Melyik halászlé a jobb: a bajai vagy a szegedi? Ez az évszázados kérdés foglalkoztatja a magyarokat. Kinek melyik tájegységhez vagy elkészítési módhoz húz a szíve, azt tartja a legfinomabbnak. Sőt, ha valaki saját recepttel rendelkezik, akkor annál biztosan nem lehet másnak jobb megoldása.
Egy mesterszakács barátom szerint a halászléhez csak 5 alapanyag kell:hal, vöröshagyma, víz, só és szuper minőségű fűszerpaprika.
Ezt a receptet egy bajai barátjával vetette be először, nekem pedig volt szerencsém enni is a főztjéből: olyan isteni volt, hogy elhiszem neki, amit mond. Azonban ettem Szegeden is tökéletes halászlevet, pontyból és harcsából készültet is, sőt, vegyeset is, mert imádom. Mi ebből a tanulság? Van ilyen, olyan meg amolyan halászlé is, bármelyik lehet jó, ha nekünk ízlik. Érdemes addig kóstolgatni, ameddig megtaláljuk a számunkra tökéleteset. Ez azonban akkor is csak a mi választásunk marad, és egyáltalán nincs rá garancia, hogy másnak is ízleni fog.
Univerzális karácsonyi hallé
Halösszeállítás
A fentiekből okulva most egy olyan receptet hoztunk, amivel bárkit le lehet venni a lábáról, ugyanis van benne minden finomság: alapnak harcsafej, pontygerinc, pontyhús, szeletnek előre lesózott pontypatkó és harcsaszeletek kerültek bele.
Tipp:
A halat nem kell sokáig főzni. Az elkészült alapba helyezett halszeletek 7-8 perc alatt elkészülnek.
Hagyma
A legtöbb recept nem ír mást, csak jó sok vöröshagymát, más hagymaféleség nem kerül említésre. Nem véletlenül! Itt a halnak kell érvényesülnie, nem a fokhagyma ízének, ezért ne tegyünk az ételbe.
A halászlékészítés fázisai – KATTINTS A KÉPRE!
Tipp:
Ha nem akarod a gyerekek ruhájából körömkefével kivakarni a paprikás foltokat, akkor készülj nyakba köthető szalvétákkal a tányérkáik mellé.
Fűszerpaprika
Csak ismételni tudom magam: ahogy minden magyar ételnek, a halászlének is az egyik alappillére a magas minőségű fűszerpaprika. Ha kihúzzuk ezt a lábát, felborul az ízegyensúly, hát ne tegyük! A vörös aranyat akkor szórjuk az alaplébe, ha már egy kevés zsiradék kivált a víz tetején, ebben tud kioldódni az aromája.
Tészta
Szereti hozzá vagy sem, kipróbálhatja bárki. Főzzünk külön gyufatésztát sós vízben, és egy kis tálban kínáljuk a hallé mellé. Így meghagyjuk a választás jogát az ünneplő seregnek.
Paprika
Erős, minden mennyiségben. Lehet, hogy azt mondjátok, elrontom vele, de el sem tudom képzelni a halászlevet csípős hegyes paprika nélkül. Ezen kívül mehet még a szárított csípős fűszerpaprika, amiből bátorság szerint törhetünk. Erős Pistát pedig senkinek sem kell bemutatni!
Kenyér
Nincs helye a szerénykedésnek, hatalmas szelet fehér kenyeret mindenkinek! Akár házilag is süthetünk erre a neves alkalomra. A tetejét szépen metsszük, díszítsük meg, így egészben, felvágás előtt is csoda dísze lehet az asztalnak.
Ezeket olvastad már?
5+1 káposztakészítési mód karácsonyra – ezek közül válassz az ünnepi...
Káposzta nélkül nincs karácsonyi menü, valamilyen formában mindenképpen az asztalra kerül. Ezek a legismertebb receptek!
GrétiÍgy készíts tökéletes rántott húst
A rántott hús igazi vasárnapi ebéd, egyesek szerint szinte képtelenség elrontani, de mindig lehet finomabb. Szerinted mi a titka? Most megmutatjuk, mi hogyan készítjük!
GrétiÍgy készül a tökéletes piskóta, szerintünk
A piskótakészítés ott szerepel az öt legrettegettebb konyhai mutatvány között. Ha nincs egy jól bevált recepted, most megmutatjuk, hogyan süss habkönnyű tésztát!
Gréti