Íme a tökéletes melegszendvics tonhalimádóknak, a Tuna Melt

A melegszendvics tökéletes műfaj azok számára, akik egyszerűségre törekszenek, hiszen nem igényel sokféle hozzávalót, gyorsan elkészül, a végeredmény pedig magas színvonalú, ropogós és ízletes reggeli, ebéd vagy vacsora.

A Tuna Melt története

Az Egyesült Államokban a tonhal (konzerv) körülbelül száz évvel ezelőtt vált igencsak népszerűvé. A szóban forgó tonhalas melegszendvics pedig a legenda szerint az 1960-as években véletlenül született Charlestonban, Dél-Karolina államban, a híres Woolworth's nevű vendéglőben. Úgy történt, hogy a szakács nem vette észre, hogy egy nagy adag tonhalsaláta ráborult a grillen sülő cheddar sajtra. Ahelyett, hogy kidobta volna, a gurmé szakács felfedezte, hogy ez az ízkombináció bizony eszméletlen finom.

Elvileg tehát ennek az apró kis véletlennek köszönhető az ínycsiklandó tonhalas olvasztott sajt ötlete, amit később két szelet fehérkenyér közé sütöttek, s így vált melegszendviccsé. Talán soha nem fogjuk megtudni, hogy ez az eredettörténet valóban igaz-e, de az nem titok, hogy a Tuna Melt az egyik legklasszikusabb amerikai éttermi étel.

Világjáró szendvics

Ez a recept nálunk kevésbé ismert, viszont bejárta az egész világot, és még néhány tonhalgyűlölőt is meggyőzött! A spanyoloknál ugye ott van a tonhalas bocadillo (bagett szendvics), amit sherryecettel ízesített piquillo (étkezési) paprikával gazdagítanak, a franciáknál pedig a pan bagnat, ami egy jól megpakolt szendvics, amit szinte szétáztatnak a nedves hozzávalók. Az amerikai halas szendvics azonban inkább a takarékosságról és a kényelemről szól: nincs is még egy étel, amely jobban megtestesítené az amerikaiak munkásosztálybeli szellemiségét, mint egy ízletes, ám szerény tonhalas szendvics.

Eredetileg a recept apróra vágott bébi savanyúuborkát (cornichont) és magos mustárt ad a konzerves tonhalhoz. Az érlelt sajt és a minőségi kenyér pedig elengedhetetlen, mint egy jó melegszendvicsnél általában.

A mi verziónknak a kulcsa a krémes tonhalsaláta, amibe tettünk majonézt, zellert, lilahagymát, petrezselymet és citromhéjat, hogy igazán ízletes legyen. Önmagában is szuperfinom, hát még szendvicsben!

A tonhalsalátát két szelet kovászos kenyér közé zárjuk cheddarszeletek és néhány karika lédús paradicsom társaságban.

A kenyerek oldalait jól megvajazzuk, és forró serpenyőben oldalanként 3-4 perc alatt ropogós-aranybarnára sütjük. Ha a nyitott szendvicsekre nyitottabbak vagyunk, akkor nemes egyszerűséggel a sajtot grillfokozaton süssük rá a tonhalas kenyérszeletekre.

A végeredményt frissen találjuk, csemegeuborkával, remuláddal vagy burgonyacsipsszel kísérve.

Lessétek meg videón is, hogy készül!

A Tuna melt, azaz a tonhalas melegszendvics receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akinek örömöt szeretnél csempészni a napjába!

Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Flórától:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...