Adj cukkinit a tökfőzeléknek, mert megérdemli (és mert isteni lesz)

A tökfőzelék egy viszonylag stabil recept, nincs túl sok helyünk a kibővítésére, alakítására. Persze annyit bármikor megtehetünk, hogy teszünk bele egy nagy adaggal a szintén szezonális cukkinból. Mert ezzel tényleg mindenki jól jár.

Miből áll a tökfőzelék? Elsősorban tökből, hagymából, lisztből, citromléből és vízből. Ezekkel érhetjük el azt a klasszikus, hamisítatlanul nyári ízt, amit annyian ismerünk és szeretünk. Ezért talán nem is jut sokunknak eszébe, hogy bőven akadnak még olyan zöldségek, amelyek jól érezhetik magukat a tökfőzelékben. Ezek egyike a cukkini, ami több szempontból is előnyös jelölt. Nézzük, miért, és azt is, milyen isteni főzelék lesz ebből az egészből.

A cukkinis tökfőzelék receptjét ITT találod! (recept és fotó: Hering András)

Miért pont a cukkini?

Ha belegondolunk, a cukkini nem is áll olyan távol a töktől. Hasonló családból származnak, nyáron szezonálisak és ízben is viszonylag megegyeznek. Így minden aggodalom nélkül kiegészíthetjük a tökfőzelékünket egy kis cukkinival, nem fogja elrontani, sőt.

Ráadásul hasonlóan viselkedik a fazékban, mint a tök: gyorsan puhul, ugyanolyan kellemes állagot vesz fel. Nem kell amiatt aggódnunk, hogy valamelyik előbb szétfő.

Héj maradhat, magok, viszlát!

A tököt ugye minden esetben meg kell tisztítanunk, mert a magjai túl nagyok, a héja pedig túl vastag ahhoz, hogy élvezhető legyen egy főzelékben. Szerencsére a cukkinival nincsenek ilyen problémák: a héját nyugodtan rajta hagyhatjuk, mert egyrészt vékony, másrészt szép, változatos színt is ad az ételnek.

A magjait persze kikaparhatjuk, főleg akkor, ha nem zsenge cukkinink van, hanem már egy érettebb darabot viszünk haza a boltból. Az így kimagozott zöldséget le is gyalulhatjuk (ha teljesen egységes főzeléket szeretnénk), vagy vághatjuk közepes méretű darabokra.

A cukkinis tökfőzelék receptjét ITT találod! (recept és fotó: Hering András)

Főzzünk cukkinis tökfőzeléket!

Hozzávalók: 500 g közönséges tök (gyalulva), 1 közepes db cukkini (sárga vagy zöld, kimagozva, apró kockákra vágva vagy szintén gyalulva), 2 csokor kapor (levelekre szedve), 250 g görög joghurt, 1 közepes fej vöröshagyma (megtisztítva, apró kockákra vágva), 3 gerezd fokhagyma (megtisztítva, mozsárba törve), 1 ek vaj, 1 fél citromból nyert citromlé (friss citrom levét használjuk), só ízlés szerint, fekete bors ízlés szerint, 1 púpozott ek étkezési keményítő (opcionális)

A cukkinit alaposan megmossuk, majd négybe vágjuk. A magházát eltávolítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk, vagy legyaluljuk. A héjas részt is felhasználjuk a főzelékben (tehát nem kell meghámozni), ettől lesz szép sárga vagy zöld színhatású a főzelékünk.

A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk (a fokhagymát mozsárban is törhetjük), majd 1 evőkanál vajon (vagy olívaolajon) megdinszteljük, üvegesre pároljuk.

Hozzáadjuk a kockázott cukkinit, pár perc alatt átforgatjuk a hagymás alappal.

A megpucolt, kimagozott főzőtököt nagyobb darabokra vágjuk, majd legyaluljuk. A frissen gyalult tököt hozzáadjuk a cukkinihez, majd felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, ami ellepi. Sózzuk, borsozzuk, majd puhára (vagy tetszés szerinti állagúra) főzzük a főzelékünket.

Ha az elpárolgott alaplé-mennyiség után is túl hígnak találjuk a főzeléket, keverjünk ki egy púpozott evőkanál étkezési keményítőt egy evőkanál vízzel, adjuk a görög joghurthoz (ezt is csomómentesre keverjük), majd kanalazzuk a főzelékhez. Forraljuk össze a főzelékkel.

Mit ajánlunk a cukkinis tőkfőzelék mellé?

Fasírtgolyók sokmagvas bundában

A pillanatok alatt összedobható, ropogós, szaftos és kellemesen fűszeres fasírtgolyók a húsvéti asztal elmaradhatatlan kiegészítői. Próbáljátok ki, mert szinte bármihez jól ...

Utolsó lépésként facsarjuk egy fél citrom vagy lime levét a főzelékhez, szórjuk meg a friss kaporlevelekkel, keverjük össze. Tálaláskor adhatunk hozzá extra görög joghurtot, meglocsolhatjuk pár csepp olívaolajjal, vághatunk mellé frissen szeletelt kenyeret, vagy süthetünk mellé falafelt, tükörtojást.

A cukkinis tökfőzelék receptjét ITT találod! (recept és fotó: Hering András)

A cukkinis tökfőzelék teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több pazar recept itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...