A töltött paprika, amihez egy alma és egy kedves történet is tartozik – egyenesen Ukrajnából

Jöjjön egy igazi nyári recept, ami mindannyiunk nagy kedvence, de ezúttal nem a klasszikus magyar verzióban, hanem egyenesen Ukrajnából...ráadásul húsmentesen! Szívmelengető történet is tartozik hozzá, a végeredmény pedig maga a gyönyör, szóval mindenképp olvass tovább, és készítsd el te is! Éljen a nyár, éljenek a töltött paprikák - bárhonnan is jönnek, legyen béke!

Néhány éve már kóstoltam egy ukrán recept alapján készült, rizzsel töltött paprikát, és kellemesen meglepett ízének összetettsége. Híresebb, török vagy görög rokonaival ellentétben nem volt benne fűszer vagy szárított gyümölcs, ami gazdagította volna a látszólag banális tölteléket (alapvetően inkább csak zöldségek), de valamilyen furcsa alkímia miatt így is rendkívül finom volt.

Az eredetihez képest ebben a receptben a zöldalma és - mindenekelőtt - a krémes paradicsomszósz az az elem, ami igazán egyedivé teszi: egyszerűen tényleg annyira harmonikus és karakteres lesz az alapanyagok finomhangolásától, hogy lehetetlen egy töltött paprika befalásánál megállni.

A recept eredetije a Londonban élő, ukrán származású szakácskönyvíró és food stylist, Olia Hercules Summer Kitchens című, lenyűgöző ukrajnai specialitásokkal teli szakácskönyvéből származik. Igen, ő az egyik főzőtehetség, aki többedmagával elindította a #CookForUkraine gasztromozgalmat is az orosz-ukrán háború kirobbanásakor. Olia Hercules szerint ilyenkor fontos, hogy empatikusak és humánusak maradjunk egymással, a főzés pedig kitűnő megoldás arra, hogy összehozza az embereket. Az elismert szakácskönyvszerző Dél-Ukrajnából származik, így mindig is szívügye volt, hogy széles körben népszerűsítse a sokszínű és izgalmas ukrán gasztronómiát. (A #CookForUkraine mozgalomról itt olvashatsz többet, melyhez Magyarországon elsőként a Nosalty is csatlakozott).

Na de vissza Oliához és az ukrán töltött paprikához

A fogás egyébként a „Black Swan Effect" angol elnevezésre hallgat, ami magyarul annyit tesz, mint amikor egy ritka esemény, történés nagy hatással van valamire vagy valakire. Röviden derült égből villámcsapás, de kellemes meglepetésként.

Ebben az esetben a meglepetés a kolbász vagy darált hús (amelyek hagyományosan gazdagítják az ukrán konyha eme szimbolikus ételének töltelékét) helyett a kockára vágott alma lett a töltött paprikában.

A recept bevezetőjében Olia Hercules szórakoztatva meséli el, hogy egyik ukrán barátnője közel húsz éve vegetáriánus. Pontosabban azóta, mióta elköltözött otthonról. Döntését a lány édesanyja botrányosnak tartotta, és rendszeres vérvizsgálatot követelt tőle, hogy ellenőrizze lánya vasszintjét, minden alkalommal meglepődve azon, hogy a laboreredmények kitűnő egészségi állapotról tanúskodtak.

Végül mindkettejük legnagyobb meglepetésére az édesanya, Zhenia is olyan ételeket kezdett főzni, amelyeket egy átlagos ukrán egyszerűen el sem tudott volna addig képzelni hús nélkül, például ezt a töltött paprikát darált hús helyett almával, vagy az Olivier-salátát (közismertebb nevén orosz salátát) szintén almával, kolbász helyett! Az ukrán barátnő ezt a fantasztikust fejleményt feketehattyú-hatásként emlegeti, Olia Hercules pedig ezért neki ajánlva és címezve a receptet, Black Swan Effect névre keresztelte az ételt.

Lássuk, hogyan készül a fűszeres, zöldséges rizzsel töltött paprika selymes paradicsomszószban!

Hozzávalók:

A töltelékhez

70 g rizs (fehér vagy barnarizs), 2 ek vaj (egy kevés olajjal meglocsolva), 1 közepes fej vöröshagyma (meglehetősen apró kockákra vágva (mirepoix típusú)), 1 nagy db sárgarépa (meglehetősen apró kockákra vágva (mirepoix típusú)), 2 közepes szár halványító zeller (meglehetősen apró kockákra vágva (mirepoix típusú)), 100 g zöldborsó-kukorica zöldségkeverék (főtt vagy konzerv), 1 közepes db alma (zöldalmával a legjobb, meghámozva és felkockázva), 3 szál kakukkfű

A szószhoz:

2 ek vaj (egy kevés olajjal), 1 közepes fej vöröshagyma (finomra vágva), 3 gerezd fokhagyma (finomra vágva), 2 nagy db paradicsom (érett, vagy 400g hámozott paradicsomkonzerv), 100 g dupla tejszín (vagy habtejszín magas zsírtartalommal), 200 ml zöldség alaplé, 1 csipet cukor (opcionális)

És ami a lényeg:

5 közepes db kápia paprika, só ízlés szerint, fehér bors ízlés szerint, 1 teáskanál petrezselyem (finomra vágva), 2 szál kapor (finomra vágva)

Így készítsd!

A töltelékhez enyhén sós vízben megfőzzük a rizst (fehér- vagy barnarizst válasszunk, ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl), hagyjuk kihűlni.
Melegítsük fel a vajat és az olajat egy nagy serpenyőben közepes-alacsony lángon. Adjuk hozzá a hagymát, a zellert és a sárgarépát, és főzzük puhára (enyhén megpirítva).
Ezután adjuk hozzá a főtt rizst, a kukoricát vagy a borsót, az almát és a kakukkfüvet.

Ízesítsük: sózzuk és borsozzuk bőkezűen – a töltelék legyen szép és ízletes, a paprika plusz fűszerezéseként is szolgál majd.

A szószhoz a vajat és az olajat egy nagy serpenyőben közepes hőfokon felhevítjük. Adjuk hozzá a hagymát, és főzzük 5 percig, amíg megpuhul és barnulni kezd.
Adjuk hozzá a fokhagymát, vegyük alacsonyra a hőfokot, majd főzzük tovább 3-5 percig, hogy a hagyma édes ízét megcsípje a fokhagyma ereje. A paradicsomot meghámozzuk, felkockázzuk (vagy beletesszük a hámozott konzervparadicsomot), és időnként megkeverve 15 percig főzzük.

A dupla tejszínt vagy habtejszínt egy habverővel beleforgatjuk a zöldségalaplébe, majd az egészet átöntjük a szószba, és alaposan összekeverjük. Sóval, borssal, esetleg kevés cukorral ízesítjük. A szósznak selymesnek és bársonyosnak kell lennie.

Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (légkeveréses funkciót válasszunk). Vágjuk le a paprikáról a –kupakot", távolítsuk el a magokat, és töltsük meg a fűszeres, zöldséges rizzsel.
A szósz felét öntsük egy tűzálló edénybe, amiben kényelmesen elférnek a töltött paprikák is. Rendezzük őket szépen sorba, majd locsoljuk meg a maradék szósszal.
A tepsit szorosan zárjuk le alufóliával vagy a fedőjével, és a sütőben 30 percig süssük. Ezután vegyük le az alufóliát (vagy a fedőt), és főzzük további 10 percig, amíg a paprika jól megfő és megpirul. Petrezselyemmel és egy kis kaporral tálaljuk (a kapor mindig jó hozzá).

A fűszeres zöldséges rizzsel töltött paprika teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept főszerkesztőnktől, Hering Andrástól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...