Így készül a tökéletes karácsonyi HALÁSZLÉ – legyen a tiéd a legfinomabb!

Távol álljon tőlünk, hogy kirobbantsunk egy újabb halászlévitát. Olyan receptet osztunk meg veletek, ami szerintünk egy univerzális megoldás lehet karácsonyra.

Melyik halászlé a jobb: a bajai vagy a szegedi? Ez az évszázados kérdés foglalkoztatja a magyarokat. Kinek melyik tájegységhez vagy elkészítési módhoz húz a szíve, azt tartja a legfinomabbnak. Sőt, ha valaki saját recepttel rendelkezik, akkor annál biztosan nem lehet másnak jobb megoldása.

Tökéletes karácsonyi halászlé - receptért kattints ide!

Egy mesterszakács barátom szerint a halászléhez csak 5 alapanyag kell:hal, vöröshagyma, víz, és szuper minőségű fűszerpaprika.

Ezt a receptet egy bajai barátjával vetette be először, nekem pedig volt szerencsém enni is a főztjéből: olyan isteni volt, hogy elhiszem neki, amit mond. Azonban ettem Szegeden is tökéletes halászlevet, pontyból és harcsából készültet is, sőt, vegyeset is, mert imádom. Mi ebből a tanulság? Van ilyen, olyan meg amolyan halászlé is, bármelyik lehet jó, ha nekünk ízlik. Érdemes addig kóstolgatni, ameddig megtaláljuk a számunkra tökéleteset. Ez azonban akkor is csak a mi választásunk marad, és egyáltalán nincs rá garancia, hogy másnak is ízleni fog.

Univerzális karácsonyi hallé

Halösszeállítás

A fentiekből okulva most egy olyan receptet hoztunk, amivel bárkit le lehet venni a lábáról, ugyanis van benne minden finomság: alapnak harcsafej, pontygerinc, pontyhús, szeletnek előre lesózott pontypatkó és harcsaszeletek kerültek bele.

Tipp:

A halat nem kell sokáig főzni. Az elkészült alapba helyezett halszeletek 7-8 perc alatt elkészülnek.

Hagyma

A legtöbb recept nem ír mást, csak jó sok vöröshagymát, más hagymaféleség nem kerül említésre. Nem véletlenül! Itt a halnak kell érvényesülnie, nem a fokhagyma ízének, ezért ne tegyünk az ételbe.

A halászlékészítés fázisai – KATTINTS A KÉPRE!

Tipp:

Ha nem akarod a gyerekek ruhájából körömkefével kivakarni a paprikás foltokat, akkor készülj nyakba köthető szalvétákkal a tányérkáik mellé.

Fűszerpaprika

Csak ismételni tudom magam: ahogy minden magyar ételnek, a halászlének is az egyik alappillére a magas minőségű fűszerpaprika. Ha kihúzzuk ezt a lábát, felborul az ízegyensúly, hát ne tegyük! A vörös aranyat akkor szórjuk az alaplébe, ha már egy kevés zsiradék kivált a víz tetején, ebben tud kioldódni az aromája.

Tészta

Szereti hozzá vagy sem, kipróbálhatja bárki. Főzzünk külön gyufatésztát sós vízben, és egy kis tálban kínáljuk a hallé mellé. Így meghagyjuk a választás jogát az ünneplő seregnek.

A tökéletes karácsonyi halászlé receptért kattints ide!

Paprika

Erős, minden mennyiségben. Lehet, hogy azt mondjátok, elrontom vele, de el sem tudom képzelni a halászlevet csípős hegyes paprika nélkül. Ezen kívül mehet még a szárított csípős fűszerpaprika, amiből bátorság szerint törhetünk. Erős Pistát pedig senkinek sem kell bemutatni!

Kenyér

Dagasztás nélküli csodakenyér

Jim Lahey receptje, amely elsőként a New York Timesban jelent meg, majd végigsöpört az interneten. Én magam meglehetősen szkeptikusan álltam a dologhoz, nem hittem benne, hogy valóban lehet ...

Nincs helye a szerénykedésnek, hatalmas szelet fehér kenyeret mindenkinek! Akár házilag is süthetünk erre a neves alkalomra. A tetejét szépen metsszük, díszítsük meg, így egészben, felvágás előtt is csoda dísze lehet az asztalnak.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...