enyhén fanyar ízt ad a levesnek, de mégsem olyan erőteljesen, mint ha magát a citrust használnánk erre a célra – ha mégsem kapunk limelevelet, használjunk babért

Amennyiben találunk tom yum pasztát és azt használjuk a levesben, a fenti hozzávalókat elhagyhatjuk (kivéve a garnélát), ugyanis azok valamilyen formában megtalálhatók az aromás krémben.

FONTOS! A tényleg autentikus tom yum levesbe nem kerül sem kókusztej, sem rizstészta. Sokan tévesen úgy gondolják, ezek elengedhetetlen részei az ételnek, pedig nem. Ha tényleg a legközelebb akarunk jutni a tradicionális recepthez, ezeket hagyjuk el.

Autentikus thai Tom Yum leves garnélával (Tom Yum Goong) recept a képre kattintva (recept és fotó: Hering András)

A feltéteket azonban kedvünk szerint megválogathatjuk: landolhat a levesestálban menta, aprított mogyoró, vágott limegerezd. Esetleg még egy kis adag üvegtésztát is kifőzhetünk hozzá, hogy annyival is tartalmasabb legyen.

Az autentikus thai tom yum leves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Autentikus thai Tom Yum leves garnélával (Tom Yum Goong) recept a képre kattintva (recept és fotó: Hering András)

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...