Nagy szerencsémre, a balatoni zöldségeskertünkben (a majdnem egyméteres zöldségek mellett) rábukkantam néhány cukkinivirágra. Mivel a nagy részükből már hatalmas cukkini érett, úgy gondoltam, kipróbálom az egyik legizgalmasabb nyári ételkülönlegességet: a töltött cukkinivirágot. Tökéletes nyári előétel válhat belőle, amivel lenyűgözhetjük vendégeinket.
Hogyan válasszunk virágot?
Mivel az átlagos zöldségesnél nem biztos, hogy hozzájutunk, a legnagyobb eséllyel saját kiskertünkből tudjuk beszerezni a virágokat. Ha ilyen szerencsénk van, éljünk vele.
Kora augusztusban szedjük a virágot, mert ekkor már valószínűleg elég cukkini nőtt a tőről. Ha túl korán vágnánk le a virágokat, elveszítenénk a termés nagy részét.
Arra is figyeljünk, hogy a nőivarú virágokból lesz a zöldség, ezért ebből kevesebbet vágjunk le. Inkább a hímivarúakat szüreteljük, viszont ezekre is szükség lesz, hogy beporozzák a többit. Mindkettő ugyanúgy ehető, emiatt nem kell aggódnunk.
Megkülönböztetni a következőképp tudjuk őket: a nőivarú virágok alján, ahol a szár kezdődik, egy kisebb dudort fogunk találni (amiből később kinő a zöldség). A hímivarú virágok alján dudor nélkül folytatódik a szár.
Lehetséges elkészítési módok
Miután a konyhába kerül a cukkinivirág, leggyakrabban valamilyen töltelék kerül bele, majd pedig kirántják. Tempura- vagy palacsintatésztába, klasszikus panírba forgatják, és olajban kisütik.
Így belül megolvad a töltelékként használt friss sajt (pl. ricotta, mozzarella), kívülről pedig ropogós lesz a virág.
Ezen kívül teszik még levesbe, tésztákhoz, vékony csíkokra vágva. Salátákban, a reggeli omlettben vagy szendvicsben, sőt, még rizottóban is helyet találhat magának.
Én általában, ha tehetem, kerülöm a bő olajban sütést és a panírozást, ezért örültem meg nagyon, amikor egy sütőben sült verzióra bukkantam az interneten. A legegyszerűbb ricottás töltelék kerül bele, kívülre néhány csepp olívaolaj, és már mehet is a forró sütőbe.
Sütőben sült, ricottával töltött cukkinivirág
A töltelékhez kikevertem a ricottát sóval, borssal, szerecsendióval és friss citromhéjjal. A virágokat kora reggel leszedtem (elvileg ez a legjobb idő a szüretre), majd felhasználásig hűtőben tároltam.
Nem akartam megmosni, mert tartottam tőle, hogy a víz kompromittálni fogja a sülés folyamatát, de mivel a saját földünkről jött a virág, amúgy sem kellett vegyszerek vagy más szennyeződések miatt aggódnom. Egyedül a bennük lakó bogarakat lakoltattam ki.
Előmelegítettem a sütőt a legmagasabb fokozatra, és kiolajoztam egy üveg sütőedényt. A virágokat egyesével megtöltöttem, hogy mindegyikbe kerüljön alaposan ricotta. Az edénybe fektettem és meglocsoltam őket pár evőkanál olívaolajjal. Enyhén megsóztam, borsoztam, és 10 percre a sütőbe tettem őket.
És hogy mi jött ki a sütőből? Egy kész csoda. A ricotta szinte olyan lett, mint egy felfújt, citromosan friss, fűszeres a szerecsendiótól és légiesen krémes. A cukkinivirág szirmai enyhén megpirultak, karamellizálódtak az olajban, és az egész növény olyan puha lett, hogy szinte észrevétlenül át lehetett harapni.
Kiváló előétel ez, ha valamilyen egyszerű, mégis lenyűgöző fogást szeretnénk a nyári asztalra tenni.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Töltekezz még több nyári ízzel: