Ez szerintünk a tökéletes kenyérlángos titka

Az olaszoknak megvan a pizzájuk, nekünk pedig itt a csodás, gazdag feltétekkel csábító kenyérlángos. De mi minden kell ahhoz, hogy a lepény tényleg olyan finom legyen, mint egy igazi kemencés langalló? A cikkből kiderül!

A kenyérlángos már évszázadok óta része a magyar gasztronómiának, nagyjából a 14. századig nyúlik vissza az élettörténete. Eleinte a maradék kenyértészta felhasználásának volt egy igen ízletes módja, és ebből nőtte ki magát azzá a búcsún, fesztiválon és más tömeges rendezvényeken, de akár otthon is könnyen elkészítethető lepénnyé, amit mind imádunk. Az igazán tökéletes, fokhagymás-tejfölös, szalonnás, sajtos kenyérlángosnak van néhány titka, vegyük most ezeket sorra!

Ez szerintünk a tökéletes kenyérlángos titka

A tészta

Nem egyszerű kelt tésztáról van itt szó, hanem egy főtt krumplival gazdagított, lágy és légies, de mégis tartalmasabb alapról, ezzel kezdődik minden langalló. Jól járunk vele, ha a krumplit egy kicsit előbb feltesszük főni, hogy mire a tészta begyúrásához érünk, legyen ideje egy kissé hűlni.

A forró krumpli ugyanis nem tesz jót a tésztának, az élesztő nem tud rendesen dolgozni, ha túl intenzív hőnek tesszük ki.

Ezért langyosan vagy hidegen keverjük el a főtt, összetört burgonyát a liszttel, felfuttatott élesztővel, olajjal és sóval. Vigyázzunk arra is, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval, mert ez is csökkenthet a hatékonyságán, lapos maradhat a tésztánk.

Várjuk ki türelmesen az egy órás kelesztést, adjunk elegendő időt a tésztának, hogy szépen megkeljen, így lesz igazán tökéletes alapja a lángosnak.

A tejföl

A kenyérlángos egyik legjellegzetesebb része az aromásan fokhagymás tejföl, amivel jó alaposan bekenik a tésztát. Több módszer is adott a tejföl beízesítésére, de szerintünk a legkevésbé macerás út, ha egy reszelőt választunk a feladathoz.

Ez nemcsak a késsel aprítás komplikációit veszi ki a képből, hanem arról is gondoskodik, hogy a fokhagyma alaposan és egyenletesen elkeveredjen a tejfölben. A reszelés után ugyanis szinte püré állaga lesz a hagymának, amit könnyebben el tudunk keverni, mint a szeleteket vagy kis darabokat.

Szintén érdemes egy kevés sóval, borssal ízesíteni a tejfölt, hogy ne maradjon íztelen a langalló közepe. Ugyan a feltétek (mind a sajt, mind a szalonna) sósak, az egységes ízhatás miatt nem árt, ha a tejfölbe is teszünk fűszert.

Kenyérlángos vagy langalló

Nagyon szeretjük, kirakodóvásárokon és egyéb ünnepeken, ha kapható, mindig veszünk egy darabot. Gondoltam én is megpróbálom. Mind elfogyott, az utolsó szeleteket tudtam csak ...

A feltétek

Persze ízlés szerint úgy alakíthatjuk a kenyérlángosunkat, ahogy csak akarjuk. De azért mégis a klasszikus hármas hívja elő a legtöbb emléket. A szalonna, lilahagyma és sajt mindegyike hoz valamit az asztalhoz, ebből áll össze egy fantasztikus harmónia, ami csak a langallóra jellemző.

A hagymát vágjuk vékonyabb szeletekre, hogy legyen ideje megpuhulni, a sajtot reszeljük le, a szalonnát pedig vágjuk kisebb kockákra. A megfelelő méret biztosítja, hogy minden alaposan átsül majd, és semmi nem marad nyersen.

A sütés

Nagyon fontos a sütés előtt az összeállítás: a kinyújtott tésztát érdemes egy villával megszurkálni, hogy jobban átsüljön, ne áztassa el teljesen a sok feltét. Ezután kenjük meg a tejföllel, és szórjuk rá a kiválasztott extrákat.

Rögtön a tejfölre kerüljön a hagyma (így nem fog megégni), majd a sajt (így lesz ideje megolvadni), legfelülre pedig a szalonnát szórjuk (így lesz lehetősége megpirulni).

Ha így nagyon szakszerűen összeállítottuk a langallónkat, mehet is a sütőbe, ahol 200 fokon 25-30 perc alatt készre is sül. Hagyjuk kissé hűlni, de mivel mégis frissen a legfinomabb, ne türtőztessük magunkat sokáig, essünk neki bátran. Jó étvágyat!

Kenyérlángos Sylviától

Vásárok hangulatát idézi a kemencében sült kenyérlángos. Nagyon szeretjük, és szívesen készítem főleg télen, ezt a laktató, nem éppen diétás ételt, igaz én sütőben sütöm.

Kenyérlángos Diia konyhájából

A barátnőm mondta, hogy csinál nekem aranygaluskát, de cserébe én is csináljak valami finomat neki. És erre az egyszerű, magyaros finomságra esett a választásom!! Pikk-pakk elfogyott, ...

Kenyérlángos -Töki pompos 7.

Hétvégén a Szüleimnél voltunk, és Marcsianyukámmal koprodukcióban, kemencében készítettük. Ráadásul a tetejére kerülő galambgombát is magunk szedtük. Annyira belaktunk, hogy utána ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Gáspár Beával, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több tuti recept, amit érdemes kipróbálni:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...