Így süss tökéletes kacsamájat

Van egy-két fogás, amitől sokan tartanak, az egyik ilyen mumus a máj. Ha beillesztenéd az ünnepi menübe, most megmutatjuk, hogyan süsd tökéletesre a kacsamájat.

Minden májat tönkre tehet egy epés „megjegyzés”, ezért ne hagyjuk rajta tisztításnál az epés részt, a zöldes elszíneződés leleplezi, könnyen felismerhetjük. Hurkapálcával kitekerhetjük, vagy csipesszel is eltávolíthatjuk. Hideg vízzel öblíthetjük, de tejbe is áztathatjuk. Egy-két óra alatt teljesen kiázik a májból minden oda nem illő folyadék. Utána viszont papírtörlőn itassuk le róla a felesleges nedvességet. Máskülönben olyan bombázó fröcsögést rendez a serpenyőben, amit nagyon megemlegetünk, takaríthatjuk az egész konyhát utána. Így süssünk tökéletes kacsamájat!

Sült pecsenye kacsamáj pirítóson és párolt almán tálalva - receptért kattints a képre!

A másik nagy ellensége a só. Ne fűszerezzük elő a májat, csak sütés után szórjunk rá kevés nagyszemű sót, borsot, akár rózsaborsot, ez igen jól áll neki. Mást tényleg felesleges, hagyjuk meg, élvezzük a természetes zamatát.

Harmadik gyilok, amivel kivesszük a lényegét, a túlsütés, a kemény, száraz máj elszíneződik, elfeketedik, sem küllemében, sem állagában és ízében nem hasonlít a megfelelően elkészített fogáshoz.

Áztatással vagy hirtelen forrázással eltüntethetjük a májban lévő szennyeződéseket. Ha a hízott kacsamájból krémet vagy terrine-t készítünk, akkor tisztítás, erezés után pár órára áztassuk tejbe, ezzel fellazítjuk a szerkezetét, megpuhítjuk, és tisztítjuk is egy lépésben.

A pecsenye kacsamáj receptjéért kattints a képre!

Hízott kacsamáj

Akárcsak más májak ez is két lebenyből áll, érdemes egyből szétszedni, és nagyobb másfél, kétujjnyi vastagságú szeletekre vágni. Közben az eres részeket könnyen el tudjuk távolítani. A serpenyőt hevítsük fel, csak ekkor tegyük bele a májat. Sok zsiradékot fog engedni magából, tehát plusz sütőzsírra nem lesz szükségünk. Ebben a folyamatban, akármit csinálunk, sajnos a felére össze fog menni a máj. A hirtelen sütésnél az a fontos, hogy pörsanyag képződjön a felületén, ettől lesz elképesztően jó íze. Mindkét oldalon csak pár percig süssük, ne szárítsuk ki, amikor felvágjuk legyen szép krémes a belseje.

Tudtad!

A hízott kacsamáj küllemében, állagában nagyon hasonlít a libamájra, így tökéletes krémek, paték, mousse-ok készítésére.

Pecsenye kacsamáj

Pecsenye kacsamáj - ez lesz idén a legjobb választás! Ha nincs is olyan gyönyörű krémszíne, mint a hízott kacsamájnak, de kárpótlásként harmad-negyed áron kaphatjuk meg a hentesnél. Ízében nem olyan vad mint a pulyka máj, kinézetében pedig sokkal csinosabb, mint a csirkemáj. Állaga tökéletes sütéshez, pár perc alatt kész, és egy pirítóson tálalva nagyszerű előételként szolgálhat az ünnepi menüben. Libamájat megszégyenítő ízével elvarázsolja majd a családot!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...