Töltött cukkinivirág: az előétel, amitől kert nő az ebédlőasztalra

És most következzen egy igazi nyári különlegesség: a cukkinivirág. A gyönyörű sárga virágok teljesen ehetőek, és általában sajttal töltve, majd megsütve fogyaszthatjuk őket. Útba ejtettem a zöldséges kertünket, hogy megnézzem magamnak, tényleg igazak-e a mesék.

Nagy szerencsémre, a balatoni zöldségeskertünkben (a majdnem egyméteres zöldségek mellett) rábukkantam néhány cukkinivirágra. Mivel a nagy részükből már hatalmas cukkini érett, úgy gondoltam, kipróbálom az egyik legizgalmasabb nyári ételkülönlegességet: a töltött cukkinivirágot. Tökéletes nyári előétel válhat belőle, amivel lenyűgözhetjük vendégeinket.

Töltött cukkinivirág: az előétel, amitől kert nő az ebédlőasztalra / Fotó: Lakos Benedek

Hogyan válasszunk virágot?

Mivel az átlagos zöldségesnél nem biztos, hogy hozzájutunk, a legnagyobb eséllyel saját kiskertünkből tudjuk beszerezni a virágokat. Ha ilyen szerencsénk van, éljünk vele.

Kora augusztusban szedjük a virágot, mert ekkor már valószínűleg elég cukkini nőtt a tőről. Ha túl korán vágnánk le a virágokat, elveszítenénk a termés nagy részét.

Arra is figyeljünk, hogy a nőivarú virágokból lesz a zöldség, ezért ebből kevesebbet vágjunk le. Inkább a hímivarúakat szüreteljük, viszont ezekre is szükség lesz, hogy beporozzák a többit. Mindkettő ugyanúgy ehető, emiatt nem kell aggódnunk.

Megkülönböztetni a következőképp tudjuk őket: a nőivarú virágok alján, ahol a szár kezdődik, egy kisebb dudort fogunk találni (amiből később kinő a zöldség). A hímivarú virágok alján dudor nélkül folytatódik a szár.

Cukkinivirág, természetes környezetében / Fotó: Lakos Benedek

Lehetséges elkészítési módok

Miután a konyhába kerül a cukkinivirág, leggyakrabban valamilyen töltelék kerül bele, majd pedig kirántják. Tempura- vagy palacsintatésztába, klasszikus panírba forgatják, és olajban kisütik.

Így belül megolvad a töltelékként használt friss sajt (pl. ricotta, mozzarella), kívülről pedig ropogós lesz a virág.

Ezen kívül teszik még levesbe, tésztákhoz, vékony csíkokra vágva. Salátákban, a reggeli omlettben vagy szendvicsben, sőt, még rizottóban is helyet találhat magának.

Én általában, ha tehetem, kerülöm a bő olajban sütést és a panírozást, ezért örültem meg nagyon, amikor egy sütőben sült verzióra bukkantam az interneten. A legegyszerűbb ricottás töltelék kerül bele, kívülre néhány csepp olívaolaj, és már mehet is a forró sütőbe.

Sütőben sült, ricottával töltött cukkinivirág

A töltelékhez kikevertem a ricottát sóval, borssal, szerecsendióval és friss citromhéjjal. A virágokat kora reggel leszedtem (elvileg ez a legjobb idő a szüretre), majd felhasználásig hűtőben tároltam.

Sárga nyári csodák / Fotó: Lakos Benedek

Nem akartam megmosni, mert tartottam tőle, hogy a víz kompromittálni fogja a sülés folyamatát, de mivel a saját földünkről jött a virág, amúgy sem kellett vegyszerek vagy más szennyeződések miatt aggódnom. Egyedül a bennük lakó bogarakat lakoltattam ki.

Előmelegítettem a sütőt a legmagasabb fokozatra, és kiolajoztam egy üveg sütőedényt. A virágokat egyesével megtöltöttem, hogy mindegyikbe kerüljön alaposan ricotta. Az edénybe fektettem és meglocsoltam őket pár evőkanál olívaolajjal. Enyhén megsóztam, borsoztam, és 10 percre a sütőbe tettem őket.

Fűszeres ricottakrémmel töltve / Fotó: Lakos Benedek

És hogy mi jött ki a sütőből? Egy kész csoda. A ricotta szinte olyan lett, mint egy felfújt, citromosan friss, fűszeres a szerecsendiótól és légiesen krémes. A cukkinivirág szirmai enyhén megpirultak, karamellizálódtak az olajban, és az egész növény olyan puha lett, hogy szinte észrevétlenül át lehetett harapni.

Kiváló előétel ez, ha valamilyen egyszerű, mégis lenyűgöző fogást szeretnénk a nyári asztalra tenni.

Cukkinivajas spagetti

Szerintem a cukkinivaj szót Magyarországon még senki sem írta le, vagy használta köznyelvben, pedig az első cukkinivajas mártást Julia Child már jó régen elkészítette, igaz, ő ...

Húsmentes töltött cukkini

Ezek a húsmentes töltött cukkini csónakok igazán feldobják majd a kedved egy nehéz napon. A gombával, csicseriborsóval és fetával megpakolt zöldség, könnyed fogás bármilyen napszakra.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Töltekezz még több nyári ízzel:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...