Persze egy töltött zöldség esetében az is fontos, hogy milyen alapanyagot tömünk meg, mégis be kell látni, hogy a reflektorfény nagy részét a fűszeres, laktató töltelék kapja. Hiszen ezt kedvünk szerint alakíthatjuk az alaptól kezdve egészen a fűszerezésig, azt tehetünk bele, ami épp otthon van, akár szezonálissá is tehetjük különböző extra alapanyagok hozzáadásával. Fókuszáljunk hát kicsit a töltött zöldségek töltelékeire, azon belül is pár olyan verhetetlen receptre, amit gyorsan, szinte bármikor bevethetünk.
Nézd meg galériánkban a töltött zöldségek verhetetlen töltelékeit!
6 egyszerű töltelék zöldségekhez, amit bármikor bevethetsz
Lencse+gabona
Klasszikus kombináció, ami szinte bármilyen zöldségben megállja a helyét: a hüvelyes és bármelyik gabona koalíciójából olyan tölteléket rittyenthetünk, ami mindenki tetszését elnyeri majd. Érdemes az aprószemű, gyorsan puhuló vöröslencsét választani, mellé pedig valamilyen karakteresebb gabonát, amit szintén nem kell órákig főzni (fehér rizs, bulgur, hajdina) – a nagyjából egységes főzési idő azért fontos, mert egyszerre tesszük majd őket a fazékba, egy edényben főnek majd tökéletesre. Nem kell persze aggódnunk, nem a világ vége, ha kicsit szétfőzzük a lencsét, attól is csak kohézívabb lesz a töltelék, amibe tehetünk még tetszőleges fűszereket, hagymát, fokhagymát, sűrített vagy passzírozott paradicsomot.
Csicseriborsó
Nem meglepő, hogy az amúgy is sokszínűen használható hüvelyes (amiből jelen esetben érdemes konzervet venni a főzési idő minimalizálásának érdekében) töltelékként is megállja a helyét. Ugyanúgy keverhetjük valamilyen főtt gabonával, de önmagában is kísérletezhetünk vele. Megér egy misét például falafel módjára aprítógépben morzsásra darálni, majd olajjal és fűszerekkel elkeverni, tepsin enyhén megsütni.
Gomba+gabona
Pirítsunk pillanatok alatt szeletelt gombát, majd keverjük el puhára főzött gabonával, és el is készült a laktató töltelékünk. Nyakon önthetjük olaszosra fűszerezett paradicsomszósszal és megszórhatjuk sajttal vagy hagyhatjuk natúr, leheletnyi friss zöldfűszerrel meghintett állapotban is, esetleg gazdag besamellel láthatjuk el.
Kuszkusz
Még főzni sem kell, csupán forró vízzel nyakon önteni: a kuszkusz tényleg percek alatt főzésre alkalmas állapotba kerül. És hogy innen mihez kezdünk vele, az csak rajtunk áll: keverhetünk hozzá sült, párolt vagy nyers zöldségeket, hüvelyeseket, aszalt gyümölcsöket, magvakat.
Tofu
Amennyiben ugyanúgy húsmentes tölteléket szeretnénk készíteni, de egy fokkal laktatóbb szinten, mint amit gabonákkal és zöldségekkel érhetünk el, essen a választásunk a tofura. Kockázott, szeletelt, sőt reszelőn reszelt formában is kerülhet a zöldségek vájatába, magában, gabonástul vagy zöldségestül.
Kísérletezz például az alábbi receptekkel:
Grillkolbászos töltött cukkini
A cukkinit egy grillkolbászos-paradicsomos raguval töltöttük meg, amitől kifejezetten gazdag és testes ízvilága lett. Ne sajnáljuk a tetejéről a sajtot sem, amitől gyönyörű aranybarna ...
Mediterrán csicseriborsós édeskrumpli
Elképesztően finom vacsora arabos ízekkel. Recept a minimalist bakerről.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Nem beszélünk zöldségeket: