Tippek lángoskészítéshez
Liszt, víz, élesztő, só. Alapjáraton csupán ennyi kell a jó lángoshoz, na és persze az alábbi jó tanácsok megfogadása:
- A lisztet mindig szitáljuk át, a víz legyen langyos.
- Kétszer kelesszük a tésztát: az első kelesztés után ne gyötörjük agyon, rögtön porciózzuk, azaz csípjük le a tésztalabdacsokat olajos vagy vizes kézzel, tegyük olajozott felületre és kelesszük újra sütés előtt, kb. 20 percen át.
- Olajos kézzel húzzuk ki tányér nagyságúra (kb. 20 cm) a tésztát, vigyázva, nehogy középen kilyukadjon.
- Bő olajban süssük, egy nagy edényben, amiben kényelmesen elfér a lángos, lebeg az olajban, és még véletlenül sem ér le a tészta alja.
- Különösen ügyeljünk az olaj hőmérsékletére, ugyanis, ha nem elég meleg, megszívja magát olajjal a tészta, és tocsogni fog a zsírtól. Mindig forró olajba tegyük a lángost és pár perc alatt süssük aranyszínűre.
- Egyszerre csak egy lángost süssünk.
- Az elkészült lángosokat sose pakoljuk egymásra! A legjobb, ha állítva hagyjuk lecsöpögni. (Egy edény-/tányérszárító rács épp megfelel e célnak.)
- Tálaljunk otthon is autentikusan: a lángos zsírpapírról az igazi!
9 tipp konyhai malőrök ellen >>
Cifrázd!
Ha már az alaprecept jól megy, érdemes kipróbálni a különféle lángostésztákat. A liszt egy részét helyettesíthetjük áttört főtt krumplival vagy lazíthatjuk a tésztát kefirrel, joghurttal, aludttejjel.
Ha pedig unod már a klasszikus feltéteket, készíts töltött lángost: rejts mindenféle finomságot a tészta belsejébe!
Tippek lángosvásárláshoz
Ha mégsem kaptál volna kedvet az otthoni sütéshez, és marad a strandon, piacon való lángosozás, a következőkre érdemes ügyelni a lelőhely kiválasztásakor.
- Állott lángost sose vegyünk, csak olyan helyen vásároljunk, ahol a szemünk előtt, frissen sütik. (Legyünk résen, vannak olyan elvetemült helyek is, ahol a már egyszer kisütött lángost felmelegítés gyanánt visszadobják újra az olajba. Az eredményt sejthetitek...)
- A bódé előtt kígyózó sor már jó jel, persze ez még nem teljes biztosíték a minőségre.
- Érdemes nyaralás előtt a világhálón tájékozódni: az utóbbi időben fellelhető lángosozótesztek segítségünkre lehetnek, könnyen megtudhatjuk, lesz-e a közelünkben olyan hely, ahol biztosra mehetünk, és garantáltan tisztességes lángost kapunk.
Mert nincs rosszabb és bosszantóbb az olajban tocsogó, állott lángosnál…
Van kedvenc lángosozód? Oszd meg velünk!