Egy jó kávéért nem kell divatos kávézóba menni, vagy drága eszközöket venni, elég hozzá egy bárhol könnyen beszerezhető, a köznyelvben csak kotyogós kávéfőzőnek hívott eszköz (az eredeti kotyogós a szerkezetben található súlyszelep miatt adott ki hangot). Most megmutatjuk, hogy használd!
Az eredetileg Alfonso Bialetti által tervezett nyolcszögletű kotyogós az olasz design egyik szimbolikus tárgya a mai napig, kötelező konyhai kellék, és ha nem is Bialetti márkanévvel, de Szarvasi cégérrel címerezve rengeteg magyar háztartásban megtalálható.
Ez az az eszköz, ami mindenkit felültet a nosztalgia-hullámvasútra, és kevés odafigyeléssel egy komplex, ízgazdag kávéélményt tud nyújtani. Nem olyan karakteres, mint egy espresso, így akár bátran fogyaszthatjuk feketén is.
Ezt a mai napig népszerű kávéfőzőt azonban kevesen tudják helyesen használni. A ChefSteps csapata utánajárt James Hoffmann kávészakértő segítségével, hogy hogyan is hozhatod ki a legtöbbet ebből az örökzöld konyhai eszközből.
Ha megfogadsz néhány tanácsot, ezentúl semmi sem állhat közéd és a tökéletes otthoni kávéélmény közé:
- A legfontosabb a megfelelő kávé kiválasztása. Mindig kávészaküzletben vásárolj, és kérd az eladó segítségét, hogy olyan kávét válassz, ami a legközelebb áll az ízlésedhez!
- A kotyogós mérete is számít. Vannak kisebb és nagyobb kotyogósok, mindig akkorát használj, ahány főre főznéd a kávét, mert úgy a legfinomabb!
- Tartsd tisztán a szerkezetet, mert a lerakodott szennyeződések módosíthatják a kávé ízét!
Mindig szűrt vagy tisztított vizet használj. A csapvízben található ásványi anyagok megváltoztathatják a kávé ízét! - A víz mindig legyen 90-95 C° között. Ha túl hideg a víz, akkor tovább melegszik, ezalatt kiszáradhat és megéghet a kávé, ettől lesz keserű a végeredmény!
- Mindig közepes lángon főzd a kávét, ezzel is gyorsítod a főzési időt, és elég nyomást biztosítasz a víznek!
- Manapság sok cég gyárt kotyogóst, így fontos, hogy minőségi eszközt vásárolj.
Itt még nincs vége, a tökéletes kotyogós kávé készítéséhez ugyanis igazi profiktól lesünk el néhány tippet:
- Helyezd az őrölt kávét a kávékosárba, az őrleményt viszont ne nyomd le, csak finoman egyengesd el.
- A tartályrészt forró vízzel öntsd fel a szelep aljáig.
- Helyezd a víztartóba a kávékosarat.
- Egy konyharuha segítségével tekerd rá a tartályra a kotyogós tetejét (vigyázz, a tartály forró lehet).
- Helyezd a kotyogóst a tűzhelyre.
- Hagyd, hogy elinduljon a kávé, és szépen lassan lefolyjon. Amikor a kávé aranyszínűvé válik, és puffogó hangot kezd el kiadni, akkor kell levenni a tűzhelyről.
- Öblítsd le hideg vízzel a kotyogóst, ezzel leállítod a főzési folyamatot, és akár már el is moshatod a kávéfőzőt.
További tippek a tökéletes kávéhoz: