Mária szentély - Bled
Bled a Júlia-Alpok lábánál helyezkedik el, és egyszerűen meseszép, egy igazi ékszerdoboz - nem véletlenül lett annak idején az arisztokrácia nyári üdülőtelepülése. Jelenleg is a legnépszerűbb turisztikai célpont Szlovéniában, hiszen számtalan fantasztikus látnivalóval büszkélkedhet, többek között a kristálytiszta Bledi-tóval, közepén egy aprócska szigettel, amelyen a 15. században épült Mária szentély áll. De nemcsak a látványért, az ízekért is érdemes ide ellátogatni!
"Pletna" - a hagyományos bledi facsónak
Krémesük méltán híres, sőt, ez a város egyik szimbóluma is. Természetesen mi sem mehettünk el anélkül, hogy meg ne kóstolnánk - utánajártunk, és megtudtuk, hogy a legjobb krémeshez a Park szálloda cukrászatában juthatunk hozzá, ahol Ištvan Lukačevič, a szálló korábbi főnöke évtizedeket szánt arra, hogy megtalálja a tökéletes receptet. A cukrászat büszkén állítja, mi pedig alátámaszthatjuk, hogy megtalálta - az elmúlt 60 évben nem kevesebb, mint 12 millió krémest adtak el.
A bledi krémes
Vajjal kevert tésztáját aranybarnára és ropogósra sütik. De nem ám úgy, mint ahogy itthon a legtöbb helyen kapható: a kérge tökéletesen áttörhető, így minden egyes falathoz úgy juthatunk hozzá, hogy a tésztából és a szuperhabos vaníliakrémből is egyszerre falatozhatunk. A felvágásnál a krém nem omlik össze. A talapzat - mint ahogy lenni szokott - tészta, rajta a krém, azon a tejszínhab, ami pont megfelelő arányban áll a vaníliakrémmel, ezt követi egy réteg ropogós tészta, és végül a porcukor.
Vaníliás és csokoládés krémes
Ezen a hagyományos vaníliás krémesen kívül még készítenek csokoládés és gyümölcsös változatokat is, és meg kell hagyni, egyikben sem csalódtunk.
Hogy kinek-melyik krémes a legtökéletesebb, az persze egyénenként változik. Ha van rá lehetőségetek, kóstoljátok meg ti is a bledi krémest, ha pedig nincs, esetleg készítsétek el otthon!