A tökéletes lángos nyomában

Néha te is nekiállsz lángost sütni? Ha már minden úszik az olajszagban, a minimum, hogy az eredmény kárpótoljon, vagyis legyen tökéletes az a lángos. Hogyan? Máris mutatjuk!

Tippek lángoskészítéshez

Liszt, víz, élesztő, só. Alapjáraton csupán ennyi kell a jó lángoshoz, na és persze az alábbi jó tanácsok megfogadása:

  • A lisztet mindig szitáljuk át, a víz legyen langyos.
  • Kétszer kelesszük a tésztát: az első kelesztés után ne gyötörjük agyon, rögtön porciózzuk, azaz csípjük le a tésztalabdacsokat olajos vagy vizes kézzel, tegyük olajozott felületre és kelesszük újra sütés előtt, kb. 20 percen át.
  • Olajos kézzel húzzuk ki tányér nagyságúra (kb. 20 cm) a tésztát, vigyázva, nehogy középen kilyukadjon.
  • Bő olajban süssük, egy nagy edényben, amiben kényelmesen elfér a lángos, lebeg az olajban, és még véletlenül sem ér le a tészta alja.
  • Különösen ügyeljünk az olaj hőmérsékletére, ugyanis, ha nem elég meleg, megszívja magát olajjal a tészta, és tocsogni fog a zsírtól. Mindig forró olajba tegyük a lángost és pár perc alatt süssük aranyszínűre.
  • Egyszerre csak egy lángost süssünk.
  • Az elkészült lángosokat sose pakoljuk egymásra! A legjobb, ha állítva hagyjuk lecsöpögni. (Egy edény-/tányérszárító rács épp megfelel e célnak.)
  • Tálaljunk otthon is autentikusan: a lángos zsírpapírról az igazi!

Klasszikus lángos

Nem sikerült a lángosom - mondta M - , mert nincs meg a receptje, és egy másik szerint készítettem. Nehezményezte, hogy az enyémet miért nem láthatja még a NoSalty-n. Hiszen rengeteg ...

Retró strandos lángos

A strandos lángos az egy életérzés. Mindenkit érint, nem lehet kikerülni. Olyan, mint az István a király zenéje, akkor is tudjuk, ha utoljára hat évesen hallgattuk, mint a TV maci, akit ...

Vadkovászos lángos

Torma szakács-barátnőm ötlete volt a kovászos lángos. Én ezidáig csak kenyeret sütöttem vadkovásszal, nem számítva azt az egy szem sós kalácsot, amit még tökéletesítenem kell. ...

Lángos 6.

Még fiatalkoromban lepett meg minket édesapánk ezzel a finomsággal. Azóta is gyakran kéri a családom. Laktató, és a strandok hangulatát idézi.

9 tipp konyhai malőrök ellen >>

Cifrázd!

Ha már az alaprecept jól megy, érdemes kipróbálni a különféle lángostésztákat. A liszt egy részét helyettesíthetjük áttört főtt krumplival vagy lazíthatjuk a tésztát kefirrel, joghurttal, aludttejjel.

Gombával töltött lángos

Egyik ismerősöm Édesanyjától kaptam a lángos receptjét. Sokféle töltelékkel el tudom képzelni (pl. káposzta, sonka-sajt), de nekem ez a kettő  a szívemcsücske. :)

Lecsós lángos

Aki szereti a lecsót, lángosra téve még finomabb, és nem kell kenyér hozzá. Aki akarja, leszedheti a paradicsom héját. Én deszkán nyújtom ki a tésztát, mert elég könnyen szakadna, ...

Ha pedig unod már a klasszikus feltéteket, készíts töltött lángost: rejts mindenféle finomságot a tészta belsejébe!

Tippek lángosvásárláshoz

Ha mégsem kaptál volna kedvet az otthoni sütéshez, és marad a strandon, piacon való lángosozás, a következőkre érdemes ügyelni a lelőhely kiválasztásakor.

  • Állott lángost sose vegyünk, csak olyan helyen vásároljunk, ahol a szemünk előtt, frissen sütik. (Legyünk résen, vannak olyan elvetemült helyek is, ahol a már egyszer kisütött lángost felmelegítés gyanánt visszadobják újra az olajba. Az eredményt sejthetitek...)
  • A bódé előtt kígyózó sor már jó jel, persze ez még nem teljes biztosíték a minőségre.
  • Érdemes nyaralás előtt a világhálón tájékozódni: az utóbbi időben fellelhető lángosozótesztek segítségünkre lehetnek, könnyen megtudhatjuk, lesz-e a közelünkben olyan hely, ahol biztosra mehetünk, és garantáltan tisztességes lángost kapunk.

Mert nincs rosszabb és bosszantóbb az olajban tocsogó, állott lángosnál…

Van kedvenc lángosozód? Oszd meg velünk!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...