A céklalevél egyike azoknak a harsány leveleknek, amelyeket megehetnénk, és mégsem tesszük. Én személy szerint ezen a nyáron találkoztam először friss, leveles céklával, előtte mindig csak az öreg, földes gumókhoz volt szerencsém. Egyrészt nagyon megtetszett (élénkzöld és lila keveredik benne), másrészt azonnal kíváncsivá tett, hogy vajon mit lehet belőle főzni. Nos, például egy ukrán különlegességet: töltött céklalevelet, vagy holubtsit. Mutatom is a receptjét.
Különböző töltelékekkel
A recept, ami felkeltettet a figyelmemet, egy kenyérrel töltött verziót mutat be. Azonban további olvasás során megtudtam, hogy nem csak ezzel készülhetnek a levelek. Kerülhet bele húsos vagy rizses töltelék is, ilyenkor persze az elkészítés módosul (mivel nincs szükség kelesztésre).
A kenyér tulajdonképpen nyersen kerül a levelekbe, ott sül (vagy inkább gőzölődik) meg. Leginkább egy gőzgombócra hasonlít, nagyon légies, mellette mégis laktat.
A levelek előkészítése
Keressünk olyan céklát, aminek ép, egészséges levelei vannak. Legyenek erősek, ne legyenek fonnyadtak. Miután hazavittük őket, használjuk fel aznap vagy legkésőbb másnap. Először távolítsuk el a vastag szárakat, mert ezek nehezítik a feltekerést.
A blansírozás technikája puhábbá teszi a leveleket, azonban vigyázzunk, ne főzzük túl őket, mert akkor szakadni fognak. Miután fél percet eltöltöttek a lobogó vízben, azonnal adjunk nekik jéghideg fürdőt, hogy ezzel megállítsuk a főzés folyamatát. A megszárítás is arra szolgál, hogy egyszerűbb legyen a levelek felcsavarása, ezért nem érdemes kihagyni.
A rétegezés
A levelek egy fazékban kerülnek a sütőbe, ebben a forró, zárt közegben fognak sülni-gőzölődni. A megfelelő körülményekhez azonban meg kell ágyazni a tekercseknek: alulra és felülre is kell tennünk egy réteg levelet, így nem fognak leragadni, megégni, és a gőz nagy része is bent marad.
A vajjal való megkenés is ezt a célt szolgálja: ettől a tekercsek könnyebben elválnak majd egymástól, és az edény falához sem fognak hozzáragadni.
Egy isteni kapros szósz
A céklalevél-tekercseket fogyaszthatjuk hidegen és melegen is, valamilyen ragu mellett köretként, esetleg előételként, szószba mártogatva. Például egy friss, kapros-fokhagymás szószba, ami joghurtból készül: ez kiválóan illik mellé.
Készítsünk kenyérrel töltött céklalevelet!
Hozzávalók a töltött levelekhez: 240 ml víz, 1 ek cukor, 117 ml tej, 15 g vaj, 650 g finomliszt, 1 db tojás, 1 ek só, 15 g élesztő, 40 db cékla (céklalevél), 100 g vaj
Hozzávalók a joghurtos öntethez: 200 g görög joghurt, 1 gerezd fokhagyma, 5 szál kapor, só ízlés szerint
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukrozott tejben. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a sót. Hozzáöntjük a vizet, tojást, olvasztott, hideg vajat és a felfuttatott élesztőt.
Ruganyos tésztát gyúrunk, majd lisztezett felületen 10 percig dolgozzuk, amíg sima felületű nem lesz. Kendővel letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
Míg kel a tészta, megmossuk a céklaleveleket, és levágjuk a vastag szárukat. Egy nagy lábasban vizet forralunk, majd fél percre beleengedjük a leveleket. Utána kihalásszuk, és rögtön leöblítjük hideg vízzel.
Leterítünk egy konyharuhát a pultra, majd ráhelyezzük egyesével a leveleket. Egy másik konyharuhával letakarjuk, és felitatjuk a nedvesség nagy részét.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd diónyi gombócokat vágunk le belőle. Ovális hurkákat formázunk, majd a céklalevelek aljára helyezzük őket. A leveleket felcsavarjuk, a szélüket viszont nem hajtjuk be.
Egy sütőbe is tehető lábas aljába helyezünk néhány be nem tekert levelet. Erre jöhet az első réteg tésztás levéltekercs. A vajat felolvasztjuk, majd lekenjük vele a tekercsek tetejét. Tovább rétegezzük a tekercseket, minden réteget alaposan megkenve vajjal. Amikor megtelt a lábas, a tetejére további leveleket helyezünk. Majd letakarjuk fóliával, és nagyjából 30 percig hagyjuk kelni a tekercseket.
Előmelegítjük a sütőnket 180 fokra. A lábasunk tetejét megkenjük olvasztott vajjal. Levesszük a fóliát a tekercsekről, és rájuk tesszük a fedőt. Betesszük a sütőbe, és 60 percig sütjük.
Miután megsültek, a tekercseket óvatosan tányérra szedjük. Kapros-fokhagymás joghurttal tálaljuk.
A joghurtot egy tálba tesszük, majd belereszeljük a fokhagymát, beletesszük az aprított kaprot, és ízlés szerint sózzuk. Alaposan elkeverjük, és tálaljuk.
A töltött céklalevél mellé nagyon jól illik:
A töltött céklalevél teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas, nyári íz és recept: