Kefíres lángos 1.
Messze nem olyan olajos, mint egyes bódékban sütött lángos! Nálunk gyakran készül!:)
Tippek lángoskészítéshez
Liszt, víz, élesztő, só. Alapjáraton csupán ennyi kell a jó lángoshoz, na és persze az alábbi jó tanácsok megfogadása:
- A lisztet mindig szitáljuk át, a víz legyen langyos.
- Kétszer kelesszük a tésztát: az első kelesztés után ne gyötörjük agyon, rögtön porciózzuk, azaz csípjük le a tésztalabdacsokat olajos vagy vizes kézzel, tegyük olajozott felületre és kelesszük újra sütés előtt, kb. 20 percen át.
- Olajos kézzel húzzuk ki tányér nagyságúra (kb. 20 cm) a tésztát, vigyázva, nehogy középen kilyukadjon.
- Bő olajban süssük, egy nagy edényben, amiben kényelmesen elfér a lángos, lebeg az olajban, és még véletlenül sem ér le a tészta alja.
- Különösen ügyeljünk az olaj hőmérsékletére, ugyanis, ha nem elég meleg, megszívja magát olajjal a tészta, és tocsogni fog a zsírtól. Mindig forró olajba tegyük a lángost és pár perc alatt süssük aranyszínűre.
- Egyszerre csak egy lángost süssünk.
- Az elkészült lángosokat sose pakoljuk egymásra! A legjobb, ha állítva hagyjuk lecsöpögni. (Egy edény-/tányérszárító rács épp megfelel e célnak.)
- Tálaljunk otthon is autentikusan: a lángos zsírpapírról az igazi!
Klasszikus lángos
Nem sikerült a lángosom - mondta M - , mert nincs meg a receptje, és egy másik szerint készítettem. Nehezményezte, hogy az enyémet miért nem láthatja még a NoSalty-n. Hiszen rengeteg ...
Lángos 5. - tej- és tojásmentes
Három kedvenc lángossütőm volt: Szentendrén, Hévízen és Hajdúszoboszlón. Eddig... A múlt idő mostantól hivatalos :-). Persze, ha arra járok ezentúl is hagyom magam elcsábulni egy ...
Retró strandos lángos
A strandos lángos az egy életérzés. Mindenkit érint, nem lehet kikerülni. Olyan, mint az István a király zenéje, akkor is tudjuk, ha utoljára hat évesen hallgattuk, mint a TV maci, akit ...
Balatoni lángos fokhagymaszósszal
Ezt a receptet egy szlovák oldalon találtam meg. Egy hölgy írta, hogy kórházban egy szobán 3-an feküdtek, éhesek voltak, aztán elkezdtek beszélgetni, hogy mit ennének meg. Egyik, hogy ...
Vadkovászos lángos
Torma szakács-barátnőm ötlete volt a kovászos lángos. Én ezidáig csak kenyeret sütöttem vadkovásszal, nem számítva azt az egy szem sós kalácsot, amit még tökéletesítenem kell. ...
Lángos 6.
Még fiatalkoromban lepett meg minket édesapánk ezzel a finomsággal. Azóta is gyakran kéri a családom. Laktató, és a strandok hangulatát idézi.
9 tipp konyhai malőrök ellen >>
Cifrázd!
Ha már az alaprecept jól megy, érdemes kipróbálni a különféle lángostésztákat. A liszt egy részét helyettesíthetjük áttört főtt krumplival vagy lazíthatjuk a tésztát kefirrel, joghurttal, aludttejjel.
Kefires lángos Bjkata konyhájából
Ezt a receptet 20 éve kaptam az egyik kolléganőmtől. Akkor régen rendeztünk egy baráti lángos-sütögetős estét is, ahol a gyerekek is nagyon jól érezték magukat, mert nagyon hangulatos ...
Lángos ahogy cartman készíti
:) Szerintem ez a tészta hasonlít leginkább az igazi piaci lángosra.
Gombával töltött lángos
Egyik ismerősöm Édesanyjától kaptam a lángos receptjét. Sokféle töltelékkel el tudom képzelni (pl. káposzta, sonka-sajt), de nekem ez a kettő a szívemcsücske. :)
Lecsós lángos
Aki szereti a lecsót, lángosra téve még finomabb, és nem kell kenyér hozzá. Aki akarja, leszedheti a paradicsom héját. Én deszkán nyújtom ki a tésztát, mert elég könnyen szakadna, ...
Hagymás - virslis töltött lángos
A lángos életem legszebb időszakát végigkísérte. Amíg a kisfiammal várandós voltam, nem volt semmi panaszom, nem gyötört rosszullét, semmi terhességre utaló jel. Egyedül csak a ...
Lángosban sült csirkefalatok friss salátával
Már régóta terveztem egy ilyen étel elkészítését... Kicsit féltem tőle, de hibátlanra sikerült!
Ha pedig unod már a klasszikus feltéteket, készíts töltött lángost: rejts mindenféle finomságot a tészta belsejébe!
Tippek lángosvásárláshoz
Ha mégsem kaptál volna kedvet az otthoni sütéshez, és marad a strandon, piacon való lángosozás, a következőkre érdemes ügyelni a lelőhely kiválasztásakor.
- Állott lángost sose vegyünk, csak olyan helyen vásároljunk, ahol a szemünk előtt, frissen sütik. (Legyünk résen, vannak olyan elvetemült helyek is, ahol a már egyszer kisütött lángost felmelegítés gyanánt visszadobják újra az olajba. Az eredményt sejthetitek...)
- A bódé előtt kígyózó sor már jó jel, persze ez még nem teljes biztosíték a minőségre.
- Érdemes nyaralás előtt a világhálón tájékozódni: az utóbbi időben fellelhető lángosozótesztek segítségünkre lehetnek, könnyen megtudhatjuk, lesz-e a közelünkben olyan hely, ahol biztosra mehetünk, és garantáltan tisztességes lángost kapunk.
Mert nincs rosszabb és bosszantóbb az olajban tocsogó, állott lángosnál…
Van kedvenc lángosozód? Oszd meg velünk!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!