A szezonálisan elérhető alapanyagok minden évszakban más és más recepteket hívnak életre, más étkek válnak népszerűvé. Mind a nyár, mind az ősz esetében ezt a reflektorfénybe lépő kategóriát a töltött zöldség jelenti: mindent is teletömünk ilyenkor rizses, húsos, hüvelyes, sajtos keverékekkel, hogy utána, sajtosan, szószosan indulhassanak is a forróságba aranybarnára és tökéletesre sülni a csónakok. Persze nem minden zöldségből lesz használható „ladik” – vannak olyan töltött zöldségek, amelyek elsüllyednek, amelyeket egyszerűen nem érdemes elkészíteni. Az alábbi lista segíthet elkerülni az ehhez hasonló szerencsétlenségeket.
Nézd meg galériánkban a töltésre alkalmas és kevésbé alkalmas zöldségeket!
8 zöldség, amit érdemes megtölteni és 3, amit nem
Tök, sütőtök
Annak ellenére, hogy jó pár dologban eltér egymástól a nyár zsenge főző- és az ősz narancssárga sütőtökje, egy dologban mégis egyeznek: mindkettőt felezhetjük, kivájhatjuk, tölthetjük és süthetjük. Egyedül arra érdemes figyelni, hogy a sütőtök húsa keményebb, nem olyan lédús, ezért jót tesz neki az elősütés, illetve a hosszabb pirítási idő.
Zellergumó
Kemény is, héja, mint az elefántbőr, előkészítése sem egy leányálom – miért van akkor, hogy sütőbe, egészben sütve oly’ kellemesen édeskés aromát kap? Mindegy, tekintsünk el ettől, használjuk a sült zeller ízét más receptekben (pl. krémleves, püré), a töltésnél pedig vegyünk elő más alapanyagokat.
Paprika, paradicsom
Ha ősszel nem is, de nyáron mindenképpen készítsünk egyszer-kétszer töltött paradicsomot vagy paprikát. Előzőből érdemes nagyobb, húsosabb, kevésbé lédús darabokat használni, nem túltömni és rövid ideig sütni. Paprikából szinte bármelyik fajtát elővehetjük a töltéshez: még a TV is jó lesz, persze jobban járunk az édesebb kápiával vagy kaliforniaival. Készülhet önmagában, zöldségágyon vagy szaftosan is.
Hagyma
Talán nem ez lenne az első zöldség, amire tölthetőként gondolunk, pedig a megfelelő módszerrel és a megfelelő kezekben kiváló előétel válhat a töltött hagymából. Persze nem akármelyikből: válasszuk a nagyobb méretű fehér- főző- vagy vöröshagymákat. A lila hajlamosabb a szétesésre, a salotta túl apró, így ezekkel nem éri meg vesződni.
Padlizsán
Biztosan láttunk már töltöttpadlizsán-receptet, így elsőre azt hihetnénk, hogy pozitív példaként szerepel az alapanyag a listában. Pedig nem, mégpedig két dolog miatt: egyrészt, ha rendesen meg akarjuk tölteni a padlizsánt, ahhoz ki kell kaparnunk a húsának nagy részét, ami után csak a sült, kevésbé ízletes, bőrszerű héj marad, no, meg a töltelék. Másrészt, ha ezt nem tesszük meg, és a tölteléket csupán a felezett sült padlizsánra halmozzuk, az már kevésbé nevezhető töltött zöldségnek. Elkészíthető persze, és istenien finom, de szőrszálhasogató, technikai szempontból nem alkalmas alapanyag.
Cékla
Visszatérünk a zellerhez, legalábbis olyan szempontból, hogy a cékla is hasonlóan értelmezhető a töltött zöldségek világában: leginkább sehogy. Nem nagyon rúghat labdába egy olyan gyökérzöldség, ami ugyan képes puhára sülni, ehhez az állapothoz azonban hosszú idő és egy alapos alufóliakabátba történő bugyolálás szükséges. Hagyjuk máshol érvényesülni a bíborszínű céklát: raguban, levesben, pürében.
Krumpli, édesburgonya
Legmegbízhatóbb zöldségeink a burgonyák: minden évszakban előhúzhatjuk őket a kamrából, a levestől a salátáig bármit alkothatunk velük, és olykor-olykor még a meglepésünkre is képesek. A töltésből sem zárjuk ki őket: a nagyobb méretű krumplikat héjastul főzve, majd kibelezve, visszatöltve (önmagukkal, de tetszőleges gabonás/húsos/zöldséges töltelékkel is) és ropogósra sütve fogyaszthatjuk.
Elkészítésre érdemes receptek várnak:
Grillkolbászos töltött cukkini
A cukkinit egy grillkolbászos-paradicsomos raguval töltöttük meg, amitől kifejezetten gazdag és testes ízvilága lett. Ne sajnáljuk a tetejéről a sajtot sem, amitől gyönyörű aranybarna ...
Töltött hagyma
Bár a meleg brokkolisalátánál időigényesebb köret, de megéri a fáradságot, nagyon finom. Sült csirkéhez, sertés-vagy marhahúsos ételek mellé kínálhatjuk. A recept szintén innen.
Sütőben sült töltött paprika
Ahogyan a legtöbb magyar háztartásban, nálunk is hatalmas családi kedvenc a töltött paprika. A klasszikus receptet picit újragondolva ezúttal sütőben készítettem el ezt a ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több zöldség- és gyümölcsalkalmassági vizsgálódás: